Esimiestaidot kaipaavat petrausta pk-yrityksissä

Nuoret työntekijät kokevat, että heidän osaamistaan ei hyödynnetä tarpeeksi pk-yrityksissä. 45-54-vuotiaat puolestaan kokevat työtyytyväisyytensä ja esimies-alaissuhteensa huonompina muihin ikäryhmiin verrattuna. Nuori IT-alalla työskentelevä on riski työnantajalle, koska hän vaihtaa työpaikkaa herkästi. Myös kokous- ja palautekäytännöt kaipaavat kohentamista.

Muun muassa tämä kävi ilmi Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketoiminta ja palvelut -yksikön ja Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tutkimuksessa, johon vastasi 163 henkilöä. Tutkimus toteutettiin Uudistava johtaminen -projektissa. Projektin tavoitteena on johtamisen, työhyvinvoinnin ja työyhteisön toimivuuden kehittämisen kautta parantaa ja pidentää työuria keskisuomalaisissa pk-yrityksissä.

— Hyvät esimiestaidot tukevat työhyvinvointia. Lisäksi luottamus työtovereiden välillä lisää työnimua, projektipäällikkö Marianne Ekonen tiivistää.

— Esimiesroolin selkeyttäminen, delegointitaitojen kehittäminen ja tuki johtajuuden kehittymisessä esimerkiksi esimiesvalmennuksen, mentoroinnin, coachingin ja vertaistuen kautta ovat mahdollisuuksia, joilla esimiestyötä voidaan kehittää myös pk-yritysten yhteistyönä.

Nuorten vastaajien kohdalla osaamisen vajaakäyttöä voitaisiin ehkäistä työkiertoa lisäämällä  ja sisältöjä uudistamalla. Selkeät kehityskeskustelut, ajantasaiset työnkuvat ja osaamiskartoitukset edistävät myös asiaa.

Kokeneiden keskiuransa vaiheilla olevien työntekijöiden mukaan ottaminen työnsuunnitteluun,  omaan työhön liittyvän päätäntävallan antaminen, kehittymismahdollisuuksien lisääminen ja huomion kiinnittäminen työkykyä ylläpitäviin toimenpiteisiin voi vaikuttaa ennakoivasti erityisesti työstä luopumis- ja eläköitymisaikeisiin.

Organisaatioissa tulisi olla selkeät periaatteet ja mallit palautteen antamiseen. Sama pätee myös kokouskäytäntöihin.

Tutkimus toteutettiin kahdeksassa eri aloja edustavassa keskisuomalaisessa pk-yrityksessä. Tulosten perusteella pk-yritysten ikäjohtamisessa tulisi kiinnittää huomiota erityisesti alle 35-vuotiaiden ja 45-54-vuotiaiden ikäryhmiin.

Lisätietoja: Sirpa Koponen, koulutuspäällikkö, 040 836 8841, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu Marianne Ekonen, projektipäällikkö, 050 409 8352, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, liiketoiminta ja palvelut -yksikkö Anna-Maija Lämsä, professori, 040 555 3352, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu

Koponen, S., Lämsä, A-M., Kärkäs, M. & Ekonen, M. 2012. Uudistava johtaminen – tukea pienten ja keskisuurten yritysten kehittämiseen työurien pidentämiseksi. Jyväskylän ammattikorkeakoulun julkaisuja 133. Luettavissa internet-osoitteessa: http://www.jamk.fi/kirjasto/julkaisut/julkaisuja/2/0/133_2012_uudistava_johtaminen

Kärkäs, M. 2012. Organisaatioluottamus, esimies-alaissuhteet ja työn imu sekä niiden yhteydet alaisten näkökulmasta tarkasteltuna. Pro gradu tutkimus. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu, johtaminen.