Merkitäänkö RIL-julkaisusarja lähdeviitteeseen? RIL-julkaisuja käytetään paljon teknologiassa ja RIL-tieto on kuitenkin oleellinen tieto.

Vastaus:

Olen aiemmin tosiaan toitottanut, että julkaisusarjan ilmoittaminen lähdemerkinnässä on vapaaehtoista, esimerkiksi postauksissani SLU-julkaisusarjan julkaisu vuonna 2014 ja Lähdeviite artikkelimuotoiseen väikkäriin vuonna 2018.

Lähdeviite-stadardissa (SFS 5989) mainitaan usein, että tieto kannattaa ilmoittaa lähdeviitteessä, jos se on lähdemerkinnän kannalta oleellinen. Ajattelen itsekin, että RIL-tieto on oleellinen.

Kokeillaan lähdemerkintöjen tekemistä esimerkin avulla.

Lähdemerkintä kirjoittajan perusteella (painettu julkaisu)

Janet-tietokannasta löytyy paljon RIL-julkaisuja. Valitsen yhden, eli Rakennusten rakenteellisen turvallisuuden tarkastusohje. Huomasin samalla, että monilla RIL-julkaisuilla on omat tekijänsä.

Lähdemerkintä kirjoittajan nimellä aloittaen:

Åström, G. 2015. Rakennusten rakenteellisen turvallisuuden tarkastusohje. Helsinki: Helsinki: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto. RIL 269-2015.

Tämäntyyppisen lähdeviitteen saan myös käyttämällä Janetin Viitetiedot-toimintoa.

Alan vakiintunut käytäntö

Mietin kuitenkin, voisiko RIL olla verrattavissa viralliseen lyhenteeseen/koodiin, samalla tavalla kuin esim. säädöksissä, standardeissa ja patenteissa voidaan käyttää virallista merkintätapaa tai alan vakiintunutta käytäntöä.

Silloin lähdemerkintä alkaisi RILillä:

RIL 269-2015. Rakennusten rakenteellisen turvallisuuden tarkastusohje. Kirj. G. Åström. Helsinki: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto.

Tekstiviite: Tekstiä tekstiä tekstiä (RIL 269-2015, sivut).

Rakennustiedon verkkokaupassa ilmoitetaan mm. RIL-koodi ja kirjan nimi, julkaisuvuosi ja kustantaja. Siellä ei ilmoiteta kirjoittajaa.

Myös kirjasta löytyvä tieto vahvistaa käsitystä alan vakiintuneesta käytännöstä:”RILin julkaisuilla on oma kotisivu – – Sinne on koottu tiedot julkaisun painoksista sekä mahdolliset lisäinformaatiot.”

Asiantuntijatyöryhmän työn tulos?

Myös tämä tieto löytyy netistä (korostus sp):

Tämä ohje on laadittu rakenteellisen turvallisuuden johtoryhmän ohjauksessa sekä rahoittamana (jäseninä Rakennusteollisuus RT, Kiinteistöpalvelut ry, Rakennustarkastusyhdistys, Suomen Kuntaliitto, SKOL, RAKLI, RIL ja ympäristöministeriö). Pilotoinnin ohjaukseen ja rahoitukseen osallistuivat em. lisäksi maa- ja metsätalousministeriö, opetusministeriö, Puuinfo sekä FISE Oy. Ohje on ollut lausuntokierroksella. Ohjeen kirjoittaja on RILin tekninen johtaja Gunnar Åström. Ohjeen laadintaan on osallistunut asiantuntijatyöryhmä, johon ovat kuuluneet Reijo S. Lehtinen (Rakennusteollisuus RT:n edustaja), Juha Elomaa (A-Insinöörit, SKOLin edustaja), Jouko Lamminen (Vantaan rakennusvalvontavirasto, RTY:n edustaja), Ilpo Peltonen ja Juho Kess (RAKLI:n edustajat), Esko Korhonen ja Hanna Laakkonen (Suomen Kuntaliiton edustajat), Seppo Korhonen (ARE Oy, Kiinteistöpalvelut ry:n edustaja), Ari Roininen (MTK ry:n edustaja), Pekka Lukkarinen (ympäristöministeriön edustaja), Jouni Vastamäki (Järvenpään kaupungin rakennusvalvontavirasto), Kai Miller (Helsingin rakennusvalvonta, RTY:n edustaja) sekä Gunnar Åström (RIL, työryhmän puheenjohtaja ja ohjeen kirjoittaja). Tarkastusmenettelyn pilotoinnista vastasi A-Insinöörit Oy, työryhmänä Olli Saarinen (vastuullinen konsultti), Seppo Suuriniemi, Antti Simola ja Markku Raiskila.

Näyttää siltä, että prosessi on samantapainen kuin standardeissakin. Onko Gunnar ollut yksi asiantuntija monen asiantuntijan ryhmässä, mutta hänelle on langennut kirjaajan ja dokumentoijan sekä editoijan tehtävä? Tätä voisi ajatella, kun katsoo julkaisun kantta. Siinä ei Gunnarta mainita.

Rakennusinsinöörien liiton eli RILin omissa listauksissakin on vain:

RIL 269-2015 Rakennusten rakenteellisen turvallisuuden tarkastusohje

Tällä tulkinnalla hyväksyisin lähdeviitteen jopa näin:

RIL 269-2015. Rakennusten rakenteellisen turvallisuuden tarkastusohje. Helsinki: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto.

Tekstiviite: Tekstiä tekstiä tekstiä (RIL 269-2015, sivut).

Viite e-kirjaan

Valitsen Janetista e-kirjan, joka kuuluu RIL-sarjaan.

Sen nimi on Paalutusohje 2016: PO-2016. Kirjoittajaksi ilmoitetaan Teemu Riihimäki.

Kyseistä henkilöä ei kuitenkaan ilmoiteta tekijäksi julkaisun kannessa eikä nimiösivulla. Kun luen julkaisun esipuhetta, siellä sanotaan, että ohjeen pääkirjoittajana on toiminut Teemu Riihimäki, lisäksi kerrotaan, ketkä ovat osallistuneet työhön asiantuntijoina plus se, että julkaisuprojektista on vastannut Gunnar Åström. Julkaisuun liittyy monta tekijää eri rooleissa.

Tämä tukee sitä, että lähdemerkintä voidaan tehdä ainakin kolmella eri tavalla.  

Linkkinä voi käyttää Janetin perusosoitetta https://janet.finna.fi/ tai osoitetta, josta löytyvät kirjan tiedot ja varsinainen linkki e-kirjaan.

Vaihtoehtoiset lähdemerkinnät:

RIL 254-2016. Paalutusohje 2016: PO-2016. Helsinki: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL. Viitattu 7.1.2019. https://janet.finna.fi/Record/janet.347016.

RIL 254-2016. Paalutusohje 2016: PO-2016. Helsinki: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL. Pääkirjoittaja T. Riihimäki. Viitattu 7.1.2019. https://janet.finna.fi/Record/janet.347016.

Riihimäki, T. 2016. Paalutusohje 2016: PO-2016. Helsinki: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL. Viitattu 7.1.2019. https://janet.finna.fi/Record/janet.347016.

Halutessa voi korostaa sitä, että kyseisen e-kirjan käyttö vaatii käyttöoikeuden, sillä kaikilla lukijoilla ei välttämättä ole pääsyä kirjaan. (Jokaisella JAMKilaisella kuitenkin on käyttöoikeus kyseiseen julkaisuun, koska kirjasto on ostanut siihen lisenssin. Pääset lukemaan kirjaa kirjautumalla Janetiin.)

RIL 254-2016. Paalutusohje 2016: PO-2016. Helsinki: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL. Vaatii käyttöoikeuden. Viitattu 7.1.2019. https://janet.finna.fi/Record/janet.347016.