Haluatko pikatreffeille itsesi kanssa?

Kuvituskuvassa sama nainen istuu kummallakin puolen pöytää.

Pääsimme AMK-päivillä 5.5.2021 kuuntelemaan Aalto-yliopiston työelämäprofessori Lauri Järvilehtoa, joka viritti meitä kuulijoita luovan ajattelun ja jatkuvan oppimisen pohtimiseen.  Järvilehdon mukaan jatkuva oppiminen on mukana elämän jokaisena päivänä – oppiminen alkaa aamusta, päättyy iltaan ja jatkuu taas seuraavana aamuna. Luova ajattelu puolestaan auttaa meitä selviytymään ennustamattoman tulevaisuuden haasteista, tekee elämästä elävämpää, dynaamisempaa ja kivempaa!

Voisiko vaikka tänään olla luovan ajattelun päivä, jolloin opit enemmän itsestäsi! Mitä, jos kokeilet pikatreffejä itsesi kanssa?

Kuvittele, jos tapaisitkin itsesi ensimmäistä kertaa. Millaisen vaikutuksen haluaisit tehdä? Haluatko hurmata ja näyttää itsestäsi parhaat puolet? Jännittääkö pysähtyä oman persoonallisuuden, moniäänisten identiteettien ja osaamisen äärelle? Oletko rehellinen itsellesi? Millainen olet? Millaista sisäistä puhetta käyt yleensä itsesi kanssa? Keskitytkö vahvuuksiin vai korostatko mahdollisesti heikkouksia ja puutteita?

Kartoita heikkouksiasi, mutta kohtele itseäsi myötätuntoisesti, sillä heikkoudetko määrittelisivät sinua? Oulun yliopiston jatko-opiskelija Iina Tolonen tutkii myötätunnon yhteyttä (työ)hyvinvointiin. Myötätuntoiset ihmiset ovat lämpimiä, auttavaisia ja ystävällisiä. He näkevät enemmän mahdollisuuksia asioissa ja ovat optimistisia tulevaisuuden suhteen. Voiko myötätuntoa opetella? Voi, aloita itsestäsi tänään.

On hyvä olla selvillä siitä, millaiset asiat vaikuttavat päätöksiisi ja ajatuksiisi. Näillä pikatreffeillä suosituksemme on, että keskityt vahvuuksiin, voimavaroihin sekä niihin lukuisiin osaamisiin ja taitoihin, joita sinulla on.

Lauri Järvilehto kannusti meitä jokaista luovaan ajatteluun ja soveltamaan tiedostamattoman mielemme mahdollisuuksia. Pikatreffien jälkeen voit ottaa voimavarakäyttöön Järvilehdon luovan ajattelun metodeista vaikkapa seuraavia: Vaihda ympäristöä. Lue kaikkea, mistä olet kiinnostunut.  Älä mieti välineellistä hyötyä, älä suorittamista. Pidä ideavihkoa ja arkistoi ideasi, sillä niitä sinulla varmasti riittää!

Pikatreffien päätteeksi voit kiittää itseäsi. Kiitos, oli kiva olla treffeillä juuri sinun kanssasi!

TESSU-valmentajat Pirjo Hänninen ja Seija Mäkinen
JAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu

Pirjo Hänninen Seija Mäkinen

 

 

 

Lähteet:
Lauri Järvilehto 2021: PIM! Olet luova! Esitys valtakunnallisessa AMK-päivässä 5.5.2021.
Iina Tolonen 2021: Myötätunnon ja työn piirteiden yhteys 11 vuoden seuranta-ajalla. Esitys Sosiaalipsykologian päivillä 15.4.2021.