Suunnittele urasi – saavuta tavoitteesi

Urasuunnittelun merkitystä korostetaan jatkuvasti kaikkialla ja usein työhaastatteluissakin kysytään ”Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?”, tähän kysymykseen vastaaminen on helpompaa, jos on selvittänyt ensin itselleen omat tavoitteensa. Mutta miksi se on niin tärkeää?

Urasuunnittelu on henkilökohtaisten tavoitteiden asettamista ja menneen reflektointia. Missä olen hyvä ja missä voisin vielä kehittyä, minkälainen työ tarjoaisi minulle parhaan edellytykset tähän. Taustalla on pohdintaa omasta motivaatiosta ja omista arvoista, niitä pohtimalla ymmärtää minkälaisesta työstä nauttii ja missä viihtyy. Harva tuskin viihtyy kovin pitkään työssä, joka ei ole mielekästä, vaikka palkka olisikin hyvä.

Tärkeä osa urasuunnittelua on myös tunnistaa oma osaaminen. Pelkät tutkintonimikkeet eivät kerro tässä tapauksessa koko osaamista, vaan mukaan täytyy ottaa mukaan muun muassa harrastukissa ja vapaaehtoistöissä kertynyt osaaminen. Omalta kohdaltani tästä hyvänä esimerkkinä toimii partio, jossa olen toiminut 15-vuotiaasta saakka vastuullisissa ja eri kokoisissa johtamistehtävissä, ja jossa olen käytännössä oppinut markkinoinnin perusteet ja kehittänyt ryhmätyötaitojani. Nämä ovat asioita, jotka usein mainitsen työhakemuksissa ja LinkedIn-profiilissanikin. Ei pidä piilotella osaamistaan, vaikka se tuntuisi mitättömältä tai turhalta omasta mielestä, joku rekrytoija voi arvostaa sitä taitoa suuresti.

Urasuunnittelua kannattaa tehdä jatkuvasti, mutta siihen kannattaa hyödyntää esimerkiksi työpaikalla kehityskeskusteluja. Kehityskeskusteluissa työntekijällä on mahdollisuus saada ulkopuolisen näkemys omasta osaamisesta ja kehityskohteista. Hyvällä työpaikalla esimies etsii yhdessä työntekijän kanssa parhaiten kehitystä tukevia työtehtäviä. Panostukset työntekijöiden kehitykseen voivat maksaa itsensä helposti takaisin yritykselle pitkän aikavälin tarkastelussa.

Urasuunnittelu on tärkeää siis siksi, että asetat tavoitteita omalle urallesi, joita kohti voit ponnistella tulevaisuudessa. Uralla eteneminen vaatii paitsi urasuunnittelua, myös tahtoa ja uskallusta. Pitää uskaltaa tahtoa ja pitää uskaltaa kertoa omista tavoitteistaan. Täytyy myös uskaltaa ottaa se seuraava askel, eikä pohtia, että mahdankohan pärjätä laisinkaan.

Uskalla kysyä apua ja uskalla tahtoa! Tsemppiä uralla etenemiseen.

 

Atte Kesti, JAMKin HR-kärjen opsikelija

 

Erilaisia työkaluja ja testejä on netti pulollaan, oman urasuunnittelun tueksi voi tehdä niitäkin. Käytännön vinkkejä tarjoavat useat ammattijärjestöt ja muut vastaavat, esimerkiksi TROL tarjoaa hyviä käytännön lähestymistapoja urasuunnitteluun.