JAMKin opiskelijat mukana Kokeilunpaikan tekoälyhaasteessa

Tekoäly on viimeisen vuoden aikana aiheuttanut paljon keskustelua mediassa ja siihen on Suomessakin herätty. Elinkeinoministeri Mika Lintilän toimeksiannosta käynnistettiin 18.5.2017 tekoälyohjelma. Työtä toteuttamaan perustettiin ohjausryhmä, jonka puheenjohtajaksi kutsuttiin Pekka Ala-Pietilä. Ohjausryhmän ensimmäinen väliraportti valmistui lokakuussa 2017 ja tekoälyohjelman on määrä valmistua huhtikuussa 2019 (www.tekoalyaika.fi).

Tämän lisäksi valtionneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hanke sekä Motiva järjestivät kaikille kansalaisille avoimen tekoälyn soveltamiseen liittyvän kilpailun 9.5.-3.6.2018 (www.kokeilunpaikka.fi/fi/tekoalyhaku). Tekoälyhaun teemoina olivat hyvinvointia lisäävät aiheet: Arjen hallinta, Enemmän yhteisöllisyyttä, Ympäristö ja me.  Ehdotuksissa oli eri tarkoituksiin olevia chattibotteja, tekoälyn hyödyntäminen varhaiskasvatuksessa, lintujen tunnistamista, ruokahävikin minimointia, ilkivallan estäminen tekoälyn avulla, pelastustoimen riskianalyysia, rekrytoinnin kehittäminen jne. Rahoitettavaksi valittiin 21 tekoälykokeilua ja ne toteutettiin syksyn 2018 aikana.

JAMKin tekoälyasiantuntijat osallistuivat arvioimaan haasteiden toteuttamismahdollisuuksia yhdessä Valtioneuvoston kanslian Johanna Kotipellon ja muiden asiantuntijoiden kanssa kesäkuussa 2018. Valituista kokeiluista suurin osa tuli kansalaisilta, joilla ei ollut itsellään tekoälyosaamista.

Osallistuimme Kokeilunpaikan sparraustilaisuuteen Helsingissä 21. elokuuta, jossa tapasimme valitut kokeilut ja kokeilijat. Tilaisuudessa pääsimme kontaktoitumaan ja keskustelemaan haasteisiin liittyvistä asioista. JAMKin tekoälyasiantuntijat ja opiskelijat tarjosivat Kokeilun paikalle osaamistaan ja konsultointiapua kokeilujen edetessä toteutusvaiheeseen. Lisäksi kahden kokeilun tekoälytoteutus tuli JAMKin opiskelijoille toteutettavaksi. Johanna Kotipelto toteaa, että ”ilman JAMKin panosta moni kokeilu olisi jäänyt polkemaan alussa paikoilleen”.

JAMKin IT-instituutin kyberturvallisuuden opiskelija Joni Korpihalkola ja ohjelmistotekniikan opiskelija Joonas Lähteinen olivat harjoittelussaan ja opinnäytetyössään tutustuneet avoimen lähdekoodin tekoäly- ohjelmistoihin. Joni ja Joonas saivat toteutukseen kaksi chatbottia, joiden piti pystyä vastaamaan asioihin fiksusti käyttäen tekoälyä. Chatbot toteutettiin JAMKin palvelimilla käyttäen Facebookin tarjoamaa Wit.AI-rajapintaa, joka pyrkii tunnistamaan lauseiden merkityksen avainsanojen perusteella ja vastaamaan asianmukaisesti. Haasteena chatbottien toteutukselle oli koulutuksessa tarvittavan datan saaminen, kuten monessa muussakin tekoälyhankkeessa. Chatbotin koulutusta varten luotiin Facebookissa keskusteluryhmiä, joissa käyttäjiä pyydettiin keksimään kysymyksiä ja vastauksia liittyen ekologisuuteen ja yksinäisyyden ratkaisemiseen. Näiden keskusteluiden kysymys-vastaus-lausepareja hyödynnettiin chatbotin koulutuksessa.

Kuvassa ovat Kokeilupaikan tekoälyhaasteiden toteuttaja TVT:n opiskelijat Joni Korpihalkoja ja Joonas Lähteinen.

-Mika Rantonen, lehtori, tietoverkkotekniikan suuntautumisvaihtoehto, Tieto- ja viestintätekniikan koulutusohjelma, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, IT-instituutti, www.jamk.fi/tekoaly