Liminaalitila-käsitteen äärellä Seilin saarella

Hyppäsin junaan Toivasen Heikin sekä kahden opiskelijan kanssa kesäkuun kaunis torstai-aamu ja suuntasimme kohti Turkua. Turusta bussilla Nauvoon, jossa meitä odotti innostapuhkuva tutkijakaarti, joita pohditutti ja ihmetytti vain yksi käsite – liminaalitila. Niin mikä??

Tekesin osarahoittama Liminari-tutkimushanke koostuu 4:stä rinnkkaishankkeesta, jossa jokaisella tutkijataholla (Åbo Akademi, Jyväskylän yliopisto, Työterveyslaitos sekä JAMK) on oma johtamisympäristö ja tulokulmansa työhön ja johtajuuteen. Näiden rinnakkaishankkeiden tutkijat kokoontuivat Seilin saaren varsin inspiroiviin ja mieltä askarrutaviin maisemiin. Parin vuorokauden tavoitteena oli yhteisten metodologisten ja teoreettisten kysymysten työstäminen ja pääteemana oli liminaalitilan syvä ymmärrys ja linkittäminen oman hankkeen kautta kokonaisuuteen. Seili tarjosi  varsin kirjavalle porukallemme mainiot puitteet asiaan syventymiselle.

Liminaalitila on eräänlainen siirtymätila, jossa on vapausasteita ja jossa uudet rakenteet ovat vasta muodostumassa. Liminaalitilan merkitys ja soveltaminen ei ole kaikissa ympäristöissä sama ja kiinnostavaa oli pohtia sitä, mikä tuntuu relevantilta (tai epärelevantilta) ja keskeiseltä eri kohteissa. Liminaalisuus voidaan nähdä organisaation ominaisuutena, työntekijöiden tilana,organisaatiokulttuurin muutoksen välineenä tai siirtymäriittinä.

Aivan! Tietysti.

Oletko sinä ollut liminaalitilassa?

 

 

 

Jätä kommentti