Liiketalouden monimuoto-opintopolku avoimessa ammattikorkeakoulussa

Avoimen ammattikorkeakoulun polkuopintoihin ilmoittautuneiden jonojen purku

Syksyllä 2018 avoimen ammattikorkeakoulun liiketalouden opinnoissa jonoon jäi useita kymmeniä hakijoita ilman polkupaikkaa. ELO-rahoituksen avulla tavoitteena oli tehdä polkuopinnot, jotka toimivat joustavalla sisäänotolla ja ryhmään voidaan integroida verkko-opintoina opiskelevia eri ikäisiä ja taustaisia opiskelijoita. Toimintamalli jatkaa myös tulevina vuosina.

Polkuopinnot alkoivat tammikuussa 2019 ja ryhmässä aloitti 31 opiskelijaa. Toinen ryhmä aloitti elokuussa 2019 ja ryhmässä aloitti 35 opiskelijaa, joista jatkavia oli 15 ja uusia polkulaisia 20 opiskelijaa. Kolmas ryhmä aloittaa tammikuussa 2020 ja ilmoittautuneita on 36.

Toiminnan tulokset

Tammikuussa opintonsa aloittaneista osa on siirtynyt valintakokeen kautta tutkinto-opiskelijaksi syksyllä 2019. Osa jatkoi syksyllä polkuopintoja ja heistä aloittaa tammikuussa 2020 väyläopinnoissa. Opiskelijat ovat saaneet ohjausta opintojensa tueksi ja ohjaus on ollut keskeinen onnistumisen edellytys. Koulutukseen hakijoita oli syksyllä 2019 enemmän kuin vuotta aikaisemmin, joten tietoisuus polkuopinnoista on kasvanut. Väylälle etenemisen esteenä on tutkintokiintiön suuruus, joka rajoittaa väylälle pääsevien opiskelijoiden määrää.

Vahva ohjaus, tutorointi ja toteutusten joustavuus ovat toteutuneet. Muutamat opiskelijat ovat myös oivaltaneet, että aika ei riitä nykyisessä elämäntilanteessa ja siksi eivät ole jatkaneet opintoja.

Liiketalouden avoimen amk:n erillispolku on edistänyt tutkinto-opintojen ulkopuolelle jääneiden mahdollisuutta opiskeluun ja sitä kautta tavoitteelliseen toimintaan välivuoden aikana. Lisäksi polun kautta on saavutettu strategisia avoimen amk:n tulostavoitteita.

Pertti Pernu, Soile Korhonen, Kaisa Partanen, Liiketoimintayksikkö, JAMK 2019
ELO-toimituskunta, Jyväskylän ammattikorkeakoulu