Nordic Business Forum – avaimia elämän bisnekseen

Lokakuun ensimmäisellä viikolla pidetty Nordic Business Forum oli täysin maineensa veroinen. Puhuja toisensa jälkeen inspiroivat kuulijaa aina uudella ajatuksella. Vaikka aiheet olivat tuttuakin tutumpia, aivan normaalissa arjessakin kohdattavia asioita, saivat niihin tuodut uudet näkökulmat kuulijan todella miettimään. JAMKin myynnin kärjen opiskelijoina saimme mahdollisuuden osallistua Paviljongin varjotapahtumaan ja pääsimme kuulemaan upeita puheenvuoroja. Keräsimme yhteen inspiroivimmat ajatukset, joita voi hyödyntää niin arjessa kuin työelämässäkin.

 

Mikä on sinun tekosyysi jättää asioita tekemättä?

Mikä on sinun tekosyysi? Usein omassa elämässään huomaa jättävänsä asioita tekemättä, keksien tekosyitä. Sitten kun olen valmistunut, sitten kun olen laihduttanut viisi kiloa, sitten kun… Lista on loputon. Australialaispuhuja Nick Vujicic herätti ajattelemaan asiaa toisin. Raajattomana syntynyt Nick olisi voinut keksiä miljoonia tekosyitä olla tekemättä asioita elämässään. Hän kuitenkin tiesi mitä elämältään haluaa. Hän halusi puhua ja kertoa tarinaansa. Hän soitti kymmeniä puheluita eri kouluihin ympäri Australiaa. Joka kerta hänelle vastattiin ei. Kukaan ei halunnut kuulla. Nick kehitti tapaansa esittää asiansa. 52 soitettua puhelua ja kieltävää vastausta. Moni muu olisi jo luovuttanut pitäen itseään täytenä epäonnistujana. Nick tarttui puhelimeen vielä kerran. Ja sai myöntävän vastauksen. Nickin tärkeimpänä sanomana oli ajattelutapa, jossa haasteet käännetään vahvuudeksi. Epäonnistuminen ei tee ihmisestä epäonnistujaa. Ei hän ei nähnyt edellisiä 52 puhelua epäonnistumisina, vaan 52 mahdollisuutena oppia uutta ja kehittyä. Ja 53 puhelun koittaessa hän olikin kehittynyt niin paljon, että vastaus olikin myöntävä.

Nick Vujicic: Epäonnistuminen ei tee ihmisestä epäonnistujaa.

Kirjailija Patrick Lencioni herätti ajatuksia tiimityöskentelytaitojen merkityksestä elämässä. Näiden niin kotona kuin työpaikallakin elintärkeiden taitojen perustana on luottamus. Luottamus, joka muodostuu kaikkien tiimiläisten välillä vallitsevasta avoimuuden ja rehellisyyden ilmapiiristä. Pieniä erimielisyyksiä syntyy väistämättä, mutta hyvälle perustalle rakennetussa tiimissä ne osataan käsitellä oikein. Kun ymmärretään asioiden riitelevän ihmisten sijaan ei tiimin jäsenten välille synny negatiivista ilmapiiriä. Kun voidaan luottaa kaikkien pyrkivän kohti yhteistä päämäärää, kyetään puhaltamaan aidosti yhteen hiileen. Tällöin lopputulos on paras mahdollinen, parempi kuin mitä yksilöt olisivat voineet yhteenlaskettunakaan saada aikaan.

Konferenssin kruunasi lavan viimeisenä haltuun ottanut Will Smith. Hän kiteytti kaiken korostaen, että elämässä tulee pitää hauskaa, sillä se on liian lyhyt ja arvokas tuhlattavaksi asioihin, joista ei aidosti nauti. Yksinkertainen asia, joka kuitenkin unohtuu usein arjessa. Usein elämässä juuttuu tuttuihin kuvioihin tai tapoihin, koska ”niin on aina tehty” tai kuuluisa oravanpyörä vie mukanaan. Pelko hypätä pois tutusta ja turvallisesta saattaakin kahlita enemmän kuin arvaakaan, jolloin aidosti itsensä toteuttaminen on haastavaa. Haastamalla itseään tarttumaan uusiin, pelottaviinkin mahdollisuuksiin voi kuitenkin löytää itsestään puolia, joiden ei tiennyt olevan olemassakaan.

Will Smith: Joskus kannattaa vaan hypätä lentokoneesta, sillä silloin kun olisi syytä pelätä eniten pelkääkin kaikista vähiten.

Teksti: myynnin opiskelijat Jenna Moisio ja Mirva Jokilehto

Lue lisää tradenomikoulutuksesta