Laajakaistasta tulee kuin sähkö – välttämättömyys myös maaseudulla

Keski-Suomessa monella kylällä näkyy jo kaapelikasoja ja kummalliset koneet hidastavat liikennettä maantien varressa. Siinä vedetään valokuitukaapelia maan alle.

Valokuitukaapelia Uuraisilla
Valokuitukaapelia Uuraisilla 3.7.2013

Valokuidun nopeus ja toimintavarmuus voittavat mennen tulleen langattomat yhteydet. Syytä onkin, sillä laajakaistan tarve kasvaa kovaa vauhtia. Monella kylällä ollaan nyt jo hätää kärsimässä huonojen yhteyksien vuoksi ja tilanne sen kun huononee, kun koko ajan uusia palveluja siirretään nettiin.

Kunhan laajakaista toimii, netti on maaseudun mahdollisuus! Katoavien palvelujen maaseudulla nopea nettiyhteys tuo palvelut takaisin suoraan kotiin.

Virastot ja yritykset siirtävät palvelujaan nettiin. Itse olisin viimeksi käärinyt siskon lapsille lahjapakettiin DVD-pelin, mutta sitä saakin enää vain netin kautta suoraan tietokoneeseen. Lääkärin kanssa voi kohta neuvotella videon välityksellä kotoa käsin. Videopuhelut ovat netissä ilmaisia vaikka toiselle puolelle maailmaa, TV on siirtymässä enemmän ja enemmän nettiin ja elokuvatkin katsotaan netistä. Kouluihin saadaan riittävät opetusryhmät yhdistämällä eri kouluja etäopetuksella. Karjatiloilla ja matkailuyrityksissä tai etätyötä tekevällä toimittajalla kunnon nettiyhteys on jo nyt elinehto.

Jopa posti voidaan jakaa netin kautta. Itella on 2010 toteuttanut kokeiluhankkeen Porvoon Anttilan kylässä. Hankkeessa osa postia toimitettiin NetPostiin ja vain kahdesti viikossa postilaatikkoon. Palaute oli enimmäkseen hyvää. 2013 toteutettiin kokeilu saaristossa, jossa lehdet, laskut, kirjeet ja jopa mainokset olivat luettavissa netistä. Sitä varten kokeiluun osallistuvat kotitaloudet saivat helppokäyttöisen sähköisen lukulaitteen ja tietoliikenneyhteydet. Noin 75 % osallistujista vastaanottaisi mielellään painettuja lehtiä ja muuta postiaan sähköisesti myös kokeilun jälkeen (lähde Itellan tiedotteet, mm. http://www.posti.fi/tiedotteet/2013/20130603_postin_jakelukokeilu_saaristossa.html).

Liikenne- ja viestintäministeriössä on arvioitu laajakaistan käyttöä ja tarvetta (Lähde: http://www.ficora.fi/attachments/suomiyleispalvelu/5sxUtLbzX/LK_2015_markkinointimateriaali.pdf): http://www.lvm.fi/laajakaista

 

Monessa Keski-Suomen kunnassa valokuituyhteyden ennakko-ostoaika loppui jo. Jos sinulla on mahdollisuus laajakaistaan, niin nappaa kiinni! 

Toimiva laajakaista on jo nyt monelle kuin sähkö, elämän välttämättömyys. Valtakunnallisen Laajakaista kaikille -hankkeen myötä siitä tulee vaikkapa maallemuuttajan peruskriteeri asuinpaikan etsinnässä ja kaikenlaisen maaseudun yritystoiminnan elinehto.

Lisää laajakaistasta http://www.lvm.fi/laajakaista 

Lisää laajakaistasta Keski-Suomessa http://www.keskisuomi.fi/laajakaista

Jätä kommentti