Green Carea syksyyn

Portin yllä
palaa lamppu.
Pimeällä pihalla
koivujen varjot kahisuttavat
pudonneita lehtiä”

Risto Rasa

Green Care korkea-asteen koulutus hankkeen toinen ja viimeinen syksy on alkanut. Kaksi vuotta sitten tähän aikaan käynnistimme hanketta ja suunnittelimme tulevaa. Nyt on jo aika vähitellen katsoa mitä on saatu aikaan ja miettiä sitä miten Green Care koulutus jatkuu tulevaisuudessa. Tätä tulevaisuuden koulutusaihetta olemme toki jo pohtineetkin ja tehneet suunnitelmia sen suhteen. Ennen kuin kuitenkaan mennään konkreettisiin jatkokoulutuksiin, niin jäljellä on vielä yhden opintojakson pilotointi. Elokuussa käynnistyi JAMKin Asta Suomen luotsaama Green Care ohjaus- ja kouluttajaosaaminen 10 op opintojakso. Tällä opintojaksolla opiskelijat pääsevät opiskelemaan ohjaajuutta sekä kouluttajuutta sekä teoriassa että käytännössä. Aloitimme vuosi sitten 120 opiskelijan voimin, loppuun jatkaa arvioltan n. 100 opiskelijaa.  Työtä on vielä edessä, mutta maali häämöttää. Koulutuksen jälkeen valmistuvat opiskelijat ovat hankkineet Green Care-osaamista 40 opintopisteen edestä! Se laaja kokonaisuus, joka toivoittavasti palvelee tulevia GC-toimijoita tulevaisuudessa.

Green Care-rintamalla tapahtuu paljon. LuoKse-hankkeella on syksyn mittaan tapahtumia Keski-Suomen alueella. Heidän toimintaansa pääseen seuraamaan mm. nettisivujen ja Facebookin kautta. Green Care-päivät olivat elokuun lopussa Levillä, siellä oli teemana Hyvinvointia luonnosta ja Viherympäristöstä. Jamkista oli koulutushankkeen edustajana mukana Mari Kantanen. Green Caren osa-alueena puhutaan Blue Caresta, joka liittyy vesitöihin ja mm. kalastukseen osana hyvinvoinnin tukemista & kuntoutusta. Tätä hiema vähemmän tukkittua lähestymistapaa valotta Tiinaa Toikan tekemä opinnäytetyö, joka valmistui JAMKin toimintaterapian koulutusohjelmasta. Marraskuussa Green Care näkyy työelämän tutkimuspäivillä Tampereella 2-3.11 kun teemana on Green Care – Hyvinvointia työpaikoilla, nyt ja tulevaisuudessa.

Monelaista mielenkiintoista on siis Green Caren syksyssä tulossa. Nauttikaamme luonnon ihanuudesta ja hyvinvointivaikutuksista omassa arjessamme. Tätä kirjoittessani vettä sataa kaatamalla: onni oli tänään aamulenkin jälkeen päästä sisälle kuivaa ja lämpimään 🙂 Värikästä ja kaunista syyskuuta kaikille!

Terveisin, Heidi

Kirjoittaja Heidi Kihlström toimii Jyväskylän ammattikorkeakoulussa toimintaterapian lehtorina ja Green Care- hankkeessa projektisuunnittelijana.