Jatkuva oppiminen ja osaamisen kehittäminen uran alussa  (artikkelisarja, nro 2)

Blogisarjan Kuntoutusalan ammattilaisten urapolut-artikkelisarjan toisessa artikkelissa kuvataan urapolkunsa alussa olevien kuntoutuksen ammattilaisten työelämän aikaista osaamisen kehittämistä. Tietoa aiheesta kerättiin seuraavien kysymyksen avulla:  Haastatteluista (n=29) nousi vahvasti esille jatkokouluttautumisen tarve heti valmistumisen jälkeen. Useat haastatellut ammattilaiset olivat pohtineet tarkkaan urasuunnitelmaansa ja sitä tukevia koulutuksia. Lähtökohtaisesti työnantajien koettiin tukevan kouluttautumista hyvin, ja tietoa eri koulutuksista oli helposti…

Jatka lukemista

Kuntoutusalan asiantuntijoiden urapolut – viisiosainen artikkelisarja käynnistyy (artikkelisarja, nro 1) 

Johdanto Tämä artikkeli käynnistää viiden artikkelin sarjan nimeltään Kuntoutusalan ammattilaisten urapolut (jatkossa urapolkukartoitus). Artikkelit perustuvat kuntoutuksen osaamiskeskittymän (OsKu) jatkuvan oppimisen alaryhmän toteuttamaan haastattelututkimukseen kevään 2022 ja syksyn 2022 aikana. Kartoituksen tavoitteena oli kartoittaa työuransa alkuvaiheessa olleiden kuntoutusalan asiantuntijoiden käsityksiä ja kokemuksia omasta osaamisestaan, jatkokoulutustarpeistaan ja urasuunnitelmistaan sekä työelämän ja ammattikorkeakoulujen välisen yhteistyön mahdollisuuksista.    Tässä…

Jatka lukemista

Kela kumppanina erikoissairaanhoidossa 

Kela sairaalassa-projekti ja -tutkimus   Kela sairaalassa -projekti on valtakunnallinen Kelan kuntoutuksen kehittämisprojekti vuosille 2020–2022 ja osa Kelan panosta hallitusohjelman Työkykyohjelmaan (1,2). Projektissa kehitetään yhteistyön tapoja ja toimintamallia Kelan ja erikoissairaanhoidon väliseen yhteistyöhön.   Projektissa Kelalla on yhteistyökumppaneita useista sairaanhoitopiireistä yliopistosairaaloiden isoista keskuksista pienempien sairaaloiden yksiköihin. Kelassa tässä projektissa työskentelee täysiaikaisesti projektipäällikkö ja viisi alueellista projektityöntekijää, jotka…

Jatka lukemista

Kuntoutuksen moniammatillisen oppisen malli

Ammattikorkeakoulujen sosiaali-. terveys- ja kuntoutusalan yhteistyön tulos Moniammatillisen kuntoutusosaamisen yhteisen kehittämisen matka tuli päätökseen verkkotyöpajassa 26.4.2022. Edeltävien työpajojen sisällöt ja tuotokset on julkaistu tässä blogissa aikaisemmin (ks. arkisto). Vaikka työskentely nykyisessä muodossa loppuu, on se ollut vasta lähtölaukaus kuntoutuksen moniammatillisuuden edistämiselle ammattikorkeakouluissa. Prosessin aikana on syntynyt moniammatillisen oppimisen toimintamalli, joka jäsentää yhteisesti kehitettyjä teemoja. Toimintamallin…

Jatka lukemista

Hyviä pedagogisia käytäntöjä moniammatillisen kuntoutusosaamisen opettamiseen

Kolmas moniammatillisen kuntoutusosaamisen kehittämisen verkkotyöpaja järjestettiin 14.2.2022. Aiemmat työpajat toteutettiin huhtikuussa ja syyskuussa 2021. Niihin liittyen julkaisimme blogitekstit aiemmin. Työpajasarjassa tavoitteena on ollut löytää yhteistä näkemystä ja sisältöä kuntoutuksen moniammatilliseen opetukseen ammattikorkeakoulujen sosiaali- terveys- ja liikunta-alan koulutuksissa. Aiemmissa työpajoissa on todettu, että moniammatillisella pedagogisella kehittämisellä on oleellinen merkitys yhteisen kuntoutusosaamisen rakentamisessa (kuvio 1).   Kuvio 1….

Jatka lukemista
mietteliäs hahmo

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto ammatillisen kehityksen väylänä 

Aloitimme monialaisen kuntoutuksen YAMK-tutkinnon syksyllä 2017 Jyväskylän ammattikorkeakoulussa erilaisista tarpeista käsin: Jonna halusi kouluttautua tutkijaksi, kun taas Tiinalla oli vahva kehittämistarve silloisissa työtehtävissä. Yamkin opiskelijaryhmässä keskustelimme näiden henkilökohtaisten syiden lisäksi paljon motivaatioista sekä keinoista ja taidoista suorittaa opintoja työn ohella. Kuvaamme tässä blogikirjoituksessa omia ammatillisen kehityksen polkuja vuoropuheluna.  Erilaiset amk-tutkinnot ovat rikkaus YAMK-opinnoissa  Tiina: Valmistuin…

Jatka lukemista