Laitinen ja Nummi L&T:n myyntineuvottelijoiksi Best Seller -kisaan Turkuun

Tradenomiopiskelijat Aapeli Laitinen ja Riina Nummi on valittu edustamaan Jyväskylän ammattikorkeakoulua Best Seller Competition kilpailuun Turkuun 16.4.2015. Myyntikilpailu järjestetään jo kuudetta kertaa. Kilpailun pääsponsorina tänä vuonna toimii L&T.

Kilpailutilanteessa opiskelija toimii L&T:n myyntineuvottelijana, ja kohtaa yrityksen ostajan 20 minuutin myyntikeskustelussa. Alkuerien ostajan profiili on määritelty etukäteen ja se on annettu opiskelijoille jo alkuvuodesta, jotta he ovat voineet valmistautua kohtaamiseen. Asiakkaana on profiilin mukaisesti Citymarket ja HeVi-osaston päällikkö Marjukka, joka vastaa myös kaupan ympäristöasioista. Myyntiedustaja on saanut vihiä, että Citymarketilla on käytössä biopuristin, joka vetää viimeisiä. Samalla tapaamisella tulee selvittää lisäksi kertyykö vanhoja lavoja nurkkiin.

Myyntityön osaamiseen on perehdytty monipuolisesti opinnoissa. Toimiessani opiskelijoiden valmentajana ja myynnin vastuukouluttaja, olen painottanut, että tärkeintä on osata esittää oikeat kysymykset tarvekartoitusvaiheessa. Oikea kysymyksenasettelu erottaa erinomaiset myyjät keskinkertaisista ja voittajat häviäjistä. Opiskelijat ovat saaneet myös L&T koulutuksen tuotteista ja palveluista.

Alkueräryhmiä on neljä, jossa jokaisessa kisaa kuusi myyjää. Ostajien rooleissa ja tuomareina toimivat yrityskumppanien ja korkeakoulujen edustajat, jotka on perehdytetty omiin rooleihinsa ja arviointikriteereihin. Tuomariksi kisaan Jyväskylästä lähtee kokenut konkari lehtori Aila Ahonen.

Alkuerien neljä parasta jatkavat loppukilpailuun, johon ostajan profiili muuttuu. Voittaja saa palkinnoksi 1000 euroa. Illalla on juhlagaala Samppalinnassa Aurajoen rannalla, johon kaikki kilpailijat sekä korkeakoululujen ja yritysten edustajat osallistuvat. Pääsyä kisaan voidaan pitää voittona kaikille 24 kilpailijalle.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun loistavat edustajat lähtevät mielellään kisaamaan Turkuun myyntityön taidoissa.

”Hauska lähteä katsomaan millaista porukkaa Etelä-Suomessa on tällä saralla ja saada uusia kokemuksia”, kuvailee Aapeli.

Riina korostaa kisassa uuden oppimisen mahdollisuutta: ”Tämä on loistava mahdollisuus haastaa ja kehittää itseäni eteenpäin myyntityössä.”

Teksti ja kuva: Sami Kalliomaa, yliopettaja, markkinointi

Lue lisää myynnin opinnoista tradenomikoulutuksen sivuilla