Malako -hankkeen yrittäjien benchmarking matka Piemonteen, Italiaan 25.-28.4.2012

Yrittäjä Jouni Kettunen kertoo:

Malako -projektin ohjelmaan kuuluva benchmarking matka ulkomaille muuttui konkreettisemmaksi talvella 2012. Tammikuisessa tapaamisessa saimme olla valitsemassa kohdemaita. Päädyimme tällä kertaa Italiaan ja Saksaan. Päätettäväksi tuli, lähteäkö keväiseen Italiaan vaiko syksyiseen Saksaan. Näin ajateltuna valinta oli minulle selkeä. Matkan tarkoitus oli siis mennä benchmarkkaamaan italialaisia agriturismopaikkoja, joissa on myös muita palveluja sekä hyvinvointi- ja elämysmatkailua tai niiden yhdistelmiä.

Sukulan jälkiruokaMalako -ryhmä

Jamkissa tehtiin aivan loistavaa valmistelua matkamme ohjelmaksi ja sen onnistumiseksi. Saimme tietoa aina silloin tällöin suunnitelman etenemisestä. Sehän nostatti tunnelmaa mukavasti. Saimme ennen matkaa myös ennakkotehtäväksi tutustua kohteisiimme kotisivujen välityksellä ja luoda samalla kuva kyseisestä yrityksestä. Se, että vastasiko kotisivujen antama kuva todellisuutta oli sitten toinen tehtävä. Sitä arvioitiin matkan aikana ja sen jälkeen.

Keskiviikkona ennen kuin kukko oli ajatellutkaan kiekaista kokoonnuimme Jyväskylän Matkakeskukselle kuka hieman torkkuja ottaneena kuka ei. Matka Helsinki-Vantaan lentokentälle alkoi. Jämsästä tuli osa kyytiläisistä mukaan. Loput matkalaiset liittyivät joukkoomme sitten lentokentällä. Matkallamme oli 14 innostunutta ja odottavaa mieltä.

Milanon kentällä meitä vastassa oli yksi erittäin tärkeä palanen matkamme onnistumisesta. Oppaamme Kaisa, hymyilevänä. Jo matkalla Milanosta päämääräämme Lanchen ja Roeron alueille minun yleissivistyksessäni olevia aukkoja täydennettiin. Nyt tiedän, että Italiassa kasvatetaan riisiä. Riisipeltoja oli silmän kantamattomiin, kunnes Alppien huikea silhuetti rikkoi tasaisuuden.

Ensimmäinen kohteemme oli kauniissa pienessä kylässä sijaitseva Ca´San Sebastiano agriturismo (http://www.wineandmore.it/inglese/strutture.html). Talon palveluihin kuului majoituksen lisäksi hyvinvointi- ja kylpyläpalveluja. Kotisivujen mukaan tarjolla oli paljon erilaisia palveluja ja niitä myös oli käytännössä. Sivut antoivat juuri sen kuvan, mitä yritys tarjosi. Yrittäjä pariskunta otti meidät ystävällisesti vastaan ja esitteli yrityksensä kierrättämällä meidät lähinnä kylpylä ja hyvinvointi kohteissa. Kaksi onnekasta, joihin en valitettavasti kuulunut, pääsivät kokeilemaan viinikylpyä/terapiaa. Tämä erikoinen kylpy suoritettiin lämpimässä vedessä. Kylpijöiden niskaan kaadettiin sitten kannulla viiniä. Tutustuimme yhteen paikan viehättävistä sviiteistä. Kierroksen jälkeen saimme nauttia paikallisista herkuista. Yritys kuuluu osuuskuntaan, jonka tuotteita siellä tarjottiin ja niitä myös myytiin. Facebookista pääsi heti jo käyntimme aikana seuraamaan vierailuamme.

 

San Sebastianosta lähdimme majapaikkaamme Ada Nadaan. Ada Nada (http://www.adanada.it/services/eindex.htm) on Alban lähettyvillä Treison kylään kuuluva viinitila, jossa on myös agriturismo toimintaa. Meidät otti vastaan paikan emäntä, joka myös johti yritystä. Sukupolvi oli vaihtunut, mutta pojan puuttuessa perheestä yritys siirtyi tyttärelle. Tila on ollut Nadan suvulla jo vuodesta 1919. Emäntämme oli vielä nuori ja odotti jo melko viimeisillään perheen kolmatta lasta. Energiaa ja hymyä riitti joka tapauksessa pienen kylän verran. Majoittumisen jälkeen meille esiteltiin yritys viininvalmistustiloineen. Esittelyn yhteydessä tarjoiltiin iltapalaa ja tutustuimme tilan tuotteisiin – viineihin. Oli valkoista ja punaista, tuoretta ja kauemmin kypsytettyä. Nyt alkoi täyttyä edelleen aukkoinen yleissivistykseni. Barbarescon, Barberan, Barolon ym.  tämän alueen rypälelajikkeiden merkitys Langhen ja toisaalta Roeron ihmisille. Viinin viljely tällä alueella on perinteikästä. Perinteen tuoma ammattitaito niin viinin viljelyssä ja toisaalta sen valmistamisessa näkyi perheen olemuksessa. Tilan pihamaalta oli huikeat näkymät Piemontelaiseen maisemaan. Viiniviljelmiä kukkulalta toiselle. Jokainen neliömetri oli käytetty hyväksi.

 

 

 

 

Torstai aamuna suuntasimme Bran kaupungin liepeille. Kauniissa ja historiallisessa Pollenzon kylässä sijaitsee Università degli Studi di Scienze Gastronomiche (UNISG) (http://www.unisg.it/) – Slow Food -liikkeen keskus. Slow Food vastustaa nimensä mukaan Fast Foodia. Siihen liittyy kuitenkin erittäin tärkeänä osana ruoan raaka-aineet ja niiden alkuperä. Meillä oli kunnia tavata myös Slow Food -liikkeen perustaja Carlo Petrini, joka sattumoisin oli paikalla. Yliopiston päärakennus sijaitsi linnamaisessa rakennuksessa, jonka kellarista löytyi viinipankki. Sinne oli tallennettu Italian eri osien hyväksi todettuja viinejä kutakin sata pulloa. Sieltä löytyi mm. Ada Nadan tuotteita. Pankista sai tietenkin ”nostaa” viinejä muistoksi ja nautittavaksi.

 

Pankista päästyämme lähdimme Sukulan viinitilalle (http://www.sukula.com/viinitila/viinitila.html) Serralunga d’Albaan. Riikka ja Jyrki Sukula ottivat meidät lämpimästi vastaan tervetuliaismaljan kera. Riikka kertoi viininviljelystä ja sen hienouksista ja toisaalta haasteellisuudesta. Jälleen käsitykset muuttuivat ja oma tietous ja ymmärrys kasvoi tämän asian suhteen. Sukulat olivat kunnostaneet vanhan rakennuksen hyvin viehättäväksi. Talon sydämessä eli keittiössä oli pitkä pöytä katettu kauniiksi ja kutsuvaksi. Silmällä söi ensimmäisen antipastinsa. Söimme ja keskustelimme yhdessä isäntäväen kanssa kerrassaan herkullisen aterian. Ruokajuomana oli mm. Sukulan ensimmäisestä viinisadosta pullotettua viiniä. Jyrki piti meille rohkaisevan ja mieleenpainuvan puheenvuoron yrittäjyydestä ja uskomisesta omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin.

 

 

 

 

Perjantain ohjelmassa oli vaellus italialaisessa luonnossa. Meitä oli vastassa opas jälleen niin kauniissa pienessä Monteu Roeron kylässä (http://www.ecomuseodellerocche.it/) . Saimme eväspussit käteemme ja lähdimme patikoimaan. Joukoissamme oli vaellukseen enemmän tai vähemmän perehtyneitä henkilöitä. Matkan aikana meille kerrottiin sen alueen ekologiasta sekä vaellusharrastuksesta yleensä. Matkan aikana oli hyvin aikaa tutustua ja jutella myös muiden matkalaisten kanssa. Reitti oli varsin helppokulkuinen, mikä varmaankin meidän tilanteessamme oli hyvä. Pääsimme tutustumaan mm. n. 500 vuotta vanhaan kastanjapuuhun, jonka juurella nautiskelimme eväämme.

Maisemaa kastanjapolulta

 

 

 

 

Perjantain illallinen oli varattu Bran kaupungista Osteria Dell’ Arco nimisestä ravintolasta. Seinät pullistelivat viinipulloista ja ruoka sekä seura olivat hyvää.

Viimeinen päivä eli lauantai, ennen Milanon kentälle siirtymistä, meni Alban kaupungissa markkinoilla. Siellä oli Vinum – la rassegna dei grandi vini di Alba -niminen tapahtuma (http://www.fieradeltartufo.org/Sezione.jsp?titolo=Vinum+2012&idSezione=179). Torilla myytiin lähiseudun elintarviketuotteita ja muutama kapea katu oli ahdettu täyteen kaikenmaailman tarvikkeiden myyjiä. Viinin maistelu tältä päivältä jäi tekemättä. Koska Italiassa oltiin, niin omatoiminen pizzalounas käytiin miehissä syömässä. Tässä täytyy mainita, että olen syönyt huomattavasti parempaa pizzaa Italiassa aikaisemmin.

Vinum

Matka onnistui ehkä yli odotusteni. Ohjelma oli laadittu hyvin ja mielenkiintoiseksi. Vaikka Italiassa oltiin, kaikki kuljetukset ym. asiat sujuivat hyvin. Ruoka ja juomat olivat erinomaisia. Hyvän oppaan,  Kaisan merkitys oli tosi suuri. Kaisa on erinomainen ammattilainen omassa työssään. Ei pelkästään hänen hyvä tulkkauksensa vaan myös hänen tietämyksensä paikallisista asioista ja oloista tuli kerrottua luontevasti. Mikä vielä tärkeää, matkan aikana tutustui toisiin Malako yrittäjiin. Kotimaisen yhden illan tilaisuuksissa tutustumiseen jää niin paljon vähemmän aikaa. Neljän päivän ja yön aikana ehti paljon enemmän. Kiitos kaikille matkajärjestelyihin osallistuneille ja kiitos ihanille matkakumppaneille. Nyt ajateltuna syksyinen Saksan matka tulee olemaan varmasti yhtä hieno kokemus kuin meidän keväinen Italiamme. Hyvää matkaa teille Saksan maalle matkaaville.

 

Jouni Kettunen (Musiikkipalvelu Jouni Kettunen Oy) 

Jätä kommentti