Viitattu-päivämäärä viittaa tosiasialliseen lukukertaan

Minulla olisi pari kysymystä opinnäytetyön raportointiin liittyen, joihin en ole löytänyt vastausta.  

Opinnäytetyöni on kirjallisuuskatsaus. Olen lisännyt kirjallisuuskatsaukseen valikoituneet tutkimukset opinnäytetyön lähdeluetteloon, mutta jäin miettimään, merkitäänkö myös niiden lähdetietoihin ”Viitattu pvm”? Tämähän on se yleinen toimintaperiaate verkkojulkaisujen kanssa, mutta olen kuitenkin ”viitannut” näihin tutkimuksiin koko aineiston analysointivaiheen ajan (eli siis useamman kuukauden ajan). Vai merkitäänkö tuohon päivämäärä, jolloin olisin ehkä ensimmäistä kertaa käyttänyt kyseistä artikkelia?  

Toinen kysymykseni liittyy tekstiviitteisiin. Kirjallisuuskatsauksen tulososiossa analysoin mukaan valikoituneita tutkimuksia. Jos viittaan yhteen tutkimukseen esimerkiksi kahdessa peräkkäisessä lauseessa, niin tuleeko tekstiviite merkitä myös toisen lauseen loppuun, vaikka käyttäisin ensimmäisen lauseen alussa kirjoittajakeskeistä viittausta? Näinhän yleensä toimitaan, mutta nyt kun näin selkeästi puhutaan yhdessä tutkimuksessa esiintyneistä asioista, niin vaikuttaa hassulta lisätä joka väliin tekstiviitteitä. Alla esimerkki: 

Maharajn ja Lallien (2016) tutkimuksessa lasten vanhemmat sekä opettajat täyttivät DCDQ-kyselylomakkeen tutkimuksen alussa ja lopussa. Alku- ja loppupisteitä verrattiin keskenään.”

 Eli tulisiko nyt jälkimmäisen lauseen loppuun vielä tekstiviite (Maharaj & Lallie 2016). 

Ja päteekö sama sääntö, jos samasta tutkimuksesta esitetään useampia lauseita? Toki silloin kun kyseessä on pidempi tekstipätkä, tuntuisi muutenkin fiksulta laittaa loppuun vielä erillinen tekstiviite. 

Vastaus:

Merkitse kaikkiin lähdeluettelossa oleviin verkkolähteisiin Viitattu päivämäärä sekä nettiosoite tai nettipolku. Päivämäärä kannattaa olla nimenomaan se, jolloin olet ekaa kertaa käyttänyt (lukenut, kuunnellut, katsellut tms.) kyseistä lähdettä, jos käytät nimenomaan sitä versiota julkaisusta, joka on ollut ”voimassa” ekaa kertaa lukiessasi.

Tässä tapauksessa lähde tuskin on muuttunut ekan kerran jälkeen. Jos kuitenkin käytät julkaisua, joka muuttuu silloin tällöin, ole tarkkana, minkä ajankohdan versiota käytät ja viittaa siihen versioon, mitä käytät. Myös lukijan on oleellista tietää, minkä päivämäärän versiota lähteestä olet käyttänyt.

Tekstiviite

Raportointiohjeessa on tällainen ohje (ks. luku 5.2):

Kirjoittajakeskeisessä viittauksessa mainitaan kirjoittajan nimi referoinnin alussa ja lopussa on lähdemerkintä suluissa asiakeskeisen viittaustavan malliin.

Lapsen kuntouttavan arjen merkitystä korostaa puolestaan Sipari (2008). Hänen mukaansa lapsen hyvään elämään kuuluvat omatoimisuustaidot, itsenäisyys, mielekäs tekeminen ja osallistuminen. Ensisijaista on kuntoutuksen kytkeminen kodin, päiväkodin ja koulun toimintaan. Harrastukset, koulu ja terapia tukevat tällöin toisiaan. (Sipari 2008, 68–70.)

Sama sääntö pätee, jos samasta tutkimuksesta esitetään useita lauseita.

Tekstiviiteesi tulee ohjetta tuota matkien näin:

Maharajn ja Lallien (2016) tutkimuksessa lasten vanhemmat sekä opettajat täyttivät DCDQ-kyselylomakkeen tutkimuksen alussa ja lopussa. Alku- ja loppupisteitä verrattiin keskenään. (Maharaj & Lallie 2016, sivut.)