Keski-Suomen kesäaktiviteettien kehittäjän Béla Pavelkan haastattelu

Liikuntatieteiden tohtori Béla Pavelka aloitti Jyväskylän ammattikorkeakoululla projektipäällikkönä 5.3. Outdoors Finland – Kesäaktiviteettien kehittäminen Keski-Suomessa -projektissa, jonka tarkoituksena on parantaa alueen matkailuun liittyvien kesäaktiviteettien myyntiä ja näkyvyyttä.

Aikaisemmin Béla on työskennellyt Jyväskylän yliopiston liikuntainfrastruktuurin ja palveluiden kehittämiseen liittyvissä projekteissa. Lisäksi hän on Tavinsulka melontaretkiä yrityksen toimitusjohtaja.

TKI-tiimimme jäsenet esittivät Bélalle seuraavia kysymyksiä:

Kuka olet?
Béla József Pavelka. ’é’:llä ja ’ó’:lla. Huippu-urheilijana harrastin opiskelua, huippu-osaajana harrastan urheilua. Olen kotoisin Unkarista ja muutin Suomeen 1999 opiskelun perään.

Osatko tehdä ruokaa?
Kyllä, olen mielestäni hyvä kokki, vaikka viime aikoina harvemmin ehdin lieden läheisyyteen.

Mikä toi sinut Suomeen?
Lentokone.

Tulin opiskelemaan Liikuntasuunnittelu ja -hallinto pääainetta JY:ssä. Taskussa silloin oli jo Valmentajan, Arkkitehtuurin ja LSU:n kandidaattipaperit, joita keräsin ammattiurheilijauran aikana. Tarkoitus oli lähteä kotiin heti Maisteritutkinnon jälkeen, mutta sain tarjouksen, josta en voinut kieltäytyä.

Harrastatko muuta kuin melontaa?
Hiihto, suunnistus / patikointi, pyöräily, tanssi (viime aikoina vähemmän), lukeminen, kukkien hoito, käsityön eri lajit,

Mistä haaveilet?
Perheestä. Muttei se haaveilemalla toteudu.

Pidätkö Suomalaisesta ruoasta?
Marjat ovat hyviä … esimerkiksi Karjalanpaistin kanssa.

Miksi tulit JAMK:in?
öööö. Aina haaveilin tehdä työtä JAMK:ssa. (tämähän on parempi vastaus ylempi kysymykseenkin.)

Mitä olet opiskellut?
Valmennusta, arkkitehtuuria, LSU:a, pedagogiikkaa, kieliä, taloustiedettä, uusiutuvaenergiatuotantoa, pianonsoittoa. Liikuntatiteteiden tohtorintutkinto on suoritettu 2011.

Mitä odotat uudelta työltäsi?
Uusia haasteita, joita voitan. Toivon saada aikaiseksi kahden vuoden toimeksiannon aikana toimivan kokonaisuuden, jotta jatkotyötarjous tulisi hyvin ajoissa perään.

Suomalainen lempirunoasi tai –laulusi? Tai lempikirjailija?
Tämä nyt on paha, erityisesti kun kirjoitin, että harrastaan lukemista… Tommi Tabermann on jota tiedän lukevani, ja toki Kalevala vielä aikoinaan Unkariksi, ja sitten Suomen kielen kurssilla jonkun verran täällä Jyväskylässä.

Lauluista tulee mieleen, että ”onko teillä iloisia lauluja?” Pidän seuraavista yhtyeistä: LT & Elonkerjuu, Mamba, Miljoonasade, Ultra Bra, Sir Elwoodin hiljaiset värit, ja ynnä muut.

Noh, kun Markku Roponen on kirjoittanut kanoottimiehestä ja keltaisesta kanoottivajasta (Linnut vaikenevat), pitäähän hänestä tykätä.

Voisiko Suomalaisella ruokakulttuurilla olla jotain opittava Unkarilaisesta ruokakulttuurista?
Syöminen ei ole pelkästään elimistön energiansaanti. Se on nautinto eri aisteille (näkö, tuoksu, maku), samanaikaisesti tärkeä sosiaalista kanssakäymistä.

Jätä kommentti