Zoomailua navetassa

Jamkin MataDigi-hankkeella oli tarve toteuttaa pilottikokeilu virtuaalisesta navettavierailusta (reaaliaikainen), jossa osallistujat  (maaseutuyrittäjät) pääsisivät tilakäynnille kotoa käsin ja voisivat keskustella tilan isäntäparin ja eläinlääkärin videon välityksellä kanssa. Käytännössä tätä harjoiteltiin viime viikolla ensin projektiryhmän kesken Jamkin Digikeskuksella (11.11.) ja kokeilu myöskin toteutettiin samalla viikolla (14.11.) kuopiolaisessa navetassa Zoom-kokousjärjestelmän avulla.

Haasteita oli monenlaisia: valaisu, lämpötila mahdollisesti pakkasen puolella, riittävä sähkön saanti, vuorovaikutteisuus, liikuteltavuus, langattomuus sekä mobiiliverkon toimivuus maaseudulla. Toteutusta varten rakennettiin ns. u-gripin ympärille Zoom-lähetysyksikkö, johon kuului langattoman mikrofonin vastaanotin, XLR-adapteri mikrofonin vastaanottimen liittämiseksi älypuhelimeen (lightning-liitäntäinen), sekä klamppi älypuhelimen kiinnittämiseksi u-grippiin. Mikorofonina käytettiin langatonta kapulamikrofonia. Lisäksi lähetysyksikön käyttäjälle pakattiin selkään akkukäyttöinen kaiutin, joka liitettiin 3.5 mm plugikaapelilla älypuhelimen kuulokeliitäntään. Mobiiliverkko varmisteltiin vielä erillisellä mobiilireitittimellä. Menetelmän toiminnallisuus testattiin etukäteen digikeskuksella.

Zoom-lähetysyksikkö
Zoom-lähetysyksikkö (u-grip,jossa mikrofoni, xlr-adapteri, älypuhelin)

Ideaa soveltaen tämän voi toteuttaa monellakin tapaa. Tässä tapauksessa langattomaksi mikrofoniksi valittiin langaton kapulamikrofoni, joka sitten kiersi paikallisilla keskustelijoilla puheenvuorojen mukaan.  Langattoman mikrofonin vastaanotin liitettiin Roden iXLR-adapterilla, koska käytettävissä oli vanhempi Applen iPhone -malli, jossa oli vielä erillinen 3.5 mm kuulokeliitäntä. Kuulokeliitäntää tarvittiin erillisen kaiuttimen liittämiseksi, jotta etäosallistujien äänet saatiin vahvistettua. Mahdollisesti Android-puhelimille löytyy vastaavia adaptereita/muuntimia, mutta niitä ei tässä aktiivisesti tutkittu tai testattu. Silloin puhelimen liitäntä olisi joko mikro-usb tai usb-c. Ihannetapauksessa mikrofonimuuntimeen voisi liittää erillisen akun lisäksi sekä mikrofonin että kaiuttimet, mutta ainakaan tämä Roden iXRL ei tällä tapaa toiminut, vaikka siinä kuulokeliitäntä olikin. Kuulokeliitännän tarkoitus oli lienee vain mikrofoninäänen tarkkailu. Onneksi Zoomin etäosallistujien äänet saatiin toimimaan puhelimen oman kuulokeliitännän kautta. Puhelimessa Zoom-kokoukseen liityttiin valmistajan omalla mobiilisovelluksella. Ennen kokoukseen liittymistä tuli varmistua, että sekä iXLR että kaiutin olivat puhelimeen liitettynä ja toimintakunnossa. Erillistä akkua ei ollut myöskään mahdollista liittää, joten lähetysyksikön toiminta-aika rajoittui puhelimen akun toiminta-aikaan, joka tässä pilottitapauksessa oli riittävä puolentoista tunnin pituiseen lähetykseen. Syystä tai toisesta puhelimen oma 4G ei antanut tarpeeksi vahvaa mobiiliverkkoa, mutta onneksi se sitten erillisellä mobiilireitittimellä saatiin aikaiseksi. Tässä on varmaan operaattorikohtaisia paikallisia eroja, jotka on syytä ennakoida vastaavissa tilanteissa etukäteen tutkimalla ja mahdollisuuksien mukaan testaamalla.

Käytännössä pilotti onnistui, vaikka paikan päällä pieniä kommelluksia saattuikin. Kun puhelinta käännettiin u-grippiin asennettaessa, äänipiuha mahdollisesti heilahti ja äänet katosivat. Puhelin vaihdettiin lennosta toiseen puhelimeen, jolla muodostettiin uusi yhteys ja saatiin homma äänten osalta toimimaan. Sitten tämän vaihtopuhelimen kuva jämähti väärään asentoon puhelinta käännettäessä vaakaan, vaikka tuo etukäteen harjoitellessa toimikin. Kuvaaja korjasi ongelman kääntämällä u-gripin vakaa-asentoon. Ei niin ergonomista, mutta lähetys onneksi toimi, videokuva näkyi ja kuvattavat olivat oikeinpäin. Kyseessä lienee satunnainen sovelluksen tai puhelimen toimintahäiriö. Lopulta viestintä toimi oikein hyvin sählingeistä huolimatta. Kuvaaja olisi myös kaivannut muutamaan hämäärään kohtaan apuvaloja, sen verran hämärää oli muutamassa kohdassa. Pilotoijat olivat kuitenkin tyytyväisiä lopputulokseen uutta kokemusta rikkaampina.

Kameran kuvan kääntyminen
Kameran kuvan asennon hyytyminen ja kääntyminen zoomissa ja ratkaisu. Valokuvat Juha Kuula.
Pilotointia navetassa
Pilotointia navetassa. Haastattelu käynnissä. Kuvausyksikkö kuvaajalla oikealla, kaiutin selkärepussa. Paikallinen yleisö ammuu hengessä mukana. Kaapattu Insta360 One X 360-kameran videokuvasta.