Lähteenä kokousmuistiinpanot

Kuinka merkitsen tekstiin ja lähdeluetteloon sellaisen kokouksen muistion, jossa olen itse ollut läsnä ja jonka olen itse laatinut? Voinko käyttää omaa nimeäni ja vuosilukua? Kokouksesta ei muita pöytäkirjoja tai muistioita ole laadittu.

Vastaus:

Onko muistio sellainen, joka jaetaan kaikille? Silloin sitä voi kutsua muistioksi. Muussa tapauksessa ajattelen, että kyseessä on henkilökohtaiset muistiinpanosi.

Muistiot ja pöytäkirjat ilmoitetaan näin (esimerkki raportointiohjeesta):

Ruuska, R. 2009. Henkilöstökokous. Pöytäkirja 15.4.2009. Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Luonnonvarainstituutti.

Luentomuistiinpanoista olen kirjoittanut aiemmassa postauksessani: http://blogit.jamk.fi/oppari/tag/muistiinpanot/

Silloin ohjeistin näin:

Niskanen, Mika. 2011. Trendit Suomen matkailussa. Matkailualan lehtorin luento 15.4.2011 Jyväskylän ammattikorkeakoulussa.

Kokouksessa ei kuitenkaan ole yleensä yhtä luennoijaa tai puhujaa, vaan siellä keskustellaan.

Jos kyseessä ovat omat muistiinpanosi, voit ilmoittaa ne lähteeksesi nimelläsi. Esimerkiksi näin (keksitty esimerkki):

Virtanen, A. 2013. Jyväskylän ammattikorkeakoulun työhyvinvointiryhmän kokous 14.11.2013. Henkilökohtaiset muistiinpanot.

Lukijan näkökulmasta katsottuna henkilökohtaiset muistiinpanot eivät yleensä ole luotettavimmasta päästä. Mutta silti ne voivat olla käyttökelpoisia lähteitä opparissa.

Esimerkiksi jos on ollut jossain tärkeässä kokouksessa, jossa joku asia on päätetty, mutta päätöstä ei ole virallisesti kirjattu mihinkään, niin tällä tavoin voi kertoa, missä tilanteessa päätös kirjoittajan mukaan on syntynyt. Vaikkapa toimeksiantaja-yrityksen kokouksessa.

Pieni havainto

Huomasin, että raportointiohjeen pöytäkirja-esimerkissä olisi hyvä olla henkilöstökokouksen päivämäärä julkaisun nimessä, ainakin useimmiten. Muistionhan voi tehdä myöhemmin ja sen päiväys voi silloin olla eri kuin varsinaisen kokouspäivämäärän. Instituutin nimikin on muuttunut. Jos vielä uudistaisi julkaisuvuodenkin, lähdeviite-esimerkki olisi tällainen:

Ruuska, R. 2013. Henkilöstökokous 11.4.2013. Pöytäkirja 15.4.2013. Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti.

Kommentit

  1. Onpa kiva, kun oppariblogisti on esimerkissään huomioinut JAMKin Saarijärven toimipisteen uuden nimen!
    T: nimimerkki ”Henkilöstökokouksen sihteeri” 🙂