Logistiikan monimuoto-opiskelijat kansainvälisellä Car Production Logistics -opintojaksolla

Ääretön arjen harmaus vai ehkä sittenkin jotain muuta

Jos oletusarvona on, että JAMK:n logistiikan monimuoto-opinnot ovat arjen harmautta ja tylsyyttä, saa pahoitettua mielensä oitis. Muutoinkin joutuu pettymään, mikäli kuvittelee asioita opeteltavan vain kirjoista ja monisteista. Joustavasti töiden ohella opiskellen voi vaikka käväistä välillä haistelemassa Keski-Euroopassa uusia opiskeluun olennaisesti liittyviä tuulia, kuten me teimme. Tervetuloa blogimatkalle logistiikan monimuoto-opiskelijoiden kansainväliseen opintojaksoon Car production logistics, joka suuntautui Stuttgartiin 14. – 17.3.2018.

Lentokentällä.
Kun vain taivas on rajana. Lähtökuopissa keskiviikkoaamuna.

 

Frankfurt Hbf
Stuttgartin junaa odotellessa. Kuvakulma Frankfurtin rautatieasemalta.

 

Kun Optiman työtilan 2D maailmasta hypätään LogiMAT2018 messujen 3D maailmaan, ei ainakaan hymy hyydy. Livenä kaikki näyttää niin kovin erilaiselta ja moni videoillakin nähty asia saa ihan uusia ulottuvuuksia. Euroopan suurimmilla sisälogistiikan ja materiaalinkäsittelyn messuilla kolahtivat tulevaisuuden visiot eri automaatioratkaisuista. Yhtäkkiä ryhmämme koostui lähes kahdestakymmenestä innokkaasta pienestä insinööriopiskelijasta, jotka pääsivät näkemään ja kokemaan insinöörien toiveunta. Nähtävää ja koettavaa oli runsain mitoin useammalle päivälle kymmenen suuren hallin verran laadukkaita luentoja unohtamatta. Ainakaan aika ei käynyt pitkäksi.

 

 

LogiMAT 2018 -messut
Sisälogistiikan karkkikauppaan astumassa ja messualueen kartta.

 

Ensimmäinen messuhalleista
Ensimmäinen messuhalleista

Jo ensimmäisessä messuhallissa oli erittäin monipuolinen ja kattava messuvalikoima. Osa innokkaista tulevista insinööreistä juuttui jollekin näyttelypisteelle niin tiukasti, että vetovoiman viimein hellitettyä, ei omasta ryhmästä näkynytenää jälkeäkään. Onneksi ryhmäläiset yleensä löytyivät seuraavalta näyttelypisteeltä silmät pyöreinä katsomassa, mihin kaikkeen nykypäivän robotit pystyvätkään. Jostakin kumman syystä yksi eniten yleisöä keräävistä kohteista oli robotti, joka kaatoi paikallisen virvoitusjuoman tuoppiin ja ravisti vielä tipatkin pullon pohjalta. Onneksi robotti ei kuitenkaan lopuksi juonut juomaa. Samoinhan on myös opiskelun kohdalla. Kyky ravistaa itsestä än viimeisetkin mehut opiskeluissa on loistava taito, joka jokaisen monimuoto-opiskelijan on hyvä omata.

 

Messuosastojen antia
Messuosastojen antia

Messuilla esiteltiin monenlaisia hienoja innovaatiota -osa uusia, osa jo hetken käytössä olleita. Viivakoodien luentaan löytyi monenlaisia laitteita, mm. sormessa pidettäviä sekä ääni – ja katseohjautuvia. Pakkaustekniikkaan oli tarjolla paljon eri vaihtoehtoja ja esimerkiksi tämä keskellä oleva pakkauskone kelmutti lavan muutamassa sekunnissa. Robottien käyttömahdollisuudet olivat esillä messuilla hyvin laajasti. Tämä ei ole mikään ihme, koska nykypäivän robotit ovat erittäin kehittyneitä ja niille pystyy ohjelmoimaan mitä mielikuvituksellisimpia ohjelmia ja tehtäviä.

Elämysten ohella harrastimme myös ryhmähyötyliikuntaa Stuttgartin joukkoliikenteessä (portaita oli paljon). Rankkaa ja kurinalaista hommaa, kuten opiskelukin, mutta silti niin palkitsevaa.

Stuttgart Hbf
Stuttgartin päärautatieasemalta (Hauptbahnhof).

Lisäksi tutustuimme nähtävyyksiin ja kulttuuriin, nauttien lämpöisestä ilmastosta, paikallisten Brauhausien antimista sekä ennen kaikkea hyvästä seurasta. Saattaa olla, että osa porukasta oli niin innostuneita kulttuurin tutkimisesta, että opiskelijan kaverillinen univelka kasvoi entisestään.

 

Paikallisia antimia
Paikallisia antimia

LogiMAT2018 messujen lisäksi vierailimme Mercedes-Benzin tehtaalla (Daimler AG) Sindelfingenissä noin 15 kilometrin päässä Stuttgartista. Kolmen neliökilometrin suuruinen tehdasalue omine rautateineen sekä tutkimus- ja kehitysyksikköineen tuottaa 35 000 työntekijän ja tuhansien robottien voimin 310 000 ajoneuvoa vuodessa. Pitkälle automatisoitu ja äärettömän siisti tehdas sekä erittäin hyvin organisoitu lähes kahden tunnin esittelykierros vakuuttivat saksalaisesta jämäkkyydestä ja täsmällisyydestä.

MB shoppailua
Mercedes Benz Customer Center Sindelfingenin shoppailumahdollisuuksia.

Mercedes-Benz Customer Centerin edustalla olevan tähden kanssa voi käydä kuvauttamassa juuri hankkimansa uuden ajoneuvon. Tai sitten siinä voi kuvata ryhmämatkalaisia –jos se ajoneuvo ei vielä ehtinyt mukaan.

 

Virallinen pönötyskuva.
Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa. Se virallinen pönötyskuva .

Siis sittenkin jotain muuta; logistiikan monimuoto-opiskelu on mielenkiintoista, monipuolista sekä kehittävää ja välillä äärettömän hauskaa. Opiskelu onnistuu hyvin töiden ja arjen ohella, kunhan muistaa, että ilman sitoutumista ja työn tekemistä opinnot eivät etene. Oman lisämausteensa opiskeluun tuovat upeat opiskelukaverit ja JAMK:n kannustava henkilökunta –sekä tietysti Stuttgartin kaltaiset vierailukohteet, jotka tukevat opintoja. Suosittelemme lämpimästi. Auf Wiedersehen.

Kiitollisena uusista ja ikimuistoisista elämyksistä,

Logistiikan monimuoto-opiskelijat

Eija Honkanen
Sami Härkönen
Tanja Keto-Tokoi

Jätä kommentti