Myyntitaitoja Value Selling -kilpailusta

Sanni Ylönen myy, Rasku ostaa
Sanni Ylönen myy ja Risto Rasku ostaa

Value Selling- kilpailu järjestettiin toisen kerran Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Tuomaristo koostui yrityskumppaneista ja korkeakoulujen edustajista. Finaali lähetettiin yleisölle arvioitavaksi suorana lähetyksenä. Tapahtuman käytännön organisoinnin hoitivat tradenomiopiskelijat henkilökunnan kanssa yhteistyössä.

 

Tuomarit
Tuomaristo vasemmalta Jarkko Kosonen, Tapani Markkanen, Jari Enberg, Pertti Pernu, Heli Toivola ja Mika Jokiranta

Kilpailuun osallistui kuudesta ilmoittautuneesta neljä, joten kilpailu oli samalla karsinta ja finaali. Mukana olivat tradenomiopiskelijat Sanni Ylönen, Justus Peitola, Antti Soittila ja Arttu Palolampi.

Tuomaristo arvioi myyntitilannetta tiukoin kriteerein ja numeroarvioin, mutta tekivät lisäksi laadullista kokonaisarviointia. Molemmin tavoin päädyttiin samaan lopputulokseen. Sanni ja Justus edustavat Jyväkylän ammattikorkeakoulua loppukilpailussa.

Tehtävänanto oli verraten vaativa ja erot tulivat erityisesti tarvekartoituksessa ja ratkaisun esittämisessä. Jo ennakkoon arviointiin hinnan myynnin erottelevan kilpailijoita. Hinta on vaikea myydä 20 minuutin aikana ja kokenutkin myyjä menee helposti vipuun. Hinta kannattaa tuomariston mielestä  jättää tässä kohtaa sivuun ja saada ostaja kiinnostumaan ensisijaisesti tarjouksesta ja jatkoneuvottelusta. Tuotteen hinta oli kuitenkin kuusinumeroinen, joten 20 minuuttia on niukka aikaraami. Tarjouksen pystyy tekemään hyvän tarvekartoituksen pohjalta.

 

Palkintopuheista vinkkejä työnhakuun

Nordea Keski-Suomen alueen varajohtaja Mika Jokiranta piti palkintopuheen finalisteille.

”Olen toista vuotta mukana tuomaristossa ja tuomaristossa pääsee näkemään sen, missä mennään myyntityön koulutuksessa. Tarvekartoitus on myyntityön ydin ja siinä tehdään perusasiat. Asiakas kertoo itse, mitä tarvitsee. Tämän jälkeen myynti on helppoa.”

Jokiranta kuvasi myös kilpailijoiden profiilia: ”Kilpailussa näkyi tilanteeseen heittäytyminen sekä rentous. Toisaalta myynnin ennakkokaava tuli välillä läpi. Ratkaisun esittäminen 20 minuutin aikana on haasteellista. Hintakeskustelu osoittautui vaikeaksi ja siihen kompastuttiin tässäkin kilpailussa. Kannattaisi käyttää aikaa tarvekartoitukseen. Tässä kilpailussa tuotteelle saatiin neljä eri hintaa.”

Jokiranta piti kilpailijamäärä vähäisenä. ”Toivottavasti vuonna 2015 osallistujia on niin paljon, että alkukarsinnatkin ovat tarpeen.”

Mika Jokirannan palkinto kahdelle parhaalle oli käyntikortti työpaikkahaastatteluun.

Yrittäjä Jari Enberg, Kiinteistönvälitys Enberg Oy, totesi kiinteistönvälitysalan poikkeavan jonkin verran kilpailussa myytävänä olleesta ohjelmistosovelluksesta, sillä kiinteistönvälittäjän tärkein tehtävä on myydä ensin itsensä. Vuorovaikutustaidot ovat oleellinen osa myyntityötä.

Canonin aluejohtaja Jarkko Kosonen antoi voittajalle Canonin EOS1100 -järjestelmäkameran.

Palkintoja jakoivat myös Suur-Jyväskylä lehden päätoimittaja Tapani Markkanen sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulun markkinointipäällikkö Heli Toivola.

 

Vinkkejä työnhakuun

Yritysten edustajat keskustelivat ennen finaalia kilpailun merkityksestä:

”Kolmelle viime vuoden kilpailijalle on tarjottu työpaikkaa”

”Opiskelijoita ei näy työnhakijoina, joten vaikea heitä on palkata.”

”Nettihakemukset ovat hajuttomia ja mauttomia.”

”Myy itsesi, sillä kukaan ei tule hakemaan kotoa.”

”Monet CV:t ovat vaikealukuisia. Liitteitä voi olla aivan valtava nippu ja nämä hakemukset päätyvät helposti roskiin.”

 

Kilpailijat vasemmalta  Sanni Ylönen, Justus Peitola, Antti Soittila ja Arttu Palolampi
Kilpailijat vasemmalta Sanni Ylönen, Justus Peitola, Antti Soittila ja Arttu Palolampi

Kilpailijoiden valmennuksesta on vastannut markkinoinnin lehtori, KTT Sami Kalliomaa. Sami on kirjoittanut aiheesta useita julkaisuja, joista tunnetuin on Myynnin vauhtipyörä -julkaisu. Lehtori, KTM Aila Ahonen toimi kilpailun toisen järjestäjänä. Aila on tehnyt myyntityötä koko työuransa ajan.
Opiskelijoiden projektitiimissä olivat mukana Teemu Halinen, Tuomas Koiranen, Aleksi Lamminmäki, Iina Puikkonen ja Riikka Salo.