Kartanlukijoita, kiisselinkeittäjiä, kameleontteja – TESSU-joukkue esittäytyy

Meitä tessulaisia on yhteensä 19 ympäri Suomen, kolmesta eri organisaatiosta. Osa on ollut mukana alusta saakka, viimeisimmät vahvistukset saimme riveihimme viime syksynä. Nyt kun tulokkaatkin ovat kotiutuneet, on sopiva aika esitellä, keitä kaikkia projektimme parissa häärii! Tässä jutussa tessulaiset kuvailevat rooliaan joukkueessa, muistelevat mieleenpainuneita hetkiä ja paljastavat tärkeimmät työvälineensä.

 

henkilökuva Anne LeppäsestäAnne Leppänen

Valmentaja | Lehtori, JAMK | Mukana vuodesta 2015

TESSUssa tunnen itseni joukkuepelaajaksi, jonka pelipaikka vaihtelee – tilanteen ja valmennuksen mukaan.

Muistan jokaisesta Ohjaamosta sen ensimmäisen kerran, kun olen astunut uuden, itselle vielä tuntemattoman Ohjaamon ovesta sisään. Kaikki nämä muistot ovat hyviä.

Tärkein asia, jota ilman en lähde TESSU-valmennukseen, on valmistautunut ja odottava mieli.

Henkilökuva Auli SesaystaAuli Sesay

Projektipäällikkö | JAMK | Mukana vuodesta 2015

Kapellimestari voisi hyvinkin kuvata projektipäällikön rooliani, sillä hän huolehtii, että kaikki pysyvät mukana soitossa. Jos joku kadottaa nuottinsa, kapellimestari auttaa häntä taas pääsemään mukaan.  Yhteiseen soitantaan pääseminen ei tapahdu hetkessä. On hyvä antaa aikaa, tilaa ja kunnioitusta jokaiselle orkesterin jäsenelle, jotta oppii tuntemaan kaikki jäsenet, ja ennen kaikkea ruokkia yhdessä innostumista ja uskoa siihen, mitä tekee.

Henkilökuva Camilla StenbäckistäCamilla Stenbäck

Handledare | Utbildningsplanerare, Centret för livslångt lärande (CLL) vid Åbo Akademi i Vasa | I TESSU sedan augusti 2020

I TESSU är jag ett ivrigt bollplank!

Planeringen inför våra workshops till höstens Ohjaamopäivät är mitt bästa TESSU-minnet eftersom det var då jag började känna mig som en del av vårt härliga team!

När jag går på TESSU-handledning tar jag med mig känsla av struktur och flexibilitet blandat med humor. ?

Henkilökuva Cilla NymanistaCilla Nyman

Handledare | Utbildningsplanerare, CLL vid Åbo Akademi | I TESSU sedan 2020

I TESSU är jag en snäll kameleont ? – jag är öppen, anpassar mig till olika situationer och vill upprätthålla ett fint arbetsklimat.

Det är härligt att vara med då en grupp deltagare med hjälp av något handledningsmoment blir varse något som blir värdefullt för dem, till exempel mångfalden i tjänsterna eller en gemensam vilja att utvecklas på något område.

Det finns speciellt tre saker jag alltid vill ha med mig på TESSU-handledning: post it-lappar, pennor och minst en TESSU-kollega!

Henkilökuva Elina RantalastaElina Rantala

Projektisihteeri | Hankeasiantuntija, HAMK | Mukana vuodesta 2015

Roolini TESSUssa taitaa mennä pankkiirin puolelle. Excel ja perinteinen taskulaskin – niistä en luovu.

Mieleenpainuvimpia TESSU-muistoja ovat yhteiset kehittämispäivämme.

Hallinnolliset ESR-lomakkeet kulkevat aina mukana TESSU-työssäni! ?

Henkilökuva Jaakko HelanderistaJaakko Helander

Valmentaja ja projektivastaava | Tutkijayliopettaja, HAMK | Mukana vuodesta 2015

TESSU-roolini taitaa liikkua jossain hullun professorin ja kirjanpitäjän välimaastossa. Rakastan selkeyttä ja struktuureja – ja niiden sisällä sitten hulvatontakin improvisaatiota!

Mieleenpainuvia hetkiä on paljon! NUORI2017-tapahtumassa ”valtasimme” Kohtaamon ständin – toki hyvässä hengessä – ja saimme yhdessä kohtaamolaisten kanssa runsaasti kiinnostuneita kävijöitä. Projektimme joukkuepäivistä yksi kohokohta oli kielikylpy Åbo Akademin Vaasan yksikön aamukahveilla.

Valmennukseen en lähde ilman hupparia – se on kuin univormu. Kun sen laittaa päälle, niin siirtyy TESSU-moodiin ja Ohjaamomaailmaan. Projektipäällikön kauhuksi nyt on menossa jo kolmas huppari ?.

Henkilökuva Madelene OrrestaMadelene Orre

Projektsekreterare | Utbildningsplanerare på CLL vid Åbo Akademi | I TESSU sedan maj 2020

Jag sköter blanketter, översättningar och andra assisterande uppgifter. TESSU2-projektet har gjort det möjligt för mig att jobba tillsammans med människor från olika organisationer, städer, modersmål och bakgrunder runt om i Finland.

Vid varje TESSU2-möte sitter jag med mitt häfte och skriver ner finska ord jag inte kan och det häftet börjar bli fullt. Eftersom jag bor i en väldigt svenskspråkig värld här i Österbotten är jag tacksam för att finskan nu kommer mer naturligt in i min vardag än någonsin tidigare.

Henkilökuva Marjo VarjoluotoMarjo Varjoluoto

Projektisihteeri | JAMK | Mukana vuodesta 2018

Roolini TESSUssa on pitää yhdessä projektipäällikkö Aulin kanssa eurot järjestyksessä ja tukea valmentajia byrokratiassa, jotta he voivat keskittyä valmentamiseen.

TESSU-työni ovat toimistolla enkä osallistu valmennuksiin, joten yhteiset kehittämispäivät ovat tuoneet mukavaa vaihtelua työhön. Ne ovat olleet kivoja, silloin kun kaikki saivat kokoontua yhteen.

Tärkein väline on tietenkin tietokone ja toimivat verkkoyhteydet, ilman niitä ei hommat suju. Ja tärkein taito on monien asioiden yhtäaikainen koordinointi ja hallussapito.

Henkilökuva Pirjo HänninenPirjo Hänninen

Valmentaja | Lehtori, JAMK | Mukana vuodesta 2018

Roolini TESSUssa on todennäköisesti kiisselin keittäjä. Onnistun välillä hyvin toimissani, keittämään maukasta soppaa, välillä saattaa tulla vähän paakkujakin.

Olin kerran jossain laivaseminaarissa päälläni TESSU-huppari, jonka selässä oli koiran kuva ja ”TESSU-valmentaja”, kun minut pysäytettiin: ”On ihan pakko kysyä, että mitä rotua valmennat?” Kysyjällä oli itsellään huppari, jossa oli koirien kasvatukseen liittyvä logo ja teksti. Nyt jälkiviisaana olisin voinut vastata, että valmennan jalosukuisia ja hyvin oppivia TESSU-valmennukseen osallistuvia.

Valmennukseen en lähde ilman TESSU-paitaa. Tosin tätä nykyä usein kyllä käy niin, että avatessani kameran Teamsissa huomaan unohtaneeni sen ja lähden sitä sitten etsimään.

Henkilökuva Päivi KauppilaPäivi Kauppila

Valmentaja | Lehtori, JAMK | Mukana vuodesta 2017

Roolini TESSUssa voisi muuntua muotoon kartantutkija. Yhdessä ohjaamolaisten kanssa tutkitaan Ohjaamon tavoitteita ja suuntia sekä reittejä niihin pääsemiseen. Mitä matkalle tarvitaan mukaan, kenen kanssa matkaa tehdään jne.

Näinä erikoisina aikoina tuntuu, että jokainen livekohtaaminen ohjaamolaisten kanssa on ollut mieleenpainuva. On ollut aina valtavan tervetullut olo, kun on Ohjaamoon sisään astunut.

Valmennukseen ei onneksi tarvitse lähteä ilman ihanaa ja osaavaa valmentajakollegaa. Yhdessä tekeminen ja jakaminen, ja sitä kautta kaverilta oppiminen on tämän työn yksi keskeinen suola. Mahtavaa, että projektiin on rakennettu keskeiseksi työtavaksi ”tiimivalmentajuus”.

Henkilökuva Päivi PukkilaPäivi Pukkila

Asiantuntija/valmentaja | Lehtori, HAMK | Mukana vuodesta 2015

Asun väliaikaisesti Moskovassa, joten teen etätyötä täältä. TESSUssa olen ollut vuosien varrella monessa eri roolissa ja tehtävässä. Tällä hetkellä asiantuntijana toimiessani olen kuin kartanlukija: välillä maasto on vaikeakulkuista ja välillä taas reitti on selvä – välillä käytän itse tekemääni karttaa ja välillä saan kartan muita. Joka tapauksessa, suunta on jatkuvasti eteenpäin!

Mieleenpainuneita TESSU-kokemuksia on paljon: monet hienot TESSU-valmennukset ja kohtaamiset – ihan livenä!

Kun lähden valmentamaan, mukana täytyy ehdottomasti olla vihko ja kynä, valmennan sitten paikan päällä tai verkossa.

Henkilökuva Sanna HeinoSanna Heino

Valmentaja | Lehtori, HAMK | Mukana elokuusta 2020

TESSUssa olen ehkä sellainen notkea propellihattupäinen pedantti pelinrakentaja. Ideoin, innovoin, visualisoin ja tarjoilen muillekin hyviä ”passeja ja koppeja” onnistumisiin ja samalla yritän luoda järjestystä ja ”arkkitehtuuria” uudenlaisella ja elastisella tavalla – ei kaavoihin kangistuneena.

Maailmanensi-illat ovat aina mieleenpainuvia, niin myös ensimmäinen TESSU-valmennukseni, viime syksynä alkanut Ohjaamon koordinointi ja johtaminen -valmennus.

Ilman paperista kalenteria, kyniä ja hammastikkuja en lähde mihinkään ylipäätään… ilman TESSU-uniformua en uskalla lähteä TESSU-valmennukseen. ?

Henkilökuva Satu LaitilaSatu Laitila

Handledare och projektansvarig | Planerare, CLL vid Åbo Akademi | I TESSU sedan 2015

I TESSU är jag kanske den som ställer frågor. Är det någon slags barnmorska då?

Ett av de första minnena går tillbaka så långt som till det första mötet med projektpartnerna i Jyväskylä 2015 – ett nytt spännande sammanhang och projektgäng minsann! Det var länge sedan, men sammanhanget, uppdraget vid Navigatorerna och TESSU-teamarbetet fortsätter att vara lika spännande och givande!

Post-it lappar, två lyssnande öron och redo att dyka in i utvecklingsprocesserna tillsammans med kunniga, engagerade Navigator-aktörer är saker som jag tar med mig när jag går på TESSU-handledning.

Henkilökuva Seija KoskelaSeija Koskela

Valmentaja | Lehtori, JAMK | Mukana elokuusta 2020 (aiemmin TESSU1:ssä vuoden verran)

Rooliani on vaikea määritellä näin lyhyen yhteisen matkan perusteella, mutta ehkä se on lähimpänä kartanlukijaa – välillä on muistuteltava itseä ja kollegoita, että suuntamme olisi oikea.

Kohtaamiset Ohjaamo-väen kanssa ovat aina mieleenpainuvia.

Nyt kun kaikki valmennus tapahtuu verkossa, on pidettävä huoli siitä, että headset on kunnossa ja kiinnitettynä läppäriin.

Henkilökuva Seija MäkinenSeija Mäkinen

Valmentaja | Lehtori, JAMK | Mukana vuodesta 2015

Valmentajan rooliini kuuluu innostuvaisuus ja tolkuton uteliaisuus maailmaan ja ihmisiin. Joku voisi määritellä idealistiksi – tunnistan ja tunnustan, vaikka mustaakin hattua löytyy joskus ihan liian kanssa.

Turun Ohjaamopäivät ovat jääneet mieleen: hieno laivaristeily, ulkona majakkasaaressa herkuttelua ja mukavaa verkostoyhdessäoloa – myös sää oli upea ja seura parasta mahdollista!

Valmentamaan en lähde ilman osaavaa ja kivaa työkaveria – ja onnekseni sellaisia on aina matkassa mukana, kun valmennustyötä tehdään parina ja joskus isompanakin tiiminä.

Henkilökuva Simo UusinokaSimo Uusinoka

Valmentaja | Lehtori, HAMK | Mukana vuodesta 2015

TESSU-roolini on sytyttäjä. Autan ohjaamoväkeä syttymään ja palamaan Ohjaamoideologian toteuttamiseen ja kehittämiseen.

Olen kotoisin Pohjois-Suomesta ja mieleenpainuvaa oli valmentaa Rovaniemen Ohjaamoa talvisaikaan parin valmennusprosessin verran. Melkein kuin olisi kotonaan ollut…?

Aktiivisen kuuntelun moodi pitää valmennuksissa olla päällä koko ajan, ja TESSU-huppari. Usein mukana on myös vanha ja kulunut Foordini ?

Henkilökuva Soili RinneSoili Rinne

Valmentaja | Lehtori, HAMK | Mukana elokuusta 2020

TESSUssa olen puutarhamatkaopas.

Olen työskennellyt OSMO-projektissa nelisen vuotta ja syksyllä sain mahdollisuuden aloittaa myös TESSU-valmentajana – eli saan työskennellä entistä enemmän ja läheisemmin Ohjaamojen kanssa. Mieleenpainuvia TESSU-hetkiä on monia, niitä kaikkia yhdistää tekemisen ilo ja toisilta oppiminen.

Valmennuksiin en lähde ilman valmentajien yhteisiä suunnittelupalavereja ja läppäriä.

Henkilökuva Taru LiljaTaru Lilja

Projektitutkija | HAMK | Mukana vuodesta 2018

Roolini TESSUssa on asioiden yhteen nitoja!

Mieleenpainuvin TESSU-muistoni on marraskuun pikkujoulumme. Jäimme osan kanssa yhteisen ruokailun jälkeen pöytään istumaan, nauroimme vatsat kippurassa ja höpötimme aivan innoissamme myöhään iltaan asti (TESSU-asioita!).

Tärkein työvälineeni on kokonaisuuksien hahmotuskyky. Käsittelen paljon tietoa ja minun pitää jatkuvasti arvioida, mikä on milloinkin olennaista. Tutkijan pitää olla tarkka, mutta kaikkeen ei voi jäädä kiinni.

Henkilökuva Vesa HolmVesa Holm

Projektisuunnittelija | JAMK | Mukana vuodesta 2019

Olen TESSUn sanansaattaja – huolehdin siitä, että projektimme näkyy ja kuuluu ohjaamolaisille ja muillekin ja että viestit kulkevat myös joukkueen sisällä.

Erityisesti mieleen on jäänyt, kun pääsin mukaan Ohjaamo Varkauden valmennukseen. Oli hienoa päästä toimistoarjen vastapainoksi seuraamaan valmentajien työskentelyä todellisessa ympäristössä ja tilanteessa!

Yksi tärkeimmistä työvälineistäni on puhelin – ei niinkään puhelujen vaan somepäivitysten tekemiseen.