Parasta myyntikokemusta!

Me, Riina Nummi ja Aapeli Laitinen, saimme loistavan mahdollisuus päästä kokeilemaan omia myyntitaitojamme Best Seller –kisaan Turkuun. Tämä oli meille kummallekin mahtava kokemus, jonka kautta saimme paljon uusia suhteita ja kokemuksia. Olemme oppineet paljon yritysmyynnistä suunnittelemalla ja hiomalla myyntitapahtuman kulkua sekä tapaamista. Olemme saaneet tutustua alan ammattilaisiin sekä verkostoitua myös muiden sidosryhmien kanssa. Esimerkkeinä näistä Canon, If –vahinkovakuutusyhtiö ja Academic Work.

Kisan tavoitteena oli myydä Lohjan K-Citymarketin kauppiaalle uusi biopuristin sekä siihen liittyvät lisäpalvelut kuten tyhjennykset, raportointipalvelut ja huoltosopimukset sekä selvittää yleisesti muiden ympäristöpalveluiden sekä kiinteistöpalveluiden tarpeet. Kisaajina olimme Lassila Tikanojan ympäristöpalveluiden myyntineuvottelijoita.

Kilpailuun valmistautumisen aloitimme käymällä läpi tehtävänantoa. Myyntikilpailun pääsponsori Lassila & Tikanoja tarjosi kisaajille myyntikoulutuksen, josta myös itse otimme oppia. Keskustelimme yhdessä myynnin lehtori Sami Kalliomaan kanssa myyntikoulutuksessa esille tulleista asioista ja pyrimme löytämään casen taakse piilotetut asiat, ymmärtämään biopuristimen toimintaa ja yleisesti koko myyntitilanteen sisältöä.

Kävimme Seppälän K-Citymarketissa tapaamassa paikallista kauppiasta, jossa pääsimme näkemään konkreettisesti biopuristimen. Lisäksi paikallinen kauppias antoi hyviä vinkkejä siihen, mikä saisi hänet investoimaan uuteen biopuristimeen.  Pääsimme tutustumaan myös Lassila & Tikanojan toimistolla ympäristöpalveluiden myyntineuvottelijaan sekä myyntipäällikköön. Esitimme heille myös omat myyntipuheemme, joista saimme arvokkaita vinkkejä tulevaan.

Ensimmäisenä vastassa myyntikisassa oli Marjukka, joka vastaa Hevi-osastosta sekä ympäristöasioista. Hänet täytyi vakuuttaa biopuristimen oston tarpeellisuudesta. Jatkoon päässeillä vastassa oli itse kauppias, Matti Heikkinen. Finalistit pyrkivät vakuuttamaan Matin siten, että hän olisi valmis investoimaan uuteen puristimeen.
Myyntirunkoa harjoittelimme yhdessä ja autoimme sekä tsemppasimme toinen toisiamme. Pian oli hetki hypätä Turun junaan sekä viimeiset harjoitukset ja tsemppaukset kisaa varten. Turussa tapasimme kilpatoverimme, jotka muuttuivat tärkeiksi tukijoiksi ja ystäviksi kisan aikana. Molempien kilpailu sujui erittäin hyvin ja olimme erittäin tyytyväisiä suorituksiimme. Kilpailun tuomaristo ja muut sidosryhmät antoivat hyvää ja kannustavaa palautetta. Taisi sieltä muutama työtarjouskin tulla…

Kisapäivän päätteeksi kilpailijoille, sidosryhmille ja tuomareille oli järjestetty juhlaillallinen Aurajoen rannassa sijaitsevaan Samppalinnaan. Juhlapaikassa palkittiin hyvin menestyneet kilpailijat sekä pidettiin puheita ja seurusteltiin hyvän tarjoilun kera. Myös meidät molemmat palkittiin ansioituneesta kisasuorituksesta. Illan päätteeksi suuntasimme jatkoille keskustan paikalliseen yökerhoon, jossa juhlia jatkettiin aamuun saakka.

Teksti: opiskelijat Riina Nummi ja Aapeli Laitinen

Lue lisää tradenomikoulutuksesta