Heil Himmel ja Donnerwetter

Hahmottelin taannoin kehittämistyön tueksi oppilaitoksemme videoteknologiapalveluista ”himmelin”. Himmelillä tarkoitan kokonaiskuvaa palveluiden tavoitetilasta, mitä ne voisivat pitää sisällään vuonna 2019. Esittelen tässä nyt lyhyesti tämän kokonaiskuvan ja missä kohden ollaan menossa. Mitä sitten tuo otsikon Donnerwetter tarkoittaa? No sitä, että muutoksia seuraa yleensä rähinä, mutta toivon että tässä tapauksessa kuitenkin positiivinen pöhinä.

Viestinnän näkökulmasta käyttämämme videoteknologiat voidaan jakaa yksisuuntaiseen ja kaksisuuntaiseen videoviestintään.

Yksisuuntaisilla teknologioilla tarkoitan lähinnä videotallenteiden jakelua ja livelähetysten suoratoistoa. Tallenteiden jakelussa videot julkaistaan ja jaetaan halutulle kohderyhmälle ajasta ja paikasta riippumatonta katselua varten. Suoratoistoa (eli livelähetys, livestreaming, webcasting) katsellaan periaatteessa lähes reaaliajassa. Suoratoistoissa on usein chat- tai keskustelumahdollisuus mutta pienen teknologiasta johtuvan viiveen vuoksi (yleensä useita kymmeniä sekunteja) palautekin tulee viiveellä. Jaeltavissakin videoissa on usein  mahdollisuus jopa aikaleimalla varustettuun kommentointiin, eli jonkinlainen viiveellinen paluukanava näissäkin. Nykyisellään meillä jakelijan virkaa on toimittanut lähinnä Jyväskylän yliopiston tuottama Moniviestin-palvelu, joissakin tapauksissa myös Youtube. Vuosien varrella on ollut kysyntää ja painetta monipuolistaa ja modernisoida jakelupalvelua, ja äskettäin tarjoituikin mahdollisuus testata henkilökunnasta ja korkeakouluista valikoituneen testijoukon kanssa Panopto-nimistä järjestelmää, jonka jälkeen testaamme vielä lähiaikoina potentiaalisena vaihtoehtona olevaa Kalturaa. Nämä järjestelmät ovat ominaisuuksiltaan kovin toistensa kaltaisia ja lienevät tämän hetken markkinajohtajia videojakelussa. Molemmissa on perustyökalut videoiden tuotantoon, eli niillä onnistuu niin tallennus, kuvaruutunauhotukset, suoratoisto kuin videoleikkaus ja julkaiseminenkin järjestelmän työkaluilla helposti kunkin käyttäjän omalta työasemalta ja ihan korkeimman omatoimisesti, jopa mobiiliapsitkin löytyy niitä kaipaaville. Niitä voidaankin kutsua organisaation omiksi sisäisiksi youtube-järjestelmiksi, ja sillä verukkeella niitä markkinoidaankin.

Kaksisuuntainen videoviestintä on yleistynyt voimakkaasti ja tarjolle on tullut toinen toistaan monipuolisempia työkaluja. Myös opetuskäyttö on lisääntynyt, ja sitä varten on rakennettu omia erityisiä hybriluokkia ja webinaarioita. Meillä organisaation sisäisessä pikaviestinnässä ja kokoustamisessa on käytetty ensisijaisesti Skype for Business -palvelua. Sidosryhmien kanssa kokoustamiseen on käytetty perinteisiä videoneuvottelulaitteistoja ja Adobe Connectia, Connectia myös hybridiopetukseen. Ohjelmisto- ja selainpohjaisten kokousjärjestelmien sekä niitä tukevien oheislaitteiden kehittyessä ja yleistyessä nuo perinteiset vanhat ”rautapohjaiset” videoneuvottelulaitteistot ovat jäämässä syrjään. Kevään mittaan on testattu Funet Zoom -nimistä palvelua ja sitä ollaan nyt lähiaikoina ottamassa käyttöön, ensin Adobe Connectin rinnalle ja pienen siirtymäajan jälkeen sen korvaajaksi. Keskeisiksi perusteiksi tähän vaihto-operaatioon on nähty AC:hen verrattuna mm. Zoom-järjestelmän parempi kuvan ja äänen laatu sekä parempi käytettävyys ja luotettavuus. Järjestelmien työkaluvalikoima on suunnilleen samanlainen, olennaisena erona lienee se, että AC:ssä valmistellaan virtuaalinen kokoushuone etukäteen ns. Layouttien avulla, Zoomissa valmistelutyö tehtäneen muulla tapaa, esim. oppimisympäristöön, o365:een tai vaikkapa teamsiin, ja jaetaan sitten sitä rataa. Zoom näyttääkin aina samalta kun siihen kirjaudutaan, mikä selkeyttänee käyttöä. AC:ssa mahdollinen kokoustallenne nauhoitetaan verkkopalvelimelle ja ainakin toistaiseksi Zoomissa se tehdään käyttäjän omalle työasemalle (josta sen voi sitten julkaista Moniviestimen, Panopton, Kalturan tai muun vastaavan julkaisejärjestelmän kautta). Toivon ja uskon, että Funet Zoom -palvelu tuo lisää käytettävyyttä ja luotettavuutta Jamkin hybridiopetukseen.

Videoiden tuotantoa ja opetuskäyttöä tukevia tiloja meillä on valmistunut viimeisen parin vuoden aikana useita ja niistä olenkin jo erikseen aavee-blogitekstejä kirjoitellut. Lyhyesti kerrattuna meillä on nyt henkilöstön käytettävissä hybriopetusta tukevia eri asteisia hybridiluokkia, webinaaritiloja ohjaukseen ja kokoustamiseen, sekä viimeisimpänä ”monimuotoinen” tilatallennusluokka (F306), jossa voi ensisijaisesti ”nappia painamalla” ja itsepalveluperiaatteella tallentaa opetusta ja tapahtumia. Siellä onnistuu myös etukäteen niin sovittaessa suoratoisto sekä kaksisuuntainen viestintä, ehkäpä tulevaisuudessa nämäkin omatoimisesti tilan tekniikan kehittyessä. Hybridiluokkia on testattu myös sekä Zoom- että Panopto-järjestelmien kera, näyttävät toimivat mainiosti sekä Zoomin kaksisuuntaisessa viestinnässä että Panopton Recorderilla tallennettaessa tilan laitteistolla. Lisäksi meillä on videokuvausstudio, josta saa kuvaus- ja editointipalvelua, sekä uutuutena äskettäin e-oppimiskeskuksen eEemeli-palkinnolla oppilaitossarjassa palkittu Tuberoom, eli eräänlainen henkilökunnan videopaja, johon kukin voi mennä itse tekemään videoita ja kehittämään videotuotantotaitojaan. Tuberoomin käyttäjille on oma yammer-yhteisö ja oma oppimateriaalisivusto, jonne kootaan ohjeita ja malleja. eEemeli-voiton myötä meillä (eli nähtävästi allekirjoittaneella:-) on myös velvoite konseptoida Tuberoomin toiminnallisuus jonkinlaiseksi yleiseksi ohjeeksi vastaavien videopajojen rakentelijoille; ainakin kyselijöitä on riittänyt.

Videoeditointiin meillä on ollut käytettävissä rajallinen määrä Adobe Creative Cloudin oppilaitoslisenssejä henkilökunnalle. Videoiden tallennusta ja suoratoistoa on studio- ja reppukuvauspalvelussa toteutettu lähinnä Wirecast Pro -ohjelmistolla, Tuberoomissa myös VMix-ohjelmistolla. Nuo ovat kuitenkin maksullisina ohjelmistoina monen ulottumattomissa, joten olen koonnut yleisön pyynnöstä ns. Tubettajan työkalupakin ilmaisista ohjelmistoista niin henkilökunnalle kuin opiskelijoillekin. Joistakin pakin ohjelmista on jo tehty tai ainakin suunnitteilla asennuspaketit, löytynevät lähiaikoina (jamkin tietokoneiden) Software Centeristä sikäli kun paketointi onnistuu. Tässä lopuksi suositukset ja linkit ohjelmistoihin, jos haluat kokeilla niitä itseksesi vaikka kotona:

Videoeditointiin Da Vinci Resolve:
https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/

Äänieditointiin Audacity:
https://www.audacityteam.org/
(myös tuossa Da Vinci Resolvessa on hyvät äänieditointiominaisuudet)

Videotallennukseen ja striimaukseen OBS Studio:
https://obsproject.com/fi

Videoiden pätkimiseen ja yhdistelyyn Avidemux:
http://avidemux.sourceforge.net/

Ja ohjeita jamkilaisille kirjoittelen hiljokseen videoteknologiapalveluista tänne.