Esteettömän matkailun koulutuskokonaisuus
Koulutuksen sisältösuunnittelussa hyödynnetään monialaista asiantuntemusta ja osin olemassa olevien opintojaksojen sisältöjä. Lisäksi vuodelle 2019 myönnetyillä ELO-kehittämisresursseilla kehitetään uusia opetussisältöjä, jotka tukevat koulutuskokonaisuuden osaamistavoitteita.
Kansainvälistä näkemystä koulutuskokonaisuuden kehittämiseen haetaan benchmarkaten ENAT (European Network for Accessible Tourism) -verkoston koulutustarjontaa.
Alustavia teemoja kehitettävään koulutuskokonaisuuteen ovat:
- Asiakasymmärryksen lisääminen
- Rakennetun ympäristön esteettömyys
- Esteetön vieraanvaraisuus
- Viestinnän saavutettavuus
- Saavutettavuudesta ja esteettömyydestä viestiminen
- Moniaistisuus esteettömyyden edistäjänä
Suunnitelmissa on kehittää kolme 10 op laajuista moduulia, joista jokaiseen sisältyy osallistava ja havainnoiva osio (käyttäjäkokemus, esteettömyyskävely tms.). Koulutuksessa teemaa tarkastellaan yrityksen näkökulmasta (viestintä, rakennettu ympäristö, palveluprosessit, ohjeistukset ja viestintä paikan päällä). Koulutus tullaan kohdistamaan matkailun parissa työskenteleville, yrittäjille, työntekijöille sekä aluetoimijoille.
Tavoitteena on kehittää kolme 10 opintopisteen kokonaisuutta, jotka tulisivat tarjolle sekä tutkinto-opiskeljoille että avoimen amk:n tarjontaan. Koko 30 opintopisteen kokonaisuutta voidaan myös testauksen jälkeen myydä yhteisöille ja kunnille.
Tehdyt toimenpiteet
Koulutuskokonaisuuden tavoitteet on määritelty ja kokonaisuuden opintojaksot valittu. On myös päätetty, mitkä opintojaksoista voidaan toteuttaa virtuaalisesti ja mitkä vaativat opiskelijoiden läsnäoloa. Projektityöryhmä on tehnyt sisällönsuunnittelua ja keskusteltua pedagogisista periaatteista koulutuksessa. Projektityöryhmän jäsenet ovat osallistuneet teemaan liittyviin tapahtumiin (mm. apuvälinemessut). Koulutuksen sisältöjen suunnittelu saadaan valmiiksi vuoden 2019 loppuun mennessä.
Saavutetut tulokset
Koulutuskokonaisuus (30 op) opintojaksoineen (tavoitteet, sisältösuunnitelma, tehtävistö) löytyvät Optimasta. Kokonaisuudesta löytyvät seuraavat opintojaksot:
- Orientaatio saavutettavaan matkailuun 5 op (myös englanninkielinen versio)
- Saavutettavat matkailun palvelupolut 5 op (virtuaalinen)
- Saavutettavuus ja markkinointiviestintä 5 op (virtuaalinen)
- Saavutettavien palveluiden tuottaminen 5 op
- Esteetön toimintaympäristö matkailussa 5 op
- Saavutettavien palveluiden johtaminen 5 op (virtuaalinen).
Mitä opittiin?
Projektityöryhmän jäsenillä oli toisiaan täydentävää osaamista esteettömyyteen liittyen, mikä edesauttoi laadukkaan sisällön suunnittelun koulutuskokonaisuudelle. Opiskelumateriaalin saavutettavuuteen on kiinnitettävä vielä tarkemmin huomiota, kun koulutus todellisuudessa aloitetaan.
Miten asiat jatkuvat tästä eteenpäin?
Koulutuksen markkinointi aloitetaan keväällä 2020 ja ensimmäiset kokonaisuuden opintojaksot starttaavat syksyllä 2020. Tavoitteena on laittaa virtuaaliset opintojaksot Campus onlinen tarjontaan sekä hyödyntää osaa koulutuskokonaisuuden opintojaksoista osana valtakunnallista Vastuullisen matkailun portaat –koulutusta.
Petra Blinnikka ja monialainen projektityöryhmä, JAMK 2019
ELO-toimituskunta, Jyväskylän ammattikorkeakoulu