Eläinavusteiset Green Care päivät

”Koira tulee illalla
kotiin.
Kun se kiertyy paikalleen
ja nukahtaa,
alkaa sen sydänlämpö levitä
huoneisiin”

(Risto Rasa)

Green Care- päivät Ypäjällä 18-19.9.2015 tarjosivat monenlaista matkaevästä Green Care- koulutusmalli -hankkeen poluille. Teemana oli tänä vuonna eläinavusteiset menetelmät hyvinvoinnin tukemisessa. Päivillä kuulimme erilaisia asiantuntijaluentoja mm. aiheista ihmisen ja eläimen välinen suhde, eläimen stressi sekä kehonkieli. Lisäksi pohdinnassa oli eläinavusteisen työskentelyn tulevaisuus ja ympäristön vaikutus terveyteen. Päivillä oli tarjolla myös erilaisia workshoppeja eläinavusteisesta työskentelystä.

Allekirjoittaneelle jäi päivien keskusteluista erityisesti mieleen se, että monet alan toimijat tuntuivat pohtivan sitä mitä reittiä asiakkaat ohjautuvat gc-palveluiden pariin ja kuka maksaa palvelut. Vakuutukset herättivät myös keskustelua ja kiinnostusta- tämä on varmasti aihe, joka moni kentällä toimiva pohtii- yhtenäisiä käytäntöjä vakuutusasioissa eläinten kanssa toimiessa ei ole. Green Care Finlandin puheenjohtaja Tuomo Salovuori kertoi, että tavoitteena on lähitulevaisuudessa informoida mm. Valviraa sekä AVIa green care toiminnasta mm. lupahakemuksia varten.

Useissa puheenvuoroissa (ainakin kuulijan) korvaan osui toiminnallisuuden merkitys asiakkaan kuntoutuksessa sekä moniammatillinen yhteistyö. Pohdittiin mm. sitä, miten maatiloilla voisi hyödyntää sekä terapeutin ja/tai pedagogin sekä maatilayrittäjän osaamista yhdessä tavoitteena tukea asiakasta kuntoutumaan. Arvokkaan lisän päiviin toi kokemusasiantuntija kertomus sosiaalipedagogisen hevostoiminnan vaikutuksesta päihderiippuvuudesta toipumisessa. Muita tulevaisuuden toiveita ja näkökulmina oli mm. kotimaisen väitöskirjatasoisen tutkimuksen lisääntyminen & menetelmien vaikuttavuuden arvioiminen sekä GC -innostuksen tarttuminen laajalle. Näillä päivillä oli paljon innostusta ja osaamista- oli hienoa olla mukana!

Aiheesta kiinnostuneille: päivien materiaalia tulossa http://www.gcfinland.fi/ sivuille

 

ESR_lipputunnus  VipuvoimaaEU_2014_2020_loforgb