Hankepitchaus vieraalla maalla

Tervehdys kokeilukulttuurihankkeesta.

Toinen ryhmätoiminnan pilottijakso takana ja arvokasta oppia on kertynyt kaikille osapuolille. Tärkeintä on, että itse nuoret ovat hyötyneet ryhmiin osallistumisista ja tämänhän me todensimme nykyaikaisesti ATK-applikaatiolla. Minulle avautui mahdollisuus päästä pitchaamaan meidän Serpa-toimintaa SOKRA-verkostolle. Niin, mikäs se lyhyen pitch-puheen tavoite olikaan? Herättää kuulijan kiinnostus ja saada mahdollisuus kertoa yksityiskohtaisemmin lisää omasta jutusta. Tässä kolmen minuutin Serpa-pitch:

”Moni on saattanut kuulla Nepalissa asuvista Sherpoista, joita länsimaalaiset palkkaavat oppaikseen vuorikiipeilyreissuilleen Himalajalle? Kuka tietää mitä tapahtui Amerikassa, kun Neuvostoliitto onnistui lähettämään Sputnik-raketin avaruuteen? Jenkit perustivat innovaatioapparaatin, DARPAn. Yhdistimme Keski-Suomessa nämä kaksi ajatusta, Sherpojen sitkeyden ja DARPAn innovatiivisuuden ja kirjoitimme kumppaneidemme kanssa SERPA-hankkeen tukemaan nuorten työllistymistä kokeilukulttuurin keinoin.

Olen Janne Laitinen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta ja kuulitte juuri tarinan SERPA-hankkeen taustoista.

Eilen kuulimme, että Suomessakin on 140.000 nuorta koulutuksen ja työelämän ulkopuolella. Määrä on suurempi kuin Suomessa syntyy vauvoja kolmessa vuodessa. Nuorisotyöttömyys on maailmanlaajuinen ilkeä ongelma, jota selvästikään viranomaiset eivät edes moniammatillisesti pysty selättämään. Työttömyyden taustalla on monia tekijöitä ja usein on helppoa syyttää yhteiskunnan kovia arvoja, hallituksen rakenneuudistuksia tai työnantajien ahneutta. Nuoret eivät aina uskalla kohdata työttömyyden taustalla olevia Todellisia ongelmia ja tulevaisuudesta ei rohjeta unelmoidakkaan. Lisäksi kun ei ole ihmistä jolle puhua näistä asioista…

On oltava enemmän rohkeutta, rohkeutta tavata uusia ihmisiä ja kokeilla uusia juttuja. Kokeilukulttuurissa kaikki ei välttämättä mene kuin on suunniteltu ja niin on hyvä. Pitää ryhtyä toimeen, oppia koko ajan ja jatkaa eteenpäin.

Meillä on ollut nyt kuusi (6) SERPA-ryhmää, kaksi Äänekoskella ja neljä Jyväskylässä. Nuoret osallistuvat vapaaehtoisesti SERPA-ryhmiin, saamatta osallistumisesta mitään rahallista korvausta. Ryhmissä nuoret itse määrittävät ryhmän tavoitteet, tunnistamalla ja rajaamalla koulutukseen ja työelämään siirtymisen ongelmia sekä laittamalla asioita mittasuhteisiin. SERPAssa nuoret ovat mm. etsineet tietoa työelämästä omista lähtökohdistaan ja näkökulmistaan sekä toteuttaneet pieniä projekteja.

Ryhmän yhteisten tavoitteiden saavuttaminen vaatii ryhmäläisiltä tasa-arvoista ja motivoivaa toimintaa sekä yksilötason sitoutumista. Ryhmässä yhdessä tekeminen on tavoitteellista ja mielekästä, samalla kehittyvät 2000-luvulla tarvittavat työelämätaidot: kommunikaatio, yhteistyö, luovuus ja kriittinen ajattelu. Nuorilta kysyttiin näistä Serpan hyödyistä mobiiliapplikaatiolla.

SERPAssa tunnistetaan yhdessä työllistymisen esteet ja etsitään niihin ratkaisut, jotka otetaan henkilökohtaisesti haltuun (Punchline = SERPAn asiakaslupaus).

Kiitos.”

Jaa, että miten meni? Kävi vähän kuin tälle meidän Euroviisu-Sandhjalle: ensimmäisenä stagelle, äänen vireellä spekulointia ja taustaryhmän venkoilu saattoi olla häiritsevää.

3min
3min
jalat säpsättää
jalat säpsättää