Kevättä Jamk sapiensin silmäpusseissa

Lukuvuosi lähestyy loppuaan ja kevät tekee tuloaan. Kevät on muutoksien aikaa: aurinko suvaitsee vihdoinkin näyttäytyä, kaduilla pölisee rännän sijasta hiekkaa ja ihmiset muuttuvat jotenkin energisimmiksi. Myös ammattikorkeakouluopiskelijoissa tapahtuu muutos. Keväisin koulun käytävillä saattaa havaita kalpeita, paikasta toiseen väsyneenä säntäileviä, kofeiinilla kyllästettyjä ihmisraunioita, jotka yrittävät epätoivoisesti pitää itsensä kasassa selvitäkseen lukuvuoden viimeisistä koitoksista. Seuraavassa havainnollistan kevään myötä tapahtuvia muutoksia Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijan, Jamk sapiensin, käytöksessä.

Alla olevasta kuvasta näemme, kuinka luonto muokkaa ympäristöään keväisin. Jamk sapiens on näiden muutoksien alla täysin voimaton ja odottaa rauhassa parempia aikoja (kesää).

huone

Tämä kuva havainnollistaa Jamk sapiensin ulkomuodossa tapahtuvia muutoksia. Jatkuvan kiireen ja huonosti nukuttujen öiden vuoksi Jamk sapiensille kasvaa merkittävän kokoiset silmäpussit ja kyky huolehtia henkilökohtaisesta hygieniasta heikkenee.

naama

Jamk sapiensin keväisestä käytöksestä voidaan havaita myös kasvava syömisen tarve. Yhden koulupäivän aikana Jamk sapiens saattaa tuhota huomattavia määriä epäterveellistä ruokaa, esim. puoli paketillista jäätelöä, kaksi suklaapatukkaa, pannukakun ja sensoroidun määrän porkkanapiirakkaa.

kaakku

Kun kiire ja stressi muuttuvat sietämättömiksi, vetäytyy Jamk sapiens lamaantuneena kuoreensa. Kapalomaisen suojakuoren sisällä Jamk sapiens tuntee olonsa turvalliseksi, mikä auttaa häntä unohtamaan sen tosiasian, että selvitäkseen tenteistä ja muista koulutehtävistä olisi opiskeluun pitänyt keskittyä tosissaan jo syyslukukauden puolella.

toukka

Ainoa keino torjua pitkittynyt, opiskelukykyä merkittävästi heikentävä kapaloituminen on kokoontua muiden kevään piinaamien Jamk sapiensien kanssa harrastamaan aktiivista asioiden unohtamista haalarit päällä.

bileet

Aktiivisen unohtamisen myötä Jamk sapiensin ulkonäkö muuttuu entistäkin kauhtuneemmaksi.

kamala

Kuten yllä olevista, havainnollistavista kuvista saattaa huomata, Jamk sapiens hakee tasapainoaan kevään voimien myllertäessä. Tämä johtaa vuoroin ylilyönteihin ja vuoroin alisuoriutumiseen, vaikka jokainen yksilö varmasti yrittää parhaansa mukaan sopeutua vuodenajan tuomiin rajuihin muutoksiin. Jamk sapiens saavuttaa homeostaasin jälleen kesälomien alettua, jolloin sen saattaa nähdä puistossa ja kaduilla päivettyneenä, iloisena ja vapautuneena. Näitä aikoja odotellessa toivotan kaikille hyvää kevättä, tsemppiä lukuvuoden loppurutistukseen ja ihanaa kesälomaa, joka muuten lähenee huimaa vauhtia!

Jätä kommentti