Tieteellinen artikkeli – lähdemerkinnän rakenne
Mikä on lähdemerkinnän rakenne silloin, kun kyseessä on tieteellisessä lehdessä julkaistu artikkeli?
Vastaus:
Raportointiohjessa, luvun 5.3 alussa oleva linkki antaa hyvän ohjeen siihen, miten lähdemerkintä tehdään kirjaan ja moniin muihinkin lähteisiin.
Siitä huolimatta opiskelijat ovat joskus hämmentyneitä silloin, kun pitää viitata tieteelliseen artikkeliin. Tässä jelppiä siihen tilanteeseen.
Tieteellisen artikkelin lähdemerkintä
Henkilötekijä(t). Julkaisuvuosi. Lähteen nimi. Lähteen alanimi. Lehden nimi, vuosikerta, numero, sivut. Lisätiedot tarvittaessa. Viitattu pp.kk.vvvv verkkolähteisiin. Nettiosoite tai -polku verkkolähteisiin.
Esimerkkejä, artikkeli JAMKin ostamassa lisenssitietokannassa:
Tyrväinen, L., Lanki, T., Sipilä, R. & Komulainen, J. 2018. Mitä tiedetään metsän terveyshyödyistä? Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 134, 13, 1397–1403. Viitattu 6.11.2018. https://janet.finna.fi/, Terveysportti.
Wu, L., Zhang, Y., Choo, K. R. & He, D. 2018. Efficient identity-based encryption scheme with equality test in Smart City. IEEE Transactions on Sustainable Computing, 3, 1, 44–55. doi: 10.1109/TSUSC.2017.2734110. Viitattu 6.11.2018. https://janet.finna.fi/, IEEE.
Esimerkkejä, vertaisarvioitu tieteellinen artikkeli avoimessa netissä:
Lüthje, M. & Saari, R. 2018. Paikallisen ruoan matkailullinen vetovoima. Kirjallisuuskatsaus. Matkailututkimus, 14,1, 42–54. Viitattu 6.11.2018. https://journal.fi/matkailututkimus/article/view/73028.
Bacik, R., Fedorko, R., Nastisin, L. & Gavurova, B. 2018. Factors of communication mix on social media and their role in forming customer experience and brand image. Management & Marketing, 13, 3, 1108–1118. Julk. verkossa 29.10.2018. Viitattu 6.11.2018. https://doi.org/10.2478/mmcks-2018-0026.
Yleisohje kaikkiin lähteisiin
Yleisohje siitä, mitä elementtejä lähdeviitteessä voi olla plus missä järjestyksessä ne kannattaa ilmoittaa:
- Henkilötekijät = Tekijät joilla on tekijänoikeus lähteen sisältöön. (Poikkeus: Jos julkaisulla on monia eri rooleissa toimivia tekijänoikeudellisia tekijöitä, aloita lähteen nimellä. Esim. elokuvat yms.)
- Julkaisuvuosi on aina lähdeviitteen toka tieto. Jos julkaisuvuotta ei kerrota, niin no date -> N.d.
- Lähteen nimi
- Lähteen alanimi tarvittaessa, jos se selventää lähdeviitettä. Lähteen nimen ja alanimen väliin tulee piste. (Ei ole varsinainen virhe, jos siinä on joku muu välimerkki, kuten tietokannasta napatuissa lähdeviitteissä usein on – tai viitteidenhallintasovelluksella tehdyissä lähdeviitteissä- kunhan käyttää johdonmukaisesti yhtä ja samaa tapaa).
- Tallennetyyppi (tekninen, ulkoinen) vain tarvittaessa, esim. DVD, AutoCAD DWG-tiedosto, Äänikirja
- Julkaisun laji (sisältö) ja sitä tarkentavat tiedot tarvittaessa. Esimerkiksi:
- Opinnäytetyö, ylempi AMK.
- Muita lajeja: Pöytäkirja pp.kk.vvvv. Muistio pp.kk.vvvv. Sähköpostiviesti pp.kk.vvvv. Tiedote pp.kk.vvvv. Valokuva pp.kk.vvvv. Esite. Vuosikertomus. Juliste. Käyttöohje. Tiivistelmä. Partituuri. Patentti. Luentomuistiinpanot. Luento. Diat. Elokuva.
- Tuotetiedot
- Toimitetusta julkaisusta ei käytetä ilmaisua ”Toimitetussa julkaisussa” vaan ”Julkaisussa”.
- Muut tekijät: Julkaisun toimittajat voi halutessaan kertoa, muista suora sanajärjestys; esimerkki: Toim. E. Sukunimi.
- Painostiedot: painos, laitos, versio tms. (1. painosta ei ilmoiteta)
- TV- tai radio-sarjat: Tarvittaessa tiedot kaudesta ja jaksosta.
- Media/julkaisukanava
- Kirjoista Kustantajan kotipaikka: Kustantaja
- Lehdistä Lehden nimi
- Muut esim. TV-kanavan nimi tai radiokanavan nimi
- Opinnäytteistä Organisaatio, koulutusala, tutkinto-ohjelma, tarvittaessa suuntautumisvaihtoehto. Jos kaikkia näitä ei kerrota kansi- tai kuvailulehdellä, ilmoita ne, jotka kerrotaan.
- Muistioista yms. Organisaatio, tarvittaessa tarkemmin.
- Tarkin mahdollinen julkaisu- tai esitysaika, esim. päivämäärä tai ’vuosikerta, numero’; joissakin lehdissä nro/vuosi. Jos vuosikerran selvittäminen on hankalaa, pelkkä numerokin on ok.
- Lähteen sijainti julkaisussa: sivut yms.
- Päivitysaika tarvittaessa nettilähteissä ja muissakin lähteissä
- Julkaisusarjatiedot, ei pakollisia JAMKissa, saa ilmoittaa; merkitään kuten julkaisussa.
- Lisätiedot/ muut tiedot tarvittaessa: Mitä lukijan on tiedettävä lähteestä saadakseen käsityksen sen luotettavuudesta yms. tai saadakseen sen tarvittaessa käsiinsä?
- Tunnistetta (standarditunnus esim. ISBN, ISSN) ei yleensä merkitä JAMKissa. DOI tulee usein automaattisesti, jos lähdeviite muodostetaan tietokannassa esim. cite-toiminnolla, tai jos käytetään jotain sovellusta viitteiden hallintaan. DOI saa olla viitteessä: ks. DOI-osoite hyödyllinen lisätieto
- Tiedot nettisivusta.
- Sähköposteista ilmoitetaan vastaanottajan nimi ja asema sekä viestin sisällön lyhyt kuvaus.
- Viitattu pp.kk.vvvv verkkolähteisiin.
- Nettiosoite tai -polku aina verkkolähteisiin!
- Jos nettiosoite on selkeä ja lyhyt, käytetään sitä. Jos verkko-osoite on pitkä ja koukeroinen, voi ilmoittaa polun lähteeseen.
- Jos käytät lisenssitietokantaa, ilmoita polku lähteeseen, esim. https://janet.finna.fi/, Academic Search Elite.
- Avoimesti netissä olevissa tieteellisissä artikkeleissa on joskus vain doi-osoite, esimerkiksi DOAJ-tietokannassa on sellaisia artikkeleita. Sen voi silloin laittaa verkko-osoitteeksi, ks. DOI-osoite hyödyllinen lisätieto.