TESSU-valmentajan päiväkirja – rakentavat ja nakertavat tekijät valmentajan arjessa

Aurinkoinen hiihtolatu ja puita. Koronatalvi on eletty jo pitkälle ja talviloma vietetty – eristyksissä oman perheen seurassa ja omassa lähiympäristössä retkeillen. Pieni katkos työrupeamaan tuli varmasti monelle tarpeeseen ja auttoi valmistautumaan valoisamman vuodenajan tuloon.

Meillä tessulaisilla talvi on mennyt TESSU-tuotteiden jalostamisessa, koordinaattoreita valmentaessa ja uusia valmennustarpeita haarukoitaessa. Projektipäällikkö ja vastuuhenkilöt muista projektin toteuttajatahoista ovat käyneet keskusteluja eri vaiheessa olevien Ohjaamoiden kanssa ja kartoittaneet kunkin toiveita. Syksyllä päädyimme tarjoamaan neljän tyyppistä valmennusta: perusvalmennusta aloittaville Ohjaamoille, syventävää valmennusta jo pitempään toimineille ja toimintansa vakiinnuttaneille Ohjaamoille sekä erikseen koordinaattoreille mentorointia ja monialaisen yhteistyön johtaminen ja koordinointi -valmennusta. Vähänpä silloin tiedettiin, mitä talvi toisi tullessaan. Valmennuksista voi lukea lisää verkkosivujemme Palvelut-sivulta.

Verkko-ohjaus ja kuntakokeilu puhututtavat

Ohjaamo-väkeä ja myös TESSU-valmentajia on puhututtanut kuluvana kautena erityisesti kaksi isoa teemaa: verkkoympäristössä tapahtuvan valmennuksen ja ohjauksen käytänteet ja maaliskuun alussa startannut työllisyyden kuntakokeilu. Tässä vaiheessa monessa kunnassa on vielä epäselvää, mitä kokeilu tarkoittaa Ohjaamoiden näkökulmasta.  Epäselvää on sekin, miten me TESSUssa parhaiten pystyisimme tukemaan Ohjaamoita tässä muutoksessa. Somessa (esim. Ohjaamoheimo-facebook-ryhmässä) on käyty ja käydään vilkasta keskustelua Ohjaamon asemasta kuntakokeilupaikkakunnilla. Me TESSUssa seuraamme keskustelua ja olemme valmiina joustavasti räätälöimään valmennustamme Ohjaamoiden tarpeen mukaan tässäkin haasteellisessa tilanteessa.

TESSU-valmennukset onnistuimme siirtämään verkkoon jo viime keväänä ja koko menneen vuoden olemme jatkaneet valmennusten toteutuksia etämoodissa. Ilman suurempia ongelmia näistä on selvitty tähän asti, mutta kyllä se vähän valmentajaa nakertaa, ettei pääse kasvokkain kohtaamaan, ei Ohjaamo-väkeä eikä omia kollegoita. Moni kehittämisidea menisi niin paljon mukavammin eteenpäin, jos olisi mahdollisuus pallotella ajatuksia kollegan kanssa epävirallisissa tapaamisissa ja yhteisen lounaspöydän äärellä. Ehkä ensi syksynä sitten.

Seija Koskela
Seija Koskela
TESSU-valmentaja, lehtori, JAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu