Tapahtumarikas ja ehkä hämmentäväkin vuosi takana. Aika kiiruhtaa ja havahdun, että aikamoinen matka onkin taivallettu kaikkiaan, sillä ensimmäinen TESSU käynnistyi 1.10.2015 – matkaa siis kuljettu kohta 6,5 vuotta. Maratonmatkasta TESSU2 osuus on 3 vuotta, jota on spurtattu välillä kirien ja välillä voimia säästellen. Juoksun aikana on moniin esteisiin törmätty, tosin ketteriä kun ollaan, eivät ne menoa ole haitanneet. Viime vuonna kierrettiin sitten viimeistä kierrosta ja syksyllä pistettiin turbovaihe päälle, koska nyt on edessä se viimeinen kiri ennen loppusuoran maaliviivan ylitystä.

Turnauskestävyyttä koeteltiin

Pysähdyn katselemaan – tai ehkä pikemminkin silmäilemään – mennyttä vuotta tarkemmin projektipäiväkirjastani, joka on hyvä tapa dokumentoida tai ainakin minulle sopiva. Sen avulla on helpompi kiteyttää asioita ja raportoida, kun sen aika tulee. Tässä on se hetki.

Kun poimin päiväkirjasta kaikki ne tapahtumat ja toimenpiteet, voin vain hämmästellen todeta, että on siinä valtava määrä erilaista toimintaa ja ollaan oltu moneksi. Usein sitä ei aina muista, mitä kaikkea tulikaan tehtyä, joten tapahtumakartan luonnostelu antaa todellisen kuvan ja aiheen hämmästelyyn.

Viime vuonna toiveikkaina odotimme, että koronapandemia väistyy ja päästään livetapaamisiin – toisin kävi. Tämä selvästi vaikutti myös TESSU-joukkueen toimintaan. Menneenä vuonna samanlaiset ilmiöt kuin Ohjaamoissakin vaivasi joukkuettamme. Henkilöitä vaihtui ja siirtyi muualle, fyysisten kokoontumiset typistyivät Teams-huoneeseen. Turnauskestävyyttä koeteltiin erityisesti hyvinvoinnin rintamalla. Toimivan yhteistyö peruselementit kuten vuorovaikutus, osallisuus ja yhteisöllinen tuki jäivät ohuemmiksi, kun ei päästy fyysisesti kokoontumaan. Yhteiset tapaamiset ja kehittämispäivät Tampereella ovat aiemmin olleet projektin voimavara ja henkireikä.

Ennätysmäärä valmennuksia – valtava tarve keskusteluille mahdollistui

Vuoden ilahduttavin asia oli, että viime vuonna toteutettiin ennätysmäärä valmennuksia ja vertaismentorointeja. Kaikkiaan tukea tuotettiin yli 40 Ohjaamolle siten, että valmennuskertoja oli kaikkiaan 44 ja vertaismentorointikertoja 26. Osallistujia kaikissa näissä oli yli 200.

Osallistujien palautteessa nousi vahvasti esiin, että valmennus kokosi toimijoita yhteiseen tilaan, jolloin virisi avoin keskustelu Ohjaamon nykytilasta ja kehittämistarpeista. TESSU mahdollisti foorumin, jossa oli aikaa ja tilaa kaikkien ajatuksille ja yhteiselle työskentelylle Ohjaamon kipupisteiden parissa.

Vertaismentoroinnin palautteessa korostui erityisesti vertaisuuden merkitys: ”Luottamuksellinen ja toista kunnioittava keskusteluilmapiiri mahdollisti avautumisen sellaisissakin asioissa, joista ei voinut muualla puhua.” ”Oman työnhyvinvointini kannalta tämä on ollut ratkaisevaa ja auttanut jaksamaan.”

Elokuussa otettiin käyttöön uudenlainen tapa käynnistää valmennus.  Ensimmäisellä tapaamiskerralla osallistujat itse rakensivat valmentajien tuella tavoitteet ja sisällöt tulevalle valmennukselle. Tämä osoittautui onnistuneeksi tavaksi, koska yhteinen suunnittelu ajan kanssa sitoutti osallistujia paremmin ja auttoi toisiin tutustumisessa.

Vaikuttavaa viestintää ja levittämistä

Hankeviestintään ja toiminnan läpinäkyväksi tekemiseen on satsattu TESSUssa jo alusta alkaen vahvasti.

Kun katselen vuoden 2021 viestinnän lukuja, vaikutun. Olemme onnistuneet rakentamaan vahvat sosiaalisen median kanavat, joiden kävijämäärä ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Meitä fanitetaan ihan kiitettävästi – kiitos siitä. Olemme saaneet paljon hyvää palautetta myös ulkopuolisilta tahoilta viestinnän onnistumisesta.

Vuoden lopussa Twitterissä seuraajia oli 1170, Facebookissa 345 ja Instagramissa 371.  Syksyllä luotiin LinkedIn-tili, jonne saimme lyhyessä ajassa 130 seuraajaa. TESSUn verkkosivuilla kävijöitä oli vuoden aikana 4196 ja Monialaisesti oppien ja ohjaten -blogissamme kävi keskimäärin 14 kävijää päivässä ja koko vuonna 5121 – suosituin kuukausi oli marraskuu (1185 kävijää).

Päivittäisen toiminnan näkyväksi tekeminen some-viroissa on tärkeää, mutta erityisen tärkeää on julkaista ja osallistua erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin omalla esityksellä. TESSU esiintyi ja kertoi tuloksistaan yli 10 tapahtumassa ja seminaarissa, joista erityisesti nostan esiin kansainvälisen ohjauksen IAEVG-konferenssin. Lisäksi yksi merkityksellinen kampanja oli Sitran Osaaminen näkyväksi syksyllä, johon osallistuttiin aktiivisesti kaikissa some-kanavissamme.

Erilaisia julkaisuja tuotettiin mm. Elo-verkkolehteen, TESSUn Youtube-kanavalle ja digitaalisessa julkaisualusta Issuussa sekä erityisesti omassa blogissa (29 kirjoitusta). Kaikki julkaisut koottiin www.jamk.fi/tessu -verkkosivuille.

Vuosi huipentui Kohtaamon ja TESSU:n yhteiseen loppuseminaariin Helsingissä ja verkossa. Se tunne, että pääsee livenä verkostoa tapaamaan, oli sanoin kuvaamatonta. Kyllä siinä tunteet mylvivät laidasta laitaan: iloa, riemua, naurua, jännitystä, surua, itkua, haikeutta. Noihin tunnelmiin voi palata katselemalla TESSUn esitystä ja koko seminaaria.

Maaliviivalle kaikkemme antaneena

TESSU2-projektin huppari, jossa lukee TESSU2-piällikkö.

Nyt on sitten jäljellä reilut 2 kuukautta toimintaa. Siitäkin huolimatta emme helpolla itseämme päästä loppusuoralla, sillä tarjoamme tukea Ohjaamoille aina kalkkiviivoille asti – viimeinen valmennus toteutetaan 17.3. Kova sutina jatkuu niin valmennuskentällä kuin TESSU-konttorilla.

Kymmenen Ohjaamon kanssa vielä työskennellään ja koordinaattoreiden kolme vertaismentorointiryhmää toimii loppuun saakka. Tämän lisäksi työstämme projektin loppujulkaisua, johon ovat osallistuneet kaikki yhteistyökumppanit ja usea Ohjaamo. Vaikka itse sanonkin, niin huikea julkaisu on tulossa!

Eikä siinä vielä kaikki. Tämän lisäksi muutamme verkkosivut pysyväksi verkkojulkaisuksi, josta löytyy projektin aikana käytettyjä menetelmiä ja välineitä ym. hyödyllistä monialaisesta yhteistyö- ja ohjausosaamisesta. Lopuksi suljemme projekti tuottamalla vielä yhden TESSU-toimintakatsauksen kokien vuosi 2021–2022.

Tähän voisin lopuksi sanoa: TESSU – mikä menestystarina, on siinä saanut olla moneksi!

Lempeää, turvallista ja valoisaa alkanutta vuotta toivotellen

Auli SesayAuli Sesay
Projektipäällikkö
JAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu

 

Kuvat: Martti Hänninen, Auli Sesay