Videoita seinälle

Kesällä Dynamon Bittipannu-ruokalan esitystekniikkaa täydennettiin videoseinällä ja äänentoistojärjestelmällä. Kyseinen tila on varsin valoisa paikka, ja juuri valoisuus asettaa kovat vaatimukset esitystekniikalle, joten erinäisten testien jälkeen päädyttiin valittuun videoseinäratkaisuun.

Bittipannussa jytää aamutuimaan…

Videoseinä muodostuu yhdeksästä lähes saumattomasti (näytöissä 2 mm reunus) sarjaan kytketystä 55″-infonäytöstä, jolloin kokonaiskuva-alaksi muodostuu n. 3.6 x 2.0 metriä. Näytöt on tehty kovaan info-käyttöön, joten niitä voi periaatteessa pitää vaikka yötä päivää käynnissä. Sarjaan kytkettynä näytöille muodostuu siis yksi iso kuva.

Videoseinää ja äänijärjestelmää ohjataan laitekaappiin sijoitetun av-järjestelmän avulla. Videoseinän edessä olevan laitekaapin päällä on ohjauspaneeli, jota koskettamalla av-järjestelmä käynnistyy. Kuvaa ja ohjelmaääntä voidaan toistaa varustukseen kuuluvasta kannettavasta tietokoneesta, käyttäjän omasta kannettavasta, digiboxista tai mahdollisesti myöhemmin lisättävästä mediatoistimesta. Laitekaapista lukkojen takaa löytyy myös langaton sankamikrofoni sekä kapulamikrofoni (kaapin avain on toistaiseksi Dynamon it-tuen hallussa). Sekä ohjelmaäänen että mikrofonien tasoja voidaan säätää kosketuspaneelista. Mikrofonien ääntä voidaan toistaa sekä ruokalan kaiuttimista että myöskin tietokoneen välityksellä vaikka videokokouksissa tai videolähetyksissä. Erityisen hyvin äänet tuntuivat toimivan uuden Zoom-kokousjärjestelmän kera, kun sitä testattiin. Testissä käytettiin läppärin kameraa, mutta on mahdollista tuoda videokokouksia varten erillinen kamera ja liittää se kokousta välittävään tietokoneeseen.

Päivityksen myötä ja tarjoilumahdollisuuksien vuoksi tila sopii entistä paremmin tapahtuma- ja juhlakäyttöön ja arkena videoseinällä on mahdollista näyttää infoa tai videolähetyksiä talon tapahtumista. Videokokousjärjestelmää hyödyntäen voidaan vaikka yhdistää tarvittaessa eri kampusten yleisimmät kokoontumispaikat (ruokalat, auditoriot), sikäli kun muitakin paikkoja päivitellään tulevaisuudessa varustukseltaan ajan tasalle.

Ruokalan vanha taulutelevisio siirrettiin perällä olevan tarjoilulinjaston päälle. Siihen saadaan tarvittaessa näkyviin samaa kuvaa kuin videoseinällekin.

Syksyn mittaan videoseinän av-järjestelmää tullaan vielä säätämään, mutta peruskäyttö onnistuu jo helposti. Jonkinlainen koulutuskin koetetaan järjestää asiasta kiinnostuneille. Akuuttia käyttöopastusta ja tukea voi kysellä paikallisesta helpparista ja esitysaikoja voi varata infosta.

Ja jos ette muuta käyttöä seinälle keksi, niin voitte vaikka katsoa tämän mukavan japanilaisen rallatuksen screeniltä ja lallatella mukana;-)

Kertsi menee kutakuinkin näin:
…mayowazu (Yeah! Yeah! Yeah!)
tobikonde (Yeah! Yeah! Yeah!)
kudakechitte
koe ni naranai you na Bloody
Bloody (Yeah! Yeah! Yeah!)
kimi no me ni (Yeah! Yeah! Yeah!)
yakitsuketai
koukai shinaide yo? I die for you…