Urheilukärkeen hakeminen yksi elämän parhaista valinnoista!

Moni ei tiedä mihin hakisi korkeakoulujen ja yliopistojen koulutusviidakossa. Minä olin aina tykännyt englannista, kirjoittamisesta ja urheilun seuraamisesta. Loogisesti ajattelin haluavani media-alalle, ehkäpä urheilutoimittajaksi. Hainkin opiskelemaan journalistiikkaa. Kahden pääsykoekirjan läpi kahlaaminen tuntui kuitenkin täysin mahdottomalta, koska eihän niissä edes mainittu sanaa journalistiikka! Saatikka puhuttu mistään sellaisesta mitä olisi voinut kuvitella tarvitsevansa opiskellessaan journalistiksi. Journalistin koulutus jäi muutamalla pisteellä haaveeksi, mutta sattumalta varavaravaihtoehtona pidetty ammattikorkeakoulun liiketalouden linja nappasi.

Vielä syksyllä koulun aloittaessani ajattelin, että tuleekohan tästä mitään. En kokenut olevani mikään matikkanero enkä muutenkaan hyvä missään bisnekseen liittyvässä. Ensimmäisenä vuonna opiskelu kumosi kaikki ennakkoluuloni. Matikkaa oli yksi kurssi, eikä mitään ”bisnestä” tarvinnut osata, koska sitähän me oltiin tultu tänne opiskelemaan. Keväällä oli aika hakea kärkiin eli erikoistumisopintoihin. Olin syksystä asti ajatellut hakevani kv-kärkeen opiskelemaan kansainvälistä bisnestä. Jossain vaiheessa mieleni kuitenkin kääntyi ja laitoin hakemuksen ainoastaan urheilukärkeen. Se on ollut yksi elämäni parhaista valinnoista.

webbioikeapalstahh_vk_vierumaêki_005

Bisnestä urheiluorganisaation tai urheilijan näkökulmasta

En malttanut odottaa koulun alkua töiden täyteisin kesän jälkeen. Ajattelin, että ehkä olin kerrankin osunut hirveällä hakuammunnalla maaliin. Nyt toisen vuoden keväällä, voin allekirjoittaa edellisen lauseen täysin!

Urheilukärjessä opiskellaan hyvällä yhteishengellä markkinointia, taloushallintoa, myyntiä ja brändäystä, mutta aina urheiluseuran, -organisaation tai urheilijan näkökulma mielessä pitäen. Kurssit eivät todellakaan ole pelkkää auditoriossa istumista tai raskaita luentopläjäyksiä 500-sivun tenttikirjoineen. Kärjessä opiskellaan enemmänkin oikeiden toimeksiantajien projektien kautta.  Viime syksynä kurssitöitä tehtiin esimerkiksi Vaajakosken SM-hiihdoille, Kilpa- ja huippu-urheilun kehittämiskeskukselle, Happeelle sekä Jyp-Akatemialle. Monella kärjen kurssilla hyvin suoritettu toimeksianto yhdessä muiden kurssin tehtävien kanssa riitti arvosanaan eikä tentteihin näin ollen tarvinnut päntätä.

Hollanti, Turkki, Puola – paljon kansainvälisiä kokemuksia

Koska iso osa kärjen kursseista opiskellaan englanniksi, kansainvälistyminen on tärkeää. Vaihtoon voi lähteä puoleksi vuodeksi tai vuodeksi, mutta myös lyhyempiä vaihtoja, kuten EASM Summer School tai Online Sport Marketing – kurssi, on olemassa. Jälkimmäisellä tehtiin ryhmätöitä hollantilaisten sekä turkkilaisten opiskelijoiden kanssa ja joulun alla kurssi päättyi viiden päivän seminaariin Istanbulissa. Vaihtoon ei tietenkään ole pakko lähteä, ja sitä paitsi kansainvälistymistä tapahtuu myös täällä Suomessa. Esimerkiksi tänä kesänä Haagin ammattikorkeakoulusta Hollannista tulee 12 opiskelijan ryhmä auttamaan meitä opiskelijoita Neste Ralli  -projektin tiedonkeruussa. Urheilukärki tarjoaakin huikeita mahdollisuuksia projektiopinnoille, sillä opiskelijoita on ollut niin jalkapallon kuin jääkiekon MM-kisoissa tiedonkeruussa. Tänä kesänä ralliprojektin lisäksi tehdään tutkimusta Haagissa maahockeyn MM-kisoissa sekä Puolassa lentopallon MM-karkeloissa. Kärjen opintoihin kuuluu myös kaksi vuotuista seminaaria. Syksyllä reissasimme Helsinkiin kaksi päivää kestävään The Future of Sport Marketing -seminaariin ja aina keväisin JAMK järjestää urheilujohtamisen seminaarin.

 Työharjoittelu urheiluorganisaatiossa

Opintoihin kuuluu 30 opintopisteen työharjoittelu, ja harjoittelupaikkoja on muun muassa JYPissä, Happeessa, Kihussa, HIFK:ssä, AKK Sportissa sekä Sponsor Insightissa. Urheilukärjen opinnot ovat tarjonneet valtavasti uutta tietoa sekä näkökulmaa urheiluun.  Työharjoittelu urheiluorganisaatiossa on mahdollistanut vieläkin lähemmän tutustumisen kaikkeen siihen, mitä tapahtuu urheilun kulisseissa. Täysin huomaamatta omat kiinnostuksenkohteeni aina kirjoittamisesta englannin kieleen ja urheiluun ovat yhdistyneet urheilukärjen opintojen myötä. Eikä harmita yhtään, että valitsin pakon sanelemana varavaravaihtoehdon!

teksti: opiskelija Liina-Maija Rummukainen

Lue lisää liiketalouden koulutusohjelmasta