Työelämän etsijät

Omalle alalle valmistuminen jännittää ja kauhistuttaa. Se herättää ajatuksia työpaikan löytämisestä, palkasta, työajoista, urakehityksestä, pätevyydestä, intohimosta, jaksamisesta, motivaatiosta, työn laadusta, työympäristöistä, jatko-opinnoista, uudelleenkouluttautumisesta ja muuttuvasta maailmasta.

Koulussa asiat ovat yksinkertaisia – kurssien, luentojen ja opintopisteiden muotoon järkevästi pakattuja ja turvallisesti aikataulutettuja. Koulun jälkeinen elämä näyttäytyy taistelupelinä, jossa nopeat, vahvat, lahjakkaat ja kauniit tuhoavat heikompansa. Täytyisi verkostoitua, profiloitua, portfolioitua, erikoistua, erottua, aktivoitua ja interaktivoitua, jotta joku joskus ottaisi töihin. Pitäisi opiskella vähintään kolme tutkintoa ja varalta osata olla yrittäjä, jotta toimeentulo olisi taattua. Työmarkkinat ovat murroksessa, sanotaan uutisissa. Samaan aikaan, kun vuosittainen työaika pitenee, on työttömien määrä huipussaan. Työpaikat vyöryvät Kiinaan ja robotit tekevät ne työt jotka tänne jäävät. Viranhaltijat kuolevat sukupuuttoon globaalissa markkinataloudessa. ”Tarvitaanko työpanostani enää kymmenen vuoden päästä?” miettii itse kukin kohdallaan. Ainoa mikä on varmaa, on epävarmuus ja jatkuva muutos. Sekä pätkätyöt. Yritä siinä sitten vakain mielin valmistua ammattiin.

Valmistuminen on muutoksien aikaa. Koulun lähestyessä loppuaan epävarmuus tulevasta kasvaa samassa suhteessa kun turvallinen opiskeluaika vähenee. On pohdittava koulunjälkeisiä siirtoja, vatvottava työelämään siirtymisen ja opintojen jatkamisen välillä, pelättävä joutuvansa muuttamaan Muonioon ja kirottava vielä hieman ammatinvalintaansa. Tietenkin on hyvä läpikäydä perusteellinen kriisi oman ammattitaidon riittävyydestä ja vertailla itseään niihin muihin valmistuviin, jotka parhaassa tapauksessa ovat jo pedanneet itselleen tulevan työpaikkansa. Valmistumiseni lähestyessä huomaan olevani enenevissä määrin Kauko Röyhkän Etsijät -kappaleen tunnelmissa. Kappaleen voit kuunnella liveversiona Youtubesta tai levyltä Spotifysta. Lyriikat löytyvät täältä.

Toivotan onnea heille, ketkä tänä keväänä valmistuvat ammattiinsa ja lähtevät seikkailemaan työelämän kimuranteille poluille. Pitäkää silmällä valmistuvien opiskelijoiden infoja sekä työelämäinfoja, niitä järjestää ainakin opetusalalla OAJ ja SOOL.

Jätä kommentti