Tässä ELO rahoitusta vuodelle 2019 saaneessa hankkeessa kehitetään robottipedagogiikkaa osana kieltenopetusta sekä opetusta ja ohjausta. Koulutusmoduuli ja sen sisältämä osaaminen on alasta riippumatonta.

Koulutuskokonaisuus suunnitellaan yhdessä ammatillisen opettajakorkeakoulun, kielikeskuksen, teknologiayksikön ja hyvinvointiyksikön kanssa. Kokonaisuuden rakentamisesta ja tarpeesta on keskusteltu myös JAMKin Koulutusosaaminen ja liiketoiminta -vahvuusalaryhmän kanssa. Suunnitteluryhmässä on edustajia neljästä eri yksiköstä.

Koulutusmoduuli rakennetaan ensi sijaisesti maksulliseksi palvelutuotteeksi ja koulutuksessa syntyvää osaamista integroidaan AOKK:n/JAMKin opetussuunnitelmiin eri yksiköiden koulutusohjelmissa.

Koulutusmoduuli tuotetaan toteutuneen kokeilun ja siitä saatujen kokemusten pohjalta maksulliseksi täydennyskoulutukseksi. Koulutus lisää opettajien ja Jamkin osaamista robottipedagogiikasta. Osaamisen karttuminen mahdollistaa myös lisähankkeiden hakemisen ja verkostoitumisen.

Toimenpiteet ja aikataulu

  1. Opetusrobottien hyödyntäminen opetuksessa –koontia JAMKin tason hankkeista, robottien hyödyntämisestä
  2. Benchmarking –käynti Edukai Oy
  3. Oppimisvideoiden laatiminen robottien opetuskäytöstä (bitesize –videot)
  4. Kurkista konepellin alle –opetusrobottien tekniikka tutuksi –työpajat Jamkin opettajille yhteistyössä Utelias Oy:n sekä Teknologiayksikön kanssa
  5. Robottipedagogiset opetuskokeilut eri yksiköissä ja kokeilujen purku  > HUOM! peruuntui
  6. Minustako robopedagogi? Opetusrobottien hyödyntäminen opetuksessa 5 op –koulutustuotteen hahmottelu ja tuotteen rakentaminen yhteistyössä ELO –hanketoimijoiden kesken

Tehdyt toimenpiteet

  1. Työryhmän kokoontuminen ja aloitettu koonti JAMKin tason hankkeista eri yksiköissä, sekä koontia robottien hyödyntämisestä hyvinvointi- ja teknologiyksiköissä
  2. Benchmarking –käynti Edukai Oy:n tiloissa, tutustuminen NAO 6 robotteihin.
  3. Videot toteutettu osana Robo Countryside -hanketta bitesize -formaatissa
  4. Toteutettu Webropol –kysely henkilöstölle robottien hyödyntämisestä ja tuloksia hyödynnetty työpajojen sisällön suunnitteluna.
  5. Opetusrobotiikan ja robopedagogiikan mahdollisuudet JAMKissa –työpaja.
  6. Opetusrobottien hyödyntäminen opetuksessa 5 op –koulutustuotteen hahmottelu ja tuotteen rakentaminen yhteistyössä ELO –hanketoimijoiden kesken. Tuotteen suunnittelu jatkuu vielä vuoden 2020 alkuvuoden puolella, tarkoitus hyödyntää kielikeskuksen ja AOKKin NAO 6 robottihankintoja tuotteen suunnittelussa.

Saavutetut tulokset

  1. Rakennettu yhteistä ymmärrystä robotiikasta ja opetusrobotiikasta JAMKissa eri yksiköiden välillä. Lisäksi jaettu ja levitetty Robo Countryside -hankkeessa tuotettuja videoita
  2.  Opetusrobotiikan ja robopedagogiikan mahdollisuudet JAMKissa 29.11.2019 –työpaja koettiin hyödyllisenä. Jaettu ja levitetty tietoa JAMKin robotiikan hankkeista ja niissä tapahtuvista asioista.
  3. Lisäksi tarjottu henkilöstölle mahdollisuus tutustua opastetusti NAO 5 – robottiin, Alexa -robottiin sekä Eksoskeletoniin sekä tarkastella esimerkkejä chatboteista.

Mitä opittiin ja miten asiat jatkuvat tästä eteenpäin?

Työpajoissa nousi toive JAMKin Robocenterin selkeämpään järjestäytymiseen (keneen ottaa yhteyttä, mistä lainattavat laitteet saa käyttöön yms.) Lisäksi pohdittiin chatbottien hyödyntämisen mahdollisuksia ja mahdollista jatkohanketta chattibottikokeilujen osalta.

JAMKin Kielikeskus ja AOKK sitoutuvat yhteiseen NAO 6 opetusrobottihankintaan vuodelle 2020. Robottien avulla pilotoidaan erilaisia mahdollisuuksia hyödyntää älykästä teknologia ja opetusrobotiikkaa.

Milla-Maarit Salo ja monialainen projektityöryhmä, JAMK 2019
ELO-toimituskunta, Jyväskylän ammattikorkeakoulu