Hankebyrokratian vaiva Leader-hankkeissa

Viime päivinä olen jutellut monen maaseudun toimijan kanssa Leader-hankkeen rakentamisen ja pyörittämisen vaivalloisuudesta, onhan käsillä vuoden ensimmäinen hankehaku. Onhan siinä tekemisensä, liitteitä tarvitaan varsinkin investointihankkeissa pitkä liuta, hankkeen pyörittelyssä on oltava tarkkana, ettei aloita hanketta ennen aikojaan, kulujen rahoituskelpoisuutta on tarkkailtava ja tarkistettavakin välillä, pitää muistaa kirjoittaa faktaa ylös niin että saa vuosiraportin aikaiseksi ja mitä kaikkea…  Mutta kuinka moni hyvä ajatus jäisi meilläkin toteuttamatta, jos hankerahaa ei olisi saatavissa? Mikä on vaivan ja hyödyn suhde?

Innovative Villagea rakentaessa olen kokenut, että teemme Keski-Suomessa ainutlaatuista Leader-hanketta, sillä täällä on ollut melko vähän isompia kansainvälisiä hankkeita ja nekin ovat olleet usein nuoriso- tai yrityshankkeita. Nyt on rakennettu hanke, joka etsii uusia keinoja kansalaisvaikuttamiseen ja paikalliseen maaseudun palvelujen innovointiin ja joka tarjoaa mahdollisuuksia kansainvälistymiseen kaikille kohdekylien kylätoimijoille – ja myös Viisarin ja JyväsRiihen Leader-väelle. Hanke palvelee kyläyhteisöjä kokonaisuutena. Kummankin Leader-yhdistyksen alueelta on mukaan pääsemässä vain kolme kyläkuntaa, joten valituksi tuleminen on harvinainen mahdollisuus kylälle kehittää yhdessä jotain sellaista uutta, johon muuten ei olisi mahdollisuutta.

Ja mikä parasta kylän kannalta – byrokratiasta huolehtii JAMK!

 

Jätä kommentti