Lohkoketjunteknologian ymmärryksen ja osaamisen kasvattaminen

Lohkoketjut luovat tulevaisuudessa palvelusektorille monia uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tämän vuoksi myös JAMKin on kehitettävä lohkoketjuihin liittyviä opintojaksoja, joita pystytään tarjoamaan eri kanavia pitkin opiskelijoille sekä yhteistyökumppaneille.

ELO-rahoitusta vuonna 2019 saaneen projektin tavoitteena oli lohkoketjuteknologian tunnettuuden edistäminen ja lohkoketjuihin liittyvän opintotarjonnan kehittäminen. Lohkoketjuteknologian sovellusalueet ovat erittäin laajoja: pankki- ja vakuutustoiminta, logistiikkaketjut, terveydenhuolto, kiinteistöala, elintarvikeala, liikenne ja viestintä, sähköverkon hallinta, valtionhallinto, verotus jne.

Lohkoketjun merkitys on suuri toimialoilla kuten finanssiala tai taloushallintoala, joilla on tarve lisätä läpinäkyvyyttä, automatisoida prosesseja ja nopeuttaa transaktioita. Tällaisia sovellusalueita ovat esimerkiksi digitaalinen identiteetinhallinta, maksujen välitys, luotonmyöntö, sähköinen osakerekisteri tai verkkolaskuosoitteistojen tallennus.

Tehdyt toimenpiteet ja saavutetut tulokset

ELO-rahoituksella on tuotettu opintomateriaalit kahta lohkoketjuteknologian opintojaksoa varten. Opintojaksot pitävät sisällään saman teoriaosuuden (2 op). Muuten sisältö on varioitu liiketalous tai teknologia -painotteiseksi. Materiaalit koostuvat luento-/haastatteluvideoista, kirjallisesta materiaalista, kattavasta listasta kirjallisuuslähteitä sekä harjoitus- ja oppimistehtävistä.

  • HZT00001 Lohkoketjuteknologia päivittäisessä liiketoiminnassa (5 op)
  • HZT00002 Lohkoketjuteknologia (5 op)

Lohkoketjuteknologia päivittäisessä liiketoiminnassa -opintojakson materiaalit on toteutettu liiketalouden näkökulmasta. Opintojaksoa varten tehtiin videoituja asiantuntijahaastatteluja Opintojakso on tarjolla Liiketalouden tutkinto-ohjelmassa sekä CampusOnlinessa ja Avoimen AMK:n tarjonnassa. Tavoitteena on myös lisätä opintojakso EduFuturan tarjontaan.

Lisäksi yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun kanssa on tekeillä YAMK-tutkintoja varten oma lohkoketjuteknologian opintojakso, jota aiotaan tarjota myös eri yliopistojen maisteriopintoihin. Kiinnostusta opintojaksoon on laajalti eri korkeakouluissa.

Toisen opintojakson Lohkoketjuteknologia, materiaalit on toteutettu teknologian (IT) näkökulmasta. Tämän uuden opintojakson on tarkoitus korvata aikaisempi opintojakso Lohkoketjut ja kyberturvallisuus.

Anne Eskola, Tommi Hakala ja monialainen projektityöryhmä, JAMK 2019
ELO-toimituskunta, Jyväskylän ammattikorkeakoulu