Vuoden 2019 ELo-resursoinnin tuella oli tavoitteena suunnitella eAMKin verkkopedagogisten laatukriteerien mukaiset Toimitilajohtamisen verkko-opinnot, työelämälähtöisenä jatkuvan oppimisen korkeakouludiplomina toteutettavaksi lukuvuodesta 2019-2020 alkaen.

Korkeakouludiplomi rakentuu palveluliiketoiminnan, rakennus- ja yhdyskuntatekniikan ja liiketalouden tutkinto-ohjelmien opinnoista. Korkeakouludiplomikoulutus muodostuu kahdesta osaamisalueesta: kiinteistöjohtaminen 30 op ja tilasuunnittelu 30 op.

Koulutus toteutetaan avoimen ammattikorkeakoulun periaatteiden ja maksuasetuksen mukaisesti. Suunniteltu 60 opintopisteen laajuinen korkeakouludiplomi tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden jatkaa opintoja palveluliiketoiminnan tutkinto-ohjelmissa avoimen korkeakoulutuksen väylää.

Toimitilajohtamisen korkeakouludiplomi suunniteltiin toteutettavaksi ajalla 15.1.2020-15.1.2022. Aikataulu perustui JAMKin aiempiin kokemuksiin korkeakouludiplomien toteutuksesta.

Tehdyt toimenpiteet

Valmisteluvaiheessa oltiin yhteydessä Tampere, Metropolia ja Laurea -ammattikorkeakouluihin, joista Metropolia ei lähtenyt mukaan toteutukseen. Aloituspaikkojen määräksi sovittiin 20 aloituspaikkaa/amk, lisäksi verkkopalavereissa sovittiin opintojen rakenteesta, koulutuksen aikataulusta, verkko-oppimisympäristöstä (Digicampuksen Moodle) markkinointitoimenpiteistä, opiskelijahallintajärjestelmistä, osallistumismaksuista, eAMK-verkkopedagogisten periaatteiden noudattamisesta, verkko-oppimistehtävien abc-kaavan käytöstä, aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamisesta ja tunnustamisesta, henkilökohtaisesta ohjauksesta sekä aloituspäivän sisällöstä. Sovittiin, että eri ammattikorkeakoulujen opiskelijaryhmillä on henkilökohtainen tutoropettaja.

Yhteisesti suunniteltua korkeakouludiplomia markkinoitiin 2019 Finnclean -messuilla, ammattikorkeakoulujen nettisivuilla ja valintakokeissa ja artikkelilla Puhtausala -lehdessä. Ilmoittautuminen koulutukseen alkoi 1.8.2019. Kaikkien ammattikorkeakoulujen aloituspaikat saatiin täyteen hakuajan puitteissa.

Yhteinen aloituspäivä (4.11.2019) järjestettiin kaikissa kolmessa ammattikorkeakoulussa.  Aloitustilaisuus striimattiin ja tallennettiin. Tuolloin käynnistyi myös ensimmäinen opintojakso, jonka yhteydessä käytiin henkilökohtaiset ohjauskeskustelut jokaisen osallistujan kanssa ja keskusteluissa käytiin läpi myös aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamis- ja tunnustamismenettely.

Saavutetut tulokset

Hankkeen aikana rakennettiin eAMK-verkkopedagogisten laatukriteerien mukainen 60 opintopisteen laajuinen TOTIKKD-koulutusrakenne Moodle-oppimisympäristöön. Oppimistehtävien laadinnassa käytettiin verkko-opintojen abc-kaavaa. Korkeakouludiplomiopinnoista JAMK tuottaa 25 opintopistettä, Laurea 20 op. ja Tampere 15 op. Opiskelijoita korkeakouludiplomissa aloitti 80 ja kaikkia halukkaita ei pystytty ottamaan mukaan. Positiivista palautetta on saatu Moodle-oppimisympäristön selkeydestä, opiskelijalähtöisyydestä, henkilökohtaisesta ohjauksesta ja toimitilajohtamisen koulutuksen tärkeydestä työelämän näkökulmasta.

Mitä opittiin?

eAMKin verkkopedagogiset laatukriteerit ja verkko-oppimistehtävien abc-kaava ovat hyödyllisiä työkaluja verkko-opintojen suunnittelussa. Verkko-opintojen laadukas opiskelija-/työelämälähtöinen yhteissuunnittelu on aikaa vievää. Opintojen henkilökohtainen ohjaus on koettu mielekkääksi molemmin puolin.

Palautteiden perusteella oppimisympäristöä on kehitetty viestinnällisestä näkökulmasta. Opintojen edetessä nähdään, lisääkö ohjaukseen panostaminen korkeakouludiplomin loppuun suorittajien määrää.

Miten asiat jatkuvat tästä eteenpäin?

Korkeakouludiplomiopinnot ovat käynnistyneet ja jatkuvat 31.10.2021 asti. Toimitilajohtamisen korkeakouludiplomia koordinoi JAMK.

Kirsti Hintikka-Mäkinen ja monialainen projektityöryhmä, JAMK 2019
ELO-toimituskunta, Jyväskylän ammattikorkeakoulu