Uuden ajan Digikeskus kannustaa osaamisen kehittämiseen

Huhtikuussa avataan Jamkin Rajakadun kampuksella ensisijaisesti henkilöstölle suunnattu Digikeskus. Keskuksessa on tarjolla monipuolisia ja muunneltavia tiloja, nykyaikaiset työvälineet sekä tukipalvelut tilojen välittömässä läheisyydessä.

Digikeskuksessa on mahdollista tuottaa korkealaatuista digitaalista oppimateriaalia, muun muassa videotallenteita, vuorovaikutteisia suoratoistolähetyksiä sekä henkilö- että tuotekuvia. Opettajat voivat harjoitella tuetusti, itsenäisesti tai pienessä ryhmässä esiintymistä, käsikirjoittamista, kuvaamista sekä editointia.

Korkeakoulun opettajille tilojen käyttö ja tukipalvelut ovat maksuttomia. Outlookista varattavissa tiloissa voi työskennellä myös iltaisin ja viikonloppuisin. Opiskelijat voivat käyttää itsenäisesti keskuksen käytävällä olevaa popup-valokuvausstudiota. Studiotiloja on mahdollista hyödyntää myös työelämän yhteistyökumppaneiden kanssa.

Digikeskus rakentuu seuraavista tiloista:

1) Studio eli Green room

Studiossa toteutetaan ammattimaisesti videoita. Isossa ja muunneltavassa tilassa on mahdollista kuvata monella kameralla ja useampaa kohdetta. Studiossa on hyvä akustiikka, hyvä ja muunneltava studiovalaistus, korkealaatuinen videokuvausvarustus. Väritykseltään tila on vihreä, mutta tilassa on valmiina myös sininen, valkoinen ja musta taustakangas. Tilan takaosassa on tarkkaamo, josta hoidetaan tallennusta ja ohjataan studion toimintaa. Tarkkaamossa on säilytystilaa varusteille. Tilaa käyttää keskuksen oma henkilökunta, muut voivat käyttää sitä henkilöstön tukemana varauskäytäntöjen mukaisesti.

2) Tuberoom 1 eli Black Room

Tuberoomissa opettajat tuottavat omatoimisesti korkealaatuisia videoita. Tilan sisustus on musta. Tilassa on lightboard, jonka avulla on mahdollista kuvata liitutaulutyöskentelyä. Varustukseen kuuluu tallennusvälineet, kamera, mikrofoni, tietokone ja kuvausvalot. Tähän siirrettiin vanha Tuberoom Rajakadun FK-käytävältä.

3) Tuberoom 2 eli White Room

Tuberoomissa opettajat tuottavat omatoimisesti korkealaatuisia videoita. Tilan sisustus on valkoinen. White Room on ryhmäkuvaustila, jossa on valmius haastatteluihin ja ryhmäesiintymisiin. Varustukseen kuuluu tallennusvälineet, kamera, mikrofoni, tietokone ja kuvausvalot sekä myöaskin digitalainen fläppitaulu (Samsung Flip).

4) Webinaario 1 & Webinaario 2

Kaksi webinaaritilaa, joissa opettajat voivat itsenäisesti toteuttaa webinaareja sekä tehdä tallenteita, esim. kuvaruutunauhoituksia tai vaikka videoblogeja. Tilaan mahtuu samanaikaisesti 1-3 henkilöä. Tilan varustukseen kuuluu tietokone, kaiuttimet, mikrofoni, webkamera, videovalot, kaksi näyttöä sekä sininen taustakangas.

5) Pop-up-studiot

Kaksi pistettä, toisessa muotokuvauspiste ja toisessa mahdollisuus tuotekuvaukseen. Pisteissä muunneltavat valot ja kuvauspöytä. Nämä pisteet ovat myös opiskelijoiden käytössä.

6) Editointipisteet

Korkealaatuisilla tietokoneilla ja ohjelmistoilla varustettuja työpisteitä, joilla opettajat voivat editoida videoita itsenäisesti.

Itsepalvelutiloja (webinaariot, tuberoomit) varataan Outlookin kalenterin kautta. Pop-up-studioihin ja editointitilaan voi tulla ainakin aluksi omaan tahtiin, laitetaan varauskalenteri niillekin, jos on tarpeen. Greenroom eli studio on palvelutila, jossa varataan samalla kertaa sekä tila että henkilöstö. Sen varaukset menevät normaalin kuvaustilausprosessin mukaisesti Elmo-työpöydällä olevan lomakkeen kautta.

Tiloissa palvelee seuraavanlainen digitiimi (vastuualueet suluissa):
Jari Järvinen (tuberoomit, editointi)
Mari Varonen (pop-upit, tuberoomit)
Jani Pyykkönen (studio, editointi)
Media-alan harjoittelijoita pyritään rekrytoimaan avuksi mahdollisuuksien mukaan. Vapaita työpisteitä löytyy esim. verkkopedasuunnittelijoille tai muille vieraileville staroille.

Digikeskuksen tukisivuja askarrellaan pikkuhiljaa sekä suomeksi että englanniksi.

Esittelykierros kuvattu DJI:n Osmolla.

Esittelykierros 360-asteen videona. Kuvattu InstaOne X:llä.