Tuberoom ja Lightboard opettajille avuksi videotuotantoihin

Aavee-blogi palaa kesätauolta uusin tarinoin. Tällä kertaa kerron kesän ja alkusyksyn aikana askartelemastani uudesta opettajien käyttöön suunnatusta videostudiosta, jonka työnimenä on ollut Tuberoom (infosivu, käyttöohjeet ja esimerkkejä). Se on eräänlainen ”Tubetus-huone”, johon Jamkin opettajat voivat tulla sopimuksen mukaan treenaamaan videointitaitojaan ja tekemään opetusvideoita. Sieltä voi halutessaan tehdä myös suoria lähetyksiä. Tilan varustusta on tarkoitus muokata tarpeiden ja tilanteiden mukaan, kunhan sen käytöstä saadaan kokemuksia ja käyttäjiltä palautetta. Aluksi sitä pilotoidaan syksyn aikana sopivien koehenkilöiden kanssa ja säädetään tekniikka ja varauskäytännöt käytettävyydeltään sopivalle tasolle. Samalla pyritään rakentamaan ohjeistusta tyypillisimpien kuvaustilanteiden varalta.

Erikoisuutena tilassa on ns. Lightboard, eli eräänlainen läpinäkyvä liitutaulu. Taulu suunniteltiin keväällä ja rakennettiin alkusyksystä Jamkin Protopajassa yhdessä muutaman nohevan työtoverin kera (idean äiti Tarja Moilanen ja askartelutyöryhmä Olli Jokinen & Juha Pesonen). Perinteiselle tussi- tai liitutaululle piirtämistä on lähes mahdotonta videoida. Ongelma on tällä Lightboardilla ratkaistu siten, että tuo piirtäminen kuvataan hiilettömän lasitaulun läpi, jolloin piirtäjän kasvot ovat kameraan päin eikä henkilö peitä itse sitä mitä on tekemässä. Kuva tallentuu lasin läpi kuvattaessa peilikuvana, ja meidän tapauksessa se ohjelmallisesti käännetään tallennettaessa oikein päin. Sopivalla valaistuksella ja mustalla taustakankaalla teksti ja henkilö korostetaan sopivasti, jotta varsinainen tuotettu sisältö näkyy videolla selkeästi. Lasitaululle piirretään vesiliukoisilla kalkkitusseilla. Esiintyjän puhe otetaan talteen videotallenteeseen langattomalla solmiomikrofonilla. Tämä menetelmä soveltuu mainiosti vaikkapa matemaattisten yhtälöiden esittämiseen ja ylipäätään kaikenlaiseen piirtämällä esittämiseen.

Tuberoom on näin alkuun rakennettu Lightboardin idean ympärille. Se soveltuu kuitenkin myös muunlaisten videoiden tekoon, sillä mustat näyttämökankaat reunustavat tilan tehden siitä visuaalisesti pelkistetyn ja akustiikaltaan mukavan vaikka haastatteluidenkin taltiointiin. Tummanharmaa matto vaimentaa ylimääräiset kopinat. Kolme säädettävää ledpaneelia mahdollistavat monipuoliset valaistuksen säädöt. Lisäksi Lightboardia reunustaa molemmilla puolilla lednauha. Pyörillä kulkeva kameran jalusta helpottaa kameran liikuttelua ja videot tallentuvat kamerasta suoraan tietokoneen kovalevylle VMix-ohjelmistolla. Jos jälkieditointia tarvitaan, niin se onnistuu koneeseen asennetuilla Adobe CC ohjelmistoilla. Tietokoneen kuvaa on mahdollista kaapata mukaan videotallennukseen NDI Scan Converterilla ohjelmallisesti verkon yli vaikka omasta läppäristä. Logitechin Wireless Presenterin olen viritellyt käynnistämään ja lopettamaan tallennuksen. Lattialla olevasta esikatselumonitorista esiintyjä näkee mm. kuinka sijoittua kameran eteen ja kuinka viisarit värähtelevät.

Tähän juttuun on ripoteltu kolme demo-videota, jotka havainnollistavat hiukan huoneen ideaa

 • on prosessoimaton Youtubeen ladattu tallenne
 • 360 video tilan tapahtumista tallenteen aikana
 • leikattu yhdistelmä näistä edellisistä

Päätelkööt kukin itse mikä videoista on mikäkin;-)

—————————————————————————————

Lopuksi vielä hiukan teknisiä tietoja Lightboardista ja Tuberoomista.

Lightboard:

 • lasin mitat 2063mm x 1300mm
 • karkaistu hiiletön turvalasi
 • alumiinikehikko pyörillä
 • Airamin 2m ledvalonauhaa 3000 K sekä ylä- että alareunassa molemmin puolin lasia

Tuberoom:

 • Mustaa molton-kangasta seinien verhoiluun
 • Tumman harmaa kokolattiamatto
 • 3 kpl säädettävät Aputure Amaran HR672C ledvalot 3300-5500 K
 • 3 kpl Manfrotto valojalusta
 • 3 Manfrotton videojalusta + pyörät, jalusta huputettu moltonilla heijastusten välttämiseksi
 • Panasonic AG-HPX170 videokamera SDI HD-liitännällä
 • SDI-kaapelia
 • Blackmagic Decklink SDI 4K -videokaapparikortti
 • HP työasema Z240 TWR + pari monitoria
 • VMIX Basic HD -videostriimaus ja tallennusohjelmisto
 • Adobe Creative Cloud -ohjelmistot videoiden jälkikäsittelyyn (mm. Premiere, After Effects, Photoshop)
 • Sony Vegas videoeditori
 • M-Audio M-Track USB-audio interface
 • Langaton näppis ja hiiri
 • M-Audio M40 -kuulokkeet
 • Logitechin Wireless Presenter
 • Revolabs HD Duo langattomat mikrofonit
 • AKG WMS4500 langaton solmiomikrofoni
 • äänien prosessointiin DBX 286 S

4 kommenttia

 1. Mika Niskanen

  Suoarastaan nerokasta.

 2. Jari Järvinen

  Huoneeseen pääsee tutustumaan ottamalla yhteyttä blogin kirjoittamaan ja huone löytyy Rajakadun kampukselta kirjaston alapuolella olevalta käytävältä (tila FK28).

 3. Sami Kantanen

  Hienoa, tämä on varsin hyvä. Saako tuohon videoon jotenkin näkyviin jamkin logon esim. alareunaan pysyvästi.

  1. Jari Järvinen

   Saa toki. En ole vielä ehtinyt brändätä noita tallennuspohjia.