Kisakuulumiset Turun Best Seller 2017 tapahtumasta

Myynnin kärjen opiskelijat, Mira Hämäläinen ja Tuomas Kaleton osallistuivat huhtikuun lopussa järjestettyyn valtakunnalliseen Best Seller myyntikilpailuun.

Kilpailun tavoitteena on ammattimaisen myyntityön arvostuksen nostaminen ja yrityksille tärkeän myyntiosaamisen kehittäminen suomalaisessa yhteiskunnassa. Kilpailun järjestämisestä ovat vastanneet vuorovuosin Turun ammattikorkeakoulu ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu. JAMKin kilpailijakandidaatit kisasivat tänä vuonna turkulaisten, helsinkiläisten ja tamperelaisten kanssa.

Homman nimi on seuraava. Kilpailutilanteessa myyjänä toimiva opiskelija kohtaa yrityksen ostajan 20 minuutin myyntikeskustelussa. Tuotetiedon salojen ohella, alkuerien ostajan profiili on luovutettu osallistujille hyvissä ajoin ennen kilpailua, jotta kilpailijoiden on ollut mahdollista valmistautua asiakkaan kohtaamiseen. Ja näin oli JAMKin kisajoukkuekin tehnyt!

Kisa-aamu valkeni aurinkoisena. Pamppailevin sydämin kisaajat valmentajineen ylittivät Samppalinnan kukkulan ja saapuivat Turun AMK:n kampukselle. Kisapaikalla käytiin aluksi yhteisesti läpi päivän aikataulu. Aamupäivän aikana olisi luvassa alkuerät, johon ilmoittautuneita oli 26 opiskelijaa ympäri Suomea. Alkueristä finaaliin selviytyisi neljä opiskelijaa ja heidän joukostaan valittaisiin tämän vuoden Best Seller kilpailun voittaja.

Alkuerissä, jokaisella kisaajalla olisi siis luvassa näytönpaikka, jolloin kukin kilpailija kohtaisi ostajan 20 minuutin mittaisessa myyntineuvottelussa. Myytävä tuote oli sama kuin JAMKin ValueSelling kilpailussa, Canon Easy tulostusratkaisu. Pienen odottelun jälkeen, koitti odotettu h-hetki. Tuomas pääsi avaamaan ostajan oven ensin, Mira pian hänen jälkeensä. Kisajoukkueen valmentaja, myynnin kärjen vastuuopettaja Päivi Könönen, odotti valmentajien karanteenihuoneessa kilpailijoiden ensi kommentteja. Ja niin Tuomas ja Mira saapuivat, kumpikin vuorollaan, summaamaan kokemuksiaan kisasuorituksestaan.

Hyvien ennakkovalmisteluiden ja –harjoittelun johdosta molempien kilpailijoiden myyntitapaamiset menivät hyvin. Toki oman mausteensa kohtaamisiin oli tuonut kisatilanteeseen liittynyt jännitys. Se tosin taisi olla tarttuvaa sorttia, sen verran laajalla rintamalla sitä oli Turun AMK:n tiloissa havaittavissa. Taso kilpailussa oli kova tänäkin vuonna, mutta finaalipaikan nappaamiseen omien kisakandidaattiemme suoritukset eivät aivan yltäneet.

Alkuerien jälkeen kaikki kilpailijat ja iso yleisö kokoontuivat auditorioon jännittämään finaaliin selviytyneiden neljän opiskelijan kisasuorituksia. Finalistien suoritusten seuraaminen isolta valkokankaalta oli jännittävä ja opettavainen kokemus. Me yleisössä istuneet pohdimme mielessämme, kenestä kruunattaisiin kilpailun voittaja. Virallisten tulosten julkaisua saimme kuitenkin odottaa illan gaalatilaisuuden käynnistymiseen saakka.

Illan tummetessa, Best Seller kilpailugaalassa, voittajaksi kruunattiin turkulainen myynti-insinööri Alina Venermo. Vaikka Turusta ei voittopokaalia tällä reissulla mukaan Jyväskylään tarttunutkaan, päättyi ilta Aulangolla riemukkaissa ja juhlavissa gaalatunnelmissa. Best Seller kilpailu oli upea kokemus, joka sisälsi monia itsensä voittamisen hetkiä. Nämä tärkeät opit tarttuivat matkaan varmuudella myös JAMKin kisajoukkueen kotiin tuomisiksi.

Tuomas Kaleton, Päivi Könönen ja Mira Hämäläinen JAMKista