Kuva-ideasta ei plagiointi-syytettä

Teemme opinnäytetyömme osana esteettömyysoppaan pientalorakentajalle ja heräsi kysymys oppaan kansikuvasta. Aikomuksenamme oli tehdä oppaan kansikuvaan poikkileikkaus keskiverto-omakotitalosta, ja kuvassa on osoitettu (ympyröidysti tai vastaavalla tavalla) ne kodin kohdat, joihin oppaamme tarjoaa esteettömiä ratkaisuja. Jäimme pohtimaan, että voiko kuva-ideasta syyllistyä plagiointiin?

Seuraavassa oppaassa on kansikuvana idealtaan samankaltainen poikkileikkaus (sillä erolla, että teemme kuvan itse, se olisi tyyliltään hyvin erilainen ja lisäksi siinä on esteelliset kodin kohdat korostettuna, jotta lukija ymmärtää, mitkä ovat ongelmakohtia, joihin oppaalla pyritään vastaamaan): http://inport2.invalidiliitto.fi/WWW_Toimivan_Asunnon%20opas.pdf

Voimmeko siis huoletta tehdä kuvamme, joka olisi perusidealtaan sama? Emme toki voi tietää, onko tuon ko. oppaan kuvaidea syntynyt kuvantekijälle itselleen vai onko hänkin sen idean poiminut jostain. Kyseinen opas on myös meidän oppaamme yksi sisällön lähteistä.

Vastaus:

En ole tekijänoikeuden asiantuntija, mutta minulla on käsitys, että homma onnistuu, ettekä syyllisty plagiointiin.

OKM:n sivuilla todetaan näin: ”Tekijänoikeus ei suojaa aihetta, ideaa, metodia, periaatetta, tietosisältöä tai juonta.”

Jos oikein tulkitsen, voitte vapaasti piirtää kuvan, jonka idea on täysin sama kuin Invalidiliiton oppaan kansikuvassa.

Spekulointia

Jos olisitte kuitenkin halunneet ottaa kuvan sellaisenaan, olisiko se ollut tekijänoikeuden alainen teos? Ehkäpä.

Tai sitten ei. Sen olisi voinut nimittäin ymmärtää selittäväksi piirrokseksi. Opettajan tekijänoikeus -sivustolla Kopiokissa (S. Vilmusenaho & T. Toikkanen) kertovat, että selittävät piirrokset eivät ole teoksia.