Sijoituspalvelututkinnon tentti läpäisty!

Sijoituspalvelututkinto eli APV1-tentti sisältää viisikymmentä oikeinväärin –väittämää. Jokainen oikea vastaus tuo mukanaan kaksi pistettä ja läpipääsyyn vaaditaan yhteensä vähintään viisikymmentä pinnaa. Ei kuulosta kovin haastavalta. Äkkiseltään voisi jopa sanoa, että helppo homma.

Tentin läpäiseminen ei kuitenkaan ole aivan niin yksinkertaista, kuin voisi olettaa. Kysymykset eivät suinkaan ole helppoja, vaan ne käsittelevät sijoitustoimintaan liittyviä aiheita hyvin laajasti. Tenttimateriaalia on lähes kymmenen kirjan verran ja lisäksi verkkomateriaalit sekä erilaiset oppaat päälle. Vanha kunnon viimeisen illan taktiikka ei siis toimi, vaan aineiston läpi kahlaamiseen kuluu useampi kuukausi. Aineisto pitäisi vieläpä lukea niin, että asiat jäisivät mieleen pieniä yksityiskohtia myöden, sillä osassa tentin väittämistä kysytään varsinaista nippelitietoa. Tenttiä mutkistaa vielä se, että vääristä vastauksista saa tietenkin miinuspisteitä ja vähintään neljäänkymmeneen kysymykseen tulee vastata.

Itse istuin tenttipaperi edessäni Tampereella TTY:n salissa helmikuun puolessa välissä. Jo edellisvuoden puolella olin lainannut ensimmäiset tenttikirjat ja muutaman kuukauden yöpöydällä ehtikin notkua pino sijoitustoimintaa käsitteleviä opuksia. Luku-urakkaa onneksi helpottivat monet käymäni finanssialan, juridiikan ja taloushallinnon kurssit, joilla oli käsitelty tentin aihepiirejä. Useamman kerran tuli myös tehtyä netistä löytyviä aiempia APV1-tenttejä ja laskettua pisteitä, olisiko mennyt läpi vai ei. Niiden avulla näki helposti, mitä aihealueita oli syytä kerrata ja mitkä voi jättää vähemmälle. Noin kuukausi tenttipäivän jälkeen sain iloisia uutisia sähköpostitse, kun viestissä kerrottiin tentin läpäisemisestä ja vieläpä melko hyvällä pistesaaliilla. Nyt jäljellä on enää kesän aikana järjestettävä todistustenjakotilaisuus tai vaihtoehtoisesti paperin odottelu postista.

Kokonaisuutena Sijoituspalvelututkinnon suorittaminen ja siihen valmistautuminen oli opettavainen urakka, joka lisäsi omaa teoriaosaamista aiheesta. Uskon suoritetusta APV1:tä olevan hyötyä tulevaisuudessa ja finanssialan työnantajien arvostavan sitä, että heidän ei tarvitse ensimmäisenä maksaa tutkintoa uudelle työntekijälle. Mukavana lisäbonuksena Sijoituspalvelututkinto toi mukanaan kaksitoista opintopistettä, kun sen sai sisällytettyä opintoihin. Iso kiitos siis JAMKille siitä, että he tarjoavat finanssikärjen opiskelijoille mahdollisuuden tämän hyödyllisen tutkinnon suorittamiseen.

teksti Vilma Hassi, finanssikärjen opiskelija

Lue lisää finanssikärjen opinnoista