Musiikkiesitysten striimausvekotin

Musiikin etänä toteutettava videovälitteinen opetus asettaa omanlaisensa vaatimukset ja haasteet käytettäville välineille. Tyypillisesti etäviestintään tarkoitetut mikrofonit, webkamerat ja järjestelmät on optimoitu puheäänen toistamiseen. Minulta aika ajoin on kyselty ratkaisuja tähän ongelmaan , joten päätin tarttua tuumasta toimeen ja tutkia asiaa.

Jo jonkin aikaa Zoom on ollut vuorovaikutteisista järjestelmistä musiikin opetukseen se parhaiten soveltuva, koska siinä voidaan asetuksista valita optimoidaanko ääni puheen lähetykseen vai musiikin lähetykseen (use original audio -optio). Teamsissa tällaista säätömahdollisuutta ei ainakaan tätä artikkelia kirjoittaessa ole, mutta kilpailun on tapana viedä asioita eteenpäin, joten ehkä joskus sellainen on siinäkin. Lisäksi zoomissa voi valita käytetäänkö kaiun kumousta vai ei, käytetäänkö hifi music modea ja/tai stereo ääntä. Näitä ominaisuuksia varmasti musiikkialan ihmiset osaavat arvostaa.

Zoom audio settings
Zoom advanced audio settings. Original audio & hifi

 

Zoom original audio
Zoom original audio

Viestijärjestelmän lisäksi tarvitaan myös tietokone, kamera ja mikrofoni. Musiikkiesitysten äänten ja kuvan taltiointiin löytyy toki ratkaisuja, mutta sellainen helppo ja yksinkeretainen on ollut hakusessa. Sain lopulta äskettäin testiin Zoom Q8-videokameran, joka on jo jonkin aikaa ollut markkinoilla, ja myös minun listalla tutkittavat teknologiat. Siinä on yhteen laitteeseen integroitu x-y -tyyppinen 2-kanavainen musiikin taltiointiin tarkoitettu mikrofoni, xlr-liitännät kahdelle lisämikrofonille, laajakulmainen kiinteän polttovälin videokamera, hdmi-liitäntä, usb-liitäntä, sekä mahdollisuus tallentaa muistikortille. Varsin monikäyttöinen siis. Huomatkaa että kameran valmistajalla ei ole mitään tekemistä Zoom-videojärjestelmän valmistajan kanssa, eli kyseessä on eri firmat. Ja vaikka kameran nimi on Zoom Q8, niin siinä ei ole optista zoomia. Kameralla on mahdollisuus taltioida ääntä nelikanavaisena. HDMI-liitännän kautta kameran saa kiinni vaikka videomikseriin, usb-liitännän kautta sen saa määriteltyä tietokoneeseen video- ja äänilaitteena. Silloin sitä voi käyttää videokamerana ja mikrofonina mm. zoomissa, teamsissa, tai vaikka videostriimauksissa esim. YouTube liveen (tai meillä Jamkilla vaikka Panoptoon). USB-liitäntää käytettäessä tietokoneeseen pitää asentaa webcam audio -ajuri, jotta mikrofonin saa toimimaan.

Zoom Q8
Zoom Q8, kuvassa myös vaihdetta Shotgun-kapseli
Q8 Web Cam Audio lisäajuri
Q8 Web Cam Audio lisäajuri

Musiikkiesitysten taltioinnissa tai striimauksessa kiinteän optiikan laajakulmaisuus ei haittaa, koska yleensä kuvataan kokonaista orkesteria tai ryhmää esiintyjiä. Optiikan kuvakulma on 160-astetta, ja siinä on kyllä mahdollisuus zoomata digitaalisesti. Optiikan valovoima on f2.0.

Kamerassa on valmistajan omat vaihdettavat mikrofonikapselit. Mukana tulee vakiona laajakulmainen X/Y-mikrofoni. Lisäksi siihen saa erikseen hankittua mm. säädettävällä kulmalla varustetun X/Y-mikrofonin, koville äänille tarkoitetun X/Y-mikrofonin sekä mono- tai stereo shotgunin.

XYH-8 X/Y-kapseli
XYH-8 X/Y-mikrofonikapseli. 120-asteen kulma äänen taltiointiin. Päällä äänentason säätimet.

Kameran takaosassa on kaksi XLR-liitäntää lisämikrofoneille, sekä sivulla säätimet niiden kanaville. Asetuksista voi määritellä lisämikrofoneille lisävirran (Phantom) syötön.

Phantom-lisävirran säädöt
Phantom-lisävirran säädöt
Q8 ulkoisella lisämikillä.
Q8 ulkoisella Rode NT5 -lisämikillä.

Kun kamera liitetään USB-kaapelilla tietokoneeseen, pitää valita luetaanko liitännän kautta vain tiedot kameran muistilta, vai käytetäänkö kameraa web-kamerana vai pelkästään mikrofonina, sekä ottaako kamera virran usb-kaapelin kautta vai sisäiseltä akulta.

USB-valinnat
USB-valinnat: Card Reader, Webcam, USB Mic

Zoomissa (tai muissakin videoviestintä- ja striimausohjelmissa), mikrofoniksi valitaan Q8-Web Cam Audio, ja videokameraksi Q8-video. Ääntä toistavaksi valitaan esim. sisäinen kaiutin tai joku muu ääntä toistava laite.

Zoomin äänilaitevalinnat
Zoomin äänilaitevalinnat: Q8 Web Cam Audio

 

Q8 webcam
Q8 Web Cam

Kameran saa liitettyä mikrofoniksi myös eri adaptereilla mobiililaitteisiin, esim. vaikka ipadiin. Silloin kamera ei kuitenkaan tietääkseni ole käytettävissä, koska ulkoiset kamerat eivät ole tuettuna mobiililaitteissa.

Pikaisten testailujen perusteella laite sopii erinomaisesti musiikkiesitysten striimaukseen. Lisämikrofoneilla äänen taltiointia saa laajennettua vaikka kuorolle (esim. Rode NT5-pari voisi toimia hyvin). Monikäyttöisenä sitä voi käyttää suoraan tietokoneeseen liitettynä sekä videoviestintäsovelluksissa että videostriimausohjelmistoissa, tai vain tallentaen laitteen muistikortille jälkieditointia varten. Mielestäni oiva vekotin musiikin online-opetukseen!