Huh, mitä kritiikkiä amk-oppareista!
Ensi viikolla tarkastetaan väitöskirja, jossa riepotellaan meidän amkkilaisten käsityksiä opinnäytetyöstä – paljon eikä mitenkään helläkätisesti! Tästä väikkäristä tullaan puhumaan tänä vuonna, sanoo tämä ennustajaeukko ja toteaa samaan syssyyn, että kritiikki voi paitsi hämmentää myös virkistää. Olemme niin sokeita omille urautuneille toimintatavoillemme.
Tässä postauksessa vain maistajaiset, jatkan paremmalla ajalla joskus kevään aikana – pysythän kanavalla.
Ensinnäkin tietoperusta-termi saa melkoista huutia!
Ja meidän aina niin ihanista pikkuklassikoista – mm. Tutki ja kirjoita, Systemaattinen kirjallisuuskatsaus ja sen tekeminen – piikitellään.
Lähdemerkinnöistä, mm. katkenneista linkeistä ja tilapäisten url-osoitteiden käytöstä, moitiskellaan. Miksiköhän 😉
Ällistyttävä määrä Wikipedia-artikkeleita
Tutkija halusi luoda aineistolähtöisesti käsitteellistä jäsennystä opinnäytetyötoimintaan ja kehitellä mallin opparin tiedonkäytöstä systeemisessä kehyksessä.
Se, mikä pikaisella silmäyksellä pisti silmään, oli mm. tämä pätkä, jossa todetaan, että esitutkimuksessa joka kymmenes lähde opparissa on Wikipedian artikkeli, mikä kyllä yllätti, sillä niin monet ohjaajat ovat kertoneet minulle, etteivät hyväksy Wikipedia-artikkeleita opparin lähdeluetteloon:
Esitutkimuksen tekemisen lähivuosina hyväksytyistä Theseuksen sisältämistä amk-opinnäytetöistä 9–13 % viittasi verkkotietosanakirja Wikipediaan. Esitutkimuksen referenssivuotena 2010 osuus oli 9,04 %, mikä tarkoittaa 925 opinnäytetyötä eri ammattikorkeakouluista. Tästä joukosta poimin alkukohdastaan satunnaistetulla systemaattisella otannalla lähempään tarkasteluun 10 % näytteen, 92 opinnäytetyötä, jotka edustavat 22 ammattikorkeakoulua. Näistä 92:stä otantayksiköstä avautuu edelleen 2329 tilastoyksikköä eli yksittäistä tiedonlähdettä.
Edit 4.1.18 klo 15.40, lähdeviite unohtui…
Kämäräinen, Juha. 2018. Tiedonkäytön ilmiöitä ammattikorkeakoulujen opinnäytetöissä. Aineistolähtöinen tarkastelu ja käsitteellinen mallinnus. Väitöskirja. Oulun yliopisto, humanistinen tiedekunta, informaatiotutkimus. Viitattu 4.1.2017. http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1753-6.