Malako -hankkeen yrittäjien benchmarking matka Saksaan, Oberammergaun seudulle 8.-11.10.2012

Lokakuinen matka Saksan maaseudulle ei ehkä herätä kaikkien kiinnostusta, mutta Malako ryhmä sai reissusta irti, välillä sateisesta säästä huolimatta, sparrausta yritystoimintaansa ja ryhmän yhteishenkeen. Vaikka maisemapaikalta näkyi vain sumua ehdimme nähdä upeita vuoristomaisemiakin.

Osa ryhmäläisistä päästi hyvinvointipalvelujen tuottajat iholle asti, bayerilainen ruoka maistui lähes kaikille ja ennakko-odotuksista poiketen vierailimme mm. parissa pannuhuoneessa – eli yritysesittelyt olivat siis perusteellisia.

Yhdeksän kymmenestä yrittäjästä oli sitä mieltä, että Biohotelli Eggensberger oli käyntikohteista antoisin. Tätä perusteltiin sillä, että yrityksen tuote oli hiottu alusta loppuun, laaja luomunäkökulma viehätti, yrittäjä hoiti esittelyn hyvin; asiantuntemus sekä ryhmästä huolehtiminen korostuivat ja samasta kohteesta ryhmä löysi monta hyvää yritysesimerkkiä. Hoitokokemukset olivat onnistuneita, vaikka jotkut hoidot saivatkin kritiikkiä ”päälle liimatuista aatteista”. Kohde koettiin viihtyisänä ja raikkaana. Hotellin yksi erikoisuus olivat mm. sähkösaasteettomat huoneet.

 

 

 

 

Oberammergaun kyläyhteisön ja seurakunnan tuottama Passionspiele – kärsimysnäytelmä vakuutti kävijät: ”Ainutlaatuinen”, ”Erinomainen esimerkki verkostoitumisesta” ”Vaikuttava yhteistyön tuotos”.

Sana vaellus tuo suomalaiselle mieleen jotain muuta, kuin ”postilaatikkokävelyä” osittain pieniä asfalttiteitä pitkin. Yrttivaelluksella tietoa yrttien käytöstä tuli suomalaiselle niukasti ja maistiaisten esillepano ontui vaikka maku olikin kohdallaan.

Matka syvensi verkostoitumisen etuja: ”Valoi uskoa, että todellinen verkostoituminen on sittenkin mahdollista”, ”Yhdessä tekeminen olisi hyvä juttu”. Sekä verkostoituminen, että perheyrittäjyys näytti Saksassa aktiivisemmalta ja herätti pohtimaan miksi.  Oman tekemisen tulisi olla pitkäjännitteistä ja täytyisi osata tunnistaa uusia rahanteon mahdollisuuksia. ”Oli hyvä huomata, että tuotteen ei tarvitse olla liian monimutkainen, mutta jos se on hyvin tuotettu, siitä voi tulla myyntimenestys”.

Matkaraportti ja enemmän kuvia nähtävissä pian Malako -hankkeen kotisivuilla: www.jamk.fi/malako

 

 

Jätä kommentti