Pitkän nimen voi lyhentää kolmella pisteellä

Minulla on tullut opinnäytetyötä tehdessäni oheinen uutinen vastaan, jota haluan käyttää lähteenä. 

https://www.osakeliitto.fi/uutiset/osakesaastotili-kannustaa-sijoittamaan-ja-lisaa-aktiivisuutta-paljastaa-tuore-tutkimus/

Kysymys kuuluukin, että voidaanko olettaa, että Jamilla Heiskanen, jolta lisätietoja saa kysyä on tekstin kirjoittaja? Vai pitääkö uutiseen viitata ostikolla? Otsikko on niin pitkä, että tekstiviitteen tekeminen sillä tuntuu tokeröltä… Mikä olisi sopivin tapa tehdä tekstiviite tähän uutiseen?

Vastaus:

Kyseinen henkilö näyttää hoitavan Osakesäästäjien mediasuhteita. Sivuston antaman tiedon mukaan henkilö on kirjoittanut yhden artikkelin, jonka aiheena on Davos, ja hän myös bloggaa ahkerasti.

Kyse on siis Osakesäästäjien tekemästä uutisesta/tiedotteesta. Heiskanen on voinut kirjoittaa tiedotteen, jolloin hyväksyisin kyllä lähdeviitteen, joka alkaa hänen nimellänsä.

Mutta oletan, että jos hänet olisi haluttu esittää tekijänä, hänen nimensä olisi ollut uutisen yhteydessä ilman sanaa ’lisätiedot’. Sen vuoksi perusteltu epäilys jää siitä, että onko hän tekijä.

Oletan, että uutisella ei ole tässä tapauksessa henkilötekijää. JAMKin ohjeistuksen mukaan lähdeviite alkaa silloin lähteen nimellä:

Osakesäästötili kannustaa sijoittamaan, ja lisää aktiivisuutta paljastaa tuore tutkimus. 2018. Uutinen 14.9.2018 Osakesäästäjien verkkosivustolla. Viitattu pp.kk.vvvv. https://www.osakeliitto.fi/uutiset/osakesaastotili-kannustaa-sijoittamaan-ja-lisaa-aktiivisuutta-paljastaa-tuore-tutkimus/.

Pilkku julkaisun nimessä on mielestäni kummallisessa kohdassa, mutta en alkanut muuttaa julkaisun nimeä.

Tekstiviite voi olla joko kokonaisuudessaan tai lyhennettynä (Osakesäästötili kannustaa sijoittaamaan…2018). Poisjätettyjen sanojen tilalle tulee siis kolme pistettä.

Aiempi postaus: ”Epäkäytännöllisen pitkät nimet voi lyhentää, mutta ensimmäisiä sanoja on oltava riittävästi, jotta nimen merkitys ei muutu.”