Virtual Integrator. Maahan muuttaneiden henkilöiden korkeakoulutukseen siirtymisen sujuvoittaminen

ELO-projektin tavoitteena oli kehittää virtuaalinen ohjauksen apuväline (MOOC), jonka avulla maahan muuttaneet opiskelijat voidaan paremmin integroida suomalaiseen yhteiskuntaan, kulttuuriin ja koulutusjärjestelmään sekä auttaa opiskelijaa löytämään itselleen paras vaihtoehto työllistymiseen tai jatkokoulutukseen. Opiskelijoiden keskeyttäminen vähenee ”flipped classroom” –tyyppisen materiaalin avulla. Opiskelijoilla on jo runsaasti pohjatietoa ennen opintojen alkua.

MOOC:n kannalta olennaisimmat elementit, videot, on tuotettu ja julkaistu syksyllä 2019 JAMK YouTubessa:

  1. Education in Finland
  2. Finnish Culture and History 1
  3. Finnish Culture and History 2
  4. Working Life in Finland
  5. Rights and Services

Projekti onnistui hyvin. Videoiden käsikirjoitukset ovat sisällöltään olennaisiin asioihin paneutuvia ja moniammatillisen työryhmän asiantuntemus maahanmuuttajia askarruttavissa kysymyksissä oli olennaisen tärkeä sisällön tuotannon osalta. Videoiden juontajina toimineet opiskelijat suoriutuivat tehtävistään erinomaisesti. Kaikki videot ovat tekstitetty englanniksi ja venäjäksi.

Materiaalin ensisijaisena kohderyhmänä ovat kaikki avoimen ammattikorkeakoulun tai täydennyskoulutuksen (esim. korkeakouludiplomikoulutus) kautta opintoihin hyväksytyt maahan muuttaneet henkilöt koulutusalasta riippumatta. Toissijaisina kohderyhminä ovat potentiaaliset korkeakouluun hakijat ja muut Suomeen integroitumassa olevat henkilöt.

Lopullinen MOOC tuotetaan kevään 2020 aikana. Materiaalia tullaan käyttämään JAMK:ssa laajemminkin kansainvälisissä yhteyksissä.

Anne Mäntysaari, Matti Hirsilä ja monialainen projektityöryhmä, JAMK 2019
ELO-toimituskunta, Jyväskylän ammattikorkeakoulu