U-gripillä mobiilisti zoomiin

Minulla oli vaikeuksia otsikoida tämän kertainen blogi, joten joudun nyt sitten selittelemään blogin verran tuota omituista otsikkoa. Asiakkaat ovat kyselleet aika ajoin konsteja kuinka saisi helposti ”kentällä liikkuen” toteutettua zoom-lähetyksen, ilman pihoja ja monimutkaisia virityksiä. Tähän etsittin ratkaisua mm. Matadigi-hankkeelle, ja siitä kirjoitin taannoin blogissani Zoomailua navetassa. Hankkeelle rakentamani viritys on tässä hiukan jalostunut muutamien testailujen myötä, ja näyttää nyt myös vakiintuneen, koska olen noita rakennellut jo kolme kappaletta (kaksi toteutusta odottelee tätä kirjoittaessa vielä palapelin palasia toimittajilta).

U-Grip
U-Grip sivulta katsottuna

Virityksen pohjana on ns. U-Grip, joka on käytännössä U:n muotoinen kahva, jossa on on sitten kiinnityskohtia lisävälineille. Kiinnitystapoina Gripissä on tarjolla salamakenkä kiinnitystä ja 1/4 kamerakierrettä, joka voidaan tarvittaessa adaprereilla muuntaa myös muunlaisiksi kierteiksi. Kahvan pohjassa on vastaava 1/4 kierteellä varustettu reikä esim. kamerajalustaa varten.

U-Grip takaa
U-grip takaa

Kahvan sisäpuolen 1/4 kamerakiinnitykseen olen kiinnittänyt ns. matkapuhelinklampin, jonka avulla grippiin saa puhelimen tukevasti kiinni vaakatasoon kameraksi. Kahvan yläosan salamakenkään olen sijoittanut haulikkomikrofonin, tässä tapauksessa Rode:n VideoMic NTG. Muitakin vaihtoehtoja toki on, mutta testien perusteella tuo on saatu toimimaan puhelimella kuin puhelimella, ja tarvittaessa se toimii yksiin myös 3.5 mm plugillavarustetun video- tai järjestelmäkameran kera. Mikrodfinssa on myös USB-liitäntä, jolloin sen saa kiinni vaikka tietokoneeseen, tai joihinkin mobiililaitteisiin, jos väliin löytyy sopiva muunnin tai kaapeli (mikrofonissa liitin on usb-c tyyppinen). Eli varsin monikäyttöinen mikrofoni. Mikrofonista löytyy myös useita säätömahdollisuuksia (mm. gain-control, high-pass filter, pad, high frequency boost).

Rode VideoMic NTG
Rode VideoMic NTG päältä päin

Tätä kokoonpanoa on teistailtu erinäisissä zoom-lähetyksissä, ja yhteen suuntaan toimii hienosti, vaikka puhuja olisi vähän kauempanakin. Etäosallistujien paluuääntä ei kuitenkaan tällä tapaa kuuluville, ellei sitten käytä 3.5 mm plugiliitännän välissä jotain sopivaa haarotinta, joka erottaa toiseen piuhaan mikrofonin ja toiseen vaikka kuulokkeet. Esim. Roden SC6-L-adapteri voisi toimia iPhonen kanssa, mutta enole päässyt vielä testaamaan. Ehkä jotain vastaavaa löytyy myös androideille. Myös pelkkään videotallennukseen kokoonpano sopii mainiosti, tai vaikkapa Teams-videolähetykseenkin.

Gimbal
Gimbal

Matkapuhelimen tilalle voi vaihtaa tarvittaessa myös pienen videokameran tai järjestelmä kameran, jolloin U-grippiä voi käyttää myös siihen, mihin se on alunalkaen suunniteltukin. Periaatteessa mikrofonin sijaan voisi käyttää myös jotain bluetooth-kokousmikrofonia tai headsettia. Silloin kuvanvakaaja ominaisuksilla. varustettu matkapuhelin-gimbaali olisi myös kätevä vaihtoehto kuvaajan apuvälineeksi. Mutta se on sitten oma tarinansa.