Frisbeegolfissa on kaiken hauskuuden lisäksi bisnespotentiaalia

Suomesta on lyhyessä ajassa kasvanut frisbeegolfin suurvalta ja Keski-Suomessa on tunnistettu tämä. Maan suurin Frisbeegolfseura on Jyväskylän Liitokiekkoilijat (JyLi) yli 400 jäsenellään ja Laukaan Puskaputtaajat järjestävät aktiivisesti kisoja ympäri Keski-Suomen.

Fribaporukkaa on tällä hetkellä jo yli 100.000, kun kolme vuotta sitten määrä oli 35.000 harrastajaa. Suomen 576 frisbeegolfkentästä 47 sijaitsee Keski-Suomessa. Pitkiä ja haastavia A-luokituksen omaavia kilpatason kenttiä on Kuhmoisissa, Keuruulla, Petäjävedellä, Muuramessa, Jyväskylässä, Laukaassa, Saarijärvellä, Viitasaarella, Kyyjärvellä, Kivijärvellä ja Kinnulassa.

Frisbeegolf tarjoaa valtavan potentiaalin, tällä hetkellä lajin markkinat Suomessa ovat 15 miljoonaa euroa. Suomessa on useita frisbeegolfin kiekkovalmistajia ja muutamia kenttiä suunnittelevia ja rakentavia yrityksiä, jotka toimivat jo kansainvälisesti. Juttelin toukokuun alussa Jyväskylän Keljonkankaalla järjestetyssä Powergrip Pro Tour –kisassa harrastajien kanssa lajista ja trendeistä. Kenttien rakentamistahti on ollut hurjaa, sillä frisbeegolfkenttien rakentaminen ei vaadi mittavia investointeja eikä suuria maa-alueita. Suurin osa kentistä on kunnallisia ja ilmaisia pelata. Seuraava trendi on lisätä kenttien laatua sekä saatavilla olevia palveluita, ja näin suuntautua pallogolfista tuttuun maksa ja pelaa –toimintatapaan. USAssa mm. Phoenixissa on mahdollista mennä perinteiselle golfkentälle frisbeegolfkiekkojen kanssa pelaamaan hyvin hoidetulla kentällä. Fribailijat lähtevät siis pelaamaan samalle kentälle pallogolffareiden kanssa, tosin omana ”fleettinä”. Pallogolffarit olivat ihmetelleet suomalaisten nopeasti edennyttä peliä ja pitkiä drive-heittoja (n.160m). Siinä saa klubipelaaja lyödä jo ihan kelpo lyönnin, jotta yltää samaan! Maailman huiput heittävät yli 250 metrisiä drive´jä…

Friba – frisbeegolfin liiketoimintapotentiaali Keski-Suomessa –hankkeessa hyödynnetään Jyväskylän yliopistossa vuonna 2015 tehtyä frisbeegolfin harrastajaprofiileja käsittelevää tutkimusta. Tutkimus osoitti, että frisbeegolfin aktiiviharrastajat Suomessa ovat pääosin nuoria aikuisia miehiä, joita motivoi erityisesti lajin sosiaalisuus ja toisaalta kilpailullisuus. Mobiililaitteet, monikanavaisuus ja sosiaalinen media mahdollistavat uudenlaisia palveluita myös frisbeegolfareille. Frisbeegolfin kattojärjestö (PDGA) on hyväksynyt kaksi vuotta sitten tekniikan upottamisen kiekkoihin, mutta USAn markkinoille on tullut vasta muutamia teknologiaa sisältäviä kiekkoja (mm. Tobu Disc). Järjestämme tulevana kesänä demopäivän, jossa esittelemme eri applikaatioiden ja teknologioiden tuomaa lisäarvoa frisbeegolfharrastajille. Jyväskylän yliopistossa on tehty myös 3D-mallinnusta frisbeen heittotekniikoihin ja liikeratoihin liittyen. Keljonkankaallakin oli useampia harrastajia, jotka olivat koekaniineina käyneet Yliopistolla heittämässä kiekkoa.

Hankkeessa on jo toteutettu kuntakysely Keski-Suomen kunnille, josta selvisi mm. että 40%ssa kentistä ei tehdä yhteystyötä kentän ja palveluntarjoajien välillä. Seuraavaksi selvitetäänkin matkailupalveluita tuottavien yritysten kiinnostus vastata frisbeegolfin harrastajien palvelutarpeeseen. Saman aikaisesti Jyväskylän yliopisto syventää asiakasymmärrystä tehden kyselyn lajin harrastajien tarpeista.

Friba – frisbeegolfin liiketoimintapotentiaali Keski-Suomessa -hanketta hallinnoi Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana toimii Jyväskylän yliopisto. Hanke saa tukea Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Hankkeen aikana saadun tiedon perusteella syntyy kehittämissuunnitelma frisbeegolfin liiketoimintamahdollisuuksista Keski-Suomessa.

Lisätietoja:

Janne Laitinen
Projektipäällikkö
Hyvinvointi
+358400976751, etunimi.sukunimi@jamk.fi