Zoom-repulla laatua ja joustavuutta hybridiopetukseen

Rakentelin pilottimielessä viime talvena Zoom-kokouksia varten erityisen välinesetin, jolla voisi tilassa kuin tilassa liittyä Zoom-verkkokokouksiin laadukkaan kuvan ja äänen kera. Alkuperäinen idea tuli Jari Parantaisen kirjoittamasta Pölli tästä -blogista (jonka voit lukea täältä). Siitä kiitokset kaimalle ja myöskin Moilasen Tarjalle, joka ideasta minulle vinkkasi ja on ahkerasti pilotti-laitteistoa testannut. Kaima nimesi oman settinsä Liikuttavaksi lähetysyksiköksi, minä nimesin meidän setin Zoom-repuksi käytötarkoituksen mukaan. Reppua voi toki soveltaen käyttää periaatteessa minkä tahansa videojärjestelmän kanssa, joka tunnistaa video- ja äänilaitteeksi  ns. UVC-luokituksen mukaisen usb-videolaitteen. UVC-laitteiden etuna on se, että ne ovat tuettuina valmiiksi mm. Windows ja OS X -käyttöjärjestelmissä. Toiminnallisuus on testattu Zoomin lisäksi myös Adobe Connectin, Skypen, Skype for Busineksen kanssa ja toimivaksi havaittu. Myös livestriimaus onnistuu esim. OBS Studiosta sen tukemille jakelualustoille, tai suoraan Chrome selaimella Youtube liveen tai Facebook-liveen.

Setin ytimenä käytetään BlackMagic Designin WebPresenteriä. Se liitetään usb-liittimellä tietokoneeseen, jolloin se näkyy tietokoneessa ääni- ja videolaitteena. Käytännössä käyttäjän pitää osata määritellä kyseinen laite käytettävässä videoviestintälaitteessä kuva- ja äänilähteeksi (webkamera/mikrofoni). Yleensä useimmat tietokoneet vaihtavatkin kyseisen laitteen oletuslaitteeksi. Äänentoistoon käytetään joko saliääniä tai tietokoneen omaa äänentoistoa tai siihen liitettävää erillistä kaiutinta.

WebPresentterissä on liitännät kahdelle kameralle ja kahdelle äänilähteelle. Kameraliitäntöinä on tarjolla SDI ja HDMI. Valitsin reppuun kääntyväpäisen zoomattavan ja ohjattavan SDI-kameran, koska SDI liitäntänä on lukkiutuva (BNC-tyyppinen) ja kestävä. SDI-kaapeli toimii myös helposti ja luotettavasti vaikka se olis useamman kymmenen metriä pitkä, jolloin kameran voi tarvittaessa viedä vähän kauemmaksikin ja ohjata sen suuntausta ja rajausta kaukosäätimellä. Tarvittaessa HDMI-liitäntään voi lisätä toisen kameran. Silloin kameran kuvaa voi lennosta vaihtaa WebPresenterin etupaneelin numeropainikkeilla 1/2.

Pilottireppuun valitsin äänilähteet Parantaisen mallin mukaisesti, koska moiset laitteet sattuivat löytymään Jamkin studion varustuksesta. Tässä kohtaa jouduin hiukan soveltamaan, koska WebPresenterin ensimmäinen ääniliitäntä on XLR-tyyppinen (mic/line) ja toinen liitäntä stereo RCA-tyyppinen (linja). Laitteen asetuksista voi säätää äänilähteiden yhteistä master-tasoa sekä erikseen kunkin lähteen tasoa, ja lisäksi XLR-liitännälle voidaan määritellä onko se linja- vai mikrofonitasoinen liitäntä. Koska toinen liitäntä on mikrofoni tasoinen ja toinen linjatasoinen, on kahta mikrofonia käytettäessä haettava ensin kokeilemalla tasapaino linjojen välillä. Myös SDI- ja HDMI-liitäntöjen kautta on mahdollista tuoda ääntä ja asetuksista säätää niiden tasoja. Jos kameroissa sattuu olemaan hyvät ääniliitännät, niin mikrofonit voidaan liittää myös kameroihin, jolloin ääni kulkee sitä kautta. Meidän pilotin tapauksessa kamerassa ei ole mikrofoniliitäntöjä, joten äänet oli tuotava pelkästään WebPresenterin liitäntöjä hyödyntäen. XLR-liitäntään liitin hyvälaatuisen Sennheiserin langattoman solmiomikrofonin ja toiseen rca-liitäntään heiteltävän CatchBox-mikrofonin. Solmiomikrofoni on tarkoitettu esiintyjälle ja heiteltävä mikrofoni osallistujille.

Sittemmin laitteistoa on soveltaen onnistuneesti kokeiltu liittää auditorioiden äänijärjestelmään. Silloin hyödynnetään Jamkin auditorioiden äänijärjestelmän mikrofoneja. Meillähän auditoriot on tuunattu jo vuosia sitten videostriimauskäytöön. Käytännössä auditorioista löytyy linjaulostulo-liitäntä, johon ohjataan auditorioiden mikrofonien summaääni. Auditoreioiden ristiinkytkennästä tämä summaääni on mahdollista reitittää muutamaan vaihtoehtoiseen liitäntäpisteeseen sekä auditorioiden etu- että takaosassa. Valitusta liitäntäpisteestä vedetään XLR-kaapeli WebPresenterin XLR-liitäntään ja hienosäädetään WebPresenterin asetuksista ääni linjatasoiseksi ja tasot kokeilemalla ja kuuntelemalla kohdilleen. WebPresenterin etupaneelissa on pieni näyttö, jossa näkyy kameran kuvan lisäksi myös äänen tason mittarit joista voi varmistaa että ääntä todella tulee sopivalla tasolla laitteeseen.

Pilotin jälkeen on rakennettu yksi uusi ”reppu” IT-instituutin tilauksesta, täysin uudella ja tekniikalta ajan tasaisella kokoonpanolla. Tässä lopuksi lista tuon repun sisällöstä:

 • 1 kpl BlackMagic WebPresenter ja siihen Teradek Mini Smart -etupaneeli
 • 1 kpl Tellycam TLC-300-IP12 (kääntyväpäinen ohjattava/zoomaava kamera monipuolisilla liitännöillä)
 • 1 kpl CatchBox Plus heittomikrofoni (XLR-liitäntään)
 • 1 kpl Langaton solmiomikrofoni Sennheiser ew 100 G4 (rca-liitäntään, tähän piti tehdä rca>6.3 mm jack kaapeli)
 • 1 kpl 5 m SDI-kaapeli
 • 1 laukku tai reppu, johon sopii laitteet, kaapelit ja tarvikkeet
 • 1 kevyt videokamerajalusta

Tämän blogin esimerkkikuvat esittävät pilottilaitteistoa. Pilotin kamat koottiin jamkin studion vanhoista laitteista.

4 kommenttia

 1. Kiitos, tästä sai muutamia ideoita

 2. Lauri Hirvonen

  Ja mitä tuollainen repun hinnaksi tuli? (Vaikka suuruusluokka, ei centin tarkkoja hintoja).

  1. Jari Järvinen

   Noilla uusilla kilkkeillä veroton hinta n 2800€. Soveltaen voi saada halvemmallakin;-)