Videotorium

Pitkillä metsälenkeillä on aikaa ajatella. Silloin ajatus saattaa lähteä liihottelemaan hiirihaukan lailla Veikko Huovista vapaasti siteeraten: kumpikin ovat yhtä vapaita, eivät lähde piikkilankaleirille, eivät ylipäätään pysähdy rajoihin. Niin kävi eilenkin kun ajatukset leuhottivat lenkin ajan parissa hautumaan jääneessä mieltä askarruttavassa kysymyksessä. Minua on pyydetty miettimään eräänlaista johdon tilannehuonetta, jossa voisi usealta näytöltä tarkkailla ja tarkastella erilaisia johtamista tukevia tietoja ja rakennella niiden pohjalta ennusteita, ehkä myös etänä osallistuen. Sitten on kysytty eräänlaista opettajan tilannehuonetta, josta opettaja tai useampikin voisi mahdollisimman tasapuolisesti viestiä etänä olevien oppilaiden kanssa. Tästä syystä tutustuin äskettäin Barcon Virtual Class Room -ratkaisuun ja ajatus jäi muhimaan. Heidän We Connect -tuote koostuu seuraavista komponenteista:

  • näyttöjä siten, että 6 osallistujaa/näyttö
  • kamera/näyttö ?
  • erillinen näyttö tarkkailua varten
  • kosketusnäyttö, jossa valkotauluominaisuus (esim. Samsung Flip2)
  • opettajan läppäri
  • opettajan kääntyväpäinen kamera
  • Audio DSP kaiunkumousominaisuudella
  • kaiuttimet
  • Chrome-selain

Tätä en kuitenkaan tekisi ihan näin vaan omalla tavalla soveltaen, niin että tilaa voisi käyttää muullakin tapaa, vaikka sitten johdon tilannehuoneena tai simulaatioissa.

Kyberturvallisuuskoulutukselle onkin jo aiemmin rakennettu muutama tilannehuone, joissa voidaan simuloida vaikka kybersodankäyntiin liittyviä kriistilanteita. Sota- ja kriisitilanteissahan on perinteisesti perustettu tilanteen yleiskuvan luomiseksi tilannehuone, jota ennen muinoin myös karttahuoneeksi kutsuttiin. Tilannehuoneen tarkoitus on siis välittää yleiskuva vallitsevista olosuhteista, jotta voidaan toimia tarkoituksen mukaisesti, oli se sitten sota, kriisi, koulutus, simulaatio tai vaikka teollisuuslaitoksen toiminnan tarkkailu ja ohjaus.

Ajatukset liihottelivat lenkin edetessä ja poimivat takaumia aiemmin tehdyistä projekteista: videoseinä, hybridiluokat, digikeskus, tuberoom. Entäpä jos meillä olisi huone jossa yksi pitkä seinä olisikin 32:9 kuvasuhteella toteutettu videoseinä? Videoseinän voisi koota 18 kappaleesta sarjaankytkettyjä 55″ näyttöpaneeleita, jolloin sen koko olisi noin 7.27 x 2.05 m (pienemmän hiukan alle 5 metriä leveän seinän saa kahdeksasta paneelista). Seinälle voisi tarvittaessa ajaa useita kuvalähteitä erityisen videoprosessorin avulla, vähintäänkin kahta kuvalähdettä esimerkiksi perinteisen jatketun näytön tilassa. Videoprosessoritbmallista riippuen mahdollistavat mm. kuva kuvassa asetelmia tai jopa 18 erillistä kuvalähdettä, mutta ihan yhdelläkin kuvalähteellä 32:9 kuvasuhteella voisi toimia. Vakiona tilassa olisi videoseinään kytkettynä tietokone, jossa kaksi näyttöä, langaton näppäimistö ja hiiri.

Muut seinät olisi verhoiltu valkoisella näyttämöverholla (tai mustalla tai vihreällä tai sinisellä) ja lattia olisi verhojen värinen, tässä tapauksessa valkoinen. Päädyin tähän syystä, että Digikeskukseen rakennettu tuberoom white on ollut erityisen suosittu käyttäjien keskuudessa juuri tuon valoisan ja vaalean ympäristönsä vuoksi, mutta muutkin värit toki toimisivat, kunhan vain on yhtä samaa väriä kaikki, seinät ja lattia. Huone voisi olla neliön muotoinen, n. 10 x 10 metriä.

Aiemmin tehdyistä hybridiluokista poimin äänentallennusratkaisun. Jos äänen tallennus tehtäisiin aiemmin tehdyllä tavalla, niin silloin tilassa olisi valkoiset joutsenkaulamikrofonit katossa tai langattomat sankamikrofonit esittäjillä. Jos kokeiltaisiin tehdä mikitys uudella tapaa, niin laittaisin kattopaneelimikrofoneja 1-2 kpl. Niitä on kai muutamalla valmistajalla, äskettäin tutustuin Sennheiserin mielenkiintoiseen vaihtoehtoon (TCC2, Team Connect Ceiling 2, ceiling mounted microphone). Tässä vaihtoehdossa katossa olevat ns. array mikrofonit poimisivat tilassa tapahtuvan puheen tehokkaasti käytettävään videojärjestelmään.

Äänentoistoon valitsisin tilan kokoon mitoitetun kaiutinratkaisun. Aiemmin rakentamamme videoseinän pilarikaiuttimet voisivat toimia tässäkin hyvin (esim RCF:n VSA-sarja) tai ihan edulliset perusaktiivikaiuttimet (RCF Ayra 5), mitä meillä luokissa käytetään paljon.

Videokameraksi on useita vaihtoehtoja. Aiemmin olemme kokeilleet tilatallennukseen iSmartin esiintyjää seuraavaa kameraa, ja samalta valmistajalta löytyy uudempi tähän tarkoitukseen sopiva tuote iSmart RoomTracker. Tuossa uudessa mallissa etuna on se, että sen saa tietokoneeseen usb:llä kiinni ilman erillisiä muuntimia. Kameran idea on siinä että se hahmon tunnistuksella seuraa tilassa olevia henkilöitä ja jos tilassa on useampi henkilö, se rajaa kaikki mukaan kuvaan. Myös joitain äskettäin markkinoille tulleita 360-asteen webkameroita tässä vois ajatella, tai ainakin kokeilla, esimerkiksi tämä Kandao Meeting.

Lisäksi moinen viritys vaatisi av-logiikan, äänentoistoa varten dsp:n, ohjauspaneelin ja nokkelan ohjelmonnin, jotta sitä normikäyttäjä osaisi käyttää. Tilan toiminnallisuus olis muuten käytettävästä järjestelmästä riippumaton, jolloin sitä voisi käyttää joko tilassa valmiina olevalla tietokoneella tai omalla läppärillä tai molemmilla yhtä aikaa. Kameran videokuva ja mikrofonit ja kaiuttimet liitetään käytettävään tietokoneeseen usb-liittimillä, jolloin ne toimivat valitun järjestelmä kera niin Zoomissa, Teamsissa kuin Panoptossa (tai vaikka Webex:issä). Tilan tietokone olisi kiinteästi liitetty kuvamatriisiin kahdella hdmi-liitännällä jatkertun näytön tilanteita varten ja läppärin voisi vastaavasti liittää siihen joko piuhalla tai langattomasti. Lisärekvisiittana esittämistä varten tilassa voisi olla myös liikuteltava kosketusnäyttö/valkotaulu (esim. Samsung Flip2), jonka kuvaa voisi tarvittaessa jakaa suoraan etäjärjestelmiin tietokoeeseen liitettynä kuvajaolla. Kosketusnäyttö olis myös liitettynä videomatriisiin ja ohjauksessa huomioitu.

Koko konseptin voisi toteuttaa säästeliäämminkin, tässä olen hahmotellut sitä parhaalla mahdollisella teknologialla.

Ajattelin kutsua tätä metsälenkillä syntynyttä konseptia Videotoriumiksi, eräänlaiseksi digi-ajan auditorioksi. Kukapa semmoisen rakentaisi ekana?